Доц. Кунчев: Ваксината може да дойде у нас на 25 декември

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 18, 2020 13:49

Доц. Кунчев: Ваксината може да дойде у нас на 25 декември

Ваксината срещу COVID-19 може да дойде у нас още на 25 декември. Това заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, пред НОВА тв.

„На 24 декември от Брюксел тръгват всички UPS камиони, които разнасят ваксината в цяла Европа. Заради разстоянията в Холандия ще пристигне за 2-3 часа, при нас – за повече от 24. Вероятността да дойде в България точно на Коледа е много голяма. Ще оставим дежурни екипи, които да я чакат в София”, обясни още доц. Кунчев.

По думите му първоначално се очаква да пристигнат 5000 дози. Очаква се имунизациите да започнат в 6 болници в София. Втората пратка се очаква в първите дни на 2021 г. По-сериозни количества от ваксината ще пристигнат през февруари, допълни още той.

Не е ясно кой ще е първият ваксиниран, но когато бъде избран, той ще бъде оповестен. Медиите ще имат възможност да го снимат.

„Много скоро ще имаме и ваксината на Moderna, която е и много по-лесна за съхранение”, коментира доц. Кунчев. Той не смята, че е притеснителен фактът, че ваксината беше измислена толкова бързо. „Ако дойде след 3 години, за какво ни е?”, попита Кунчев. „Това, което правят и Moderna и Pfizer е толкова модерно и революционно, че оттук нататък ще се използва и за други ваксини”, допълни той пред НОВА.

Снимка: Труд

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 18, 2020 13:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама