Дружество “Тракия” от Любимец почете 106 години от Одринската епопея

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова март 31, 2019 08:10

Дружество “Тракия” от  Любимец почете 106 години от Одринската епопея

С поднасяне на венци и цветя потомци на тракийските бежанци от дружество „Тракия“ в Любимец почетоха 106-тата година от Одринската епопея, която се отбелязва като Деня на Тракия.
Групата родолюбци се събраха пред паметника на загиналите воини в градския парк.
Кратко слово за значението на този ден в българската история изнесе председателят на дружеството Михаил Димитров. Част от неговото приветствие бе: “На този ден се прекланяме пред подвига на българските воини, паднали край Одрин. Отдаваме почит и на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет“, след което призова присъстващите да сведат глави и с едноминутно мълчание да почетат подвига на храбрите български воини и хилядите тракийски мъченици, отдали живота си за каузата „Свободна и целокупна България”.
След ритуалната част господин Димитров покани присъстващите на чаша кафе.
В българския културно-исторически календар е прието 26 март да се отбелязва като Деня на Тракия. На този ден се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и преклонение пред паметта им. Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – деня, в който през Балканската война (1912-1913 г.), е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова март 31, 2019 08:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.