Дружество “Тракия” от Любимец почете 106 години от Одринската епопея

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова март 31, 2019 08:10

Дружество “Тракия” от  Любимец почете 106 години от Одринската епопея

С поднасяне на венци и цветя потомци на тракийските бежанци от дружество „Тракия“ в Любимец почетоха 106-тата година от Одринската епопея, която се отбелязва като Деня на Тракия.
Групата родолюбци се събраха пред паметника на загиналите воини в градския парк.
Кратко слово за значението на този ден в българската история изнесе председателят на дружеството Михаил Димитров. Част от неговото приветствие бе: “На този ден се прекланяме пред подвига на българските воини, паднали край Одрин. Отдаваме почит и на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет“, след което призова присъстващите да сведат глави и с едноминутно мълчание да почетат подвига на храбрите български воини и хилядите тракийски мъченици, отдали живота си за каузата „Свободна и целокупна България”.
След ритуалната част господин Димитров покани присъстващите на чаша кафе.
В българския културно-исторически календар е прието 26 март да се отбелязва като Деня на Тракия. На този ден се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и преклонение пред паметта им. Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – деня, в който през Балканската война (1912-1913 г.), е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова март 31, 2019 08:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама