Доситеевци се готвят за мащабно кулинарно събитие

Милена Митева
От Милена Митева юли 9, 2019 15:22

Доситеевци се готвят за мащабно кулинарно събитие

Жители на село Доситеево готвят мащабно кулинарно събитие. То ще се състои на 5 октомври в селото, а в него ще се включат като участници и мигранти от бежанския център в Харманли.
Над 150 човека ще забъркват арабски и български ястия, ще обменят опит и ще дегустират характерните за всяка страна специалитети.
Идеята на кмета Митко Вълчев бе приета радушно от чужденците настанени в приемателни център. За нея разбраха и американци, които решиха да се включат във финансиране на проявата.
Във вторник, 2 юли, доброволците от Тексас постиха харманлийското село. Поводът бе да се обсъдят подробности в организацията на мероприятието. Те бяха посрещнати пред читалището с хляб и сол. По -късно местните самодейци поздравиха с песни и танци своите гости.
Американците опитаха таратор, българска шопска салата, известните доситеевски карталачета, баници, дробсърма и задушено агнешко. Те се впечатлиха й от сладкия вкус на местните дини, които достойно конкурират любимчанските.
По време на срещата кметът Вълчев сподели, че през октомври местните от селото ще научат сирийците как да приготвят техните специалитети.
Доситеевци пък се надяват да научат подробности за арабската кухня.

В края на месец юни миналата година доситеевци показаха бита и културата в селото на дванадесет семейства бежанци. За посрещането им имаше музикално – танцова програма, богати трапези с българската кухня, характерна за региона. Доситеевци бяха разточили гюзлемета, катми, баници. Бяха приготвили няколко вида български салати и ястия. Софрата изобилстваше и от плодове и други лакомства, а дванадесетте семейства на чужденци останаха доволни от посрещането.

Предстои празник на сусама в с. Доситеево

Кметство село Доситеево и Настоятелството на НЧ ”Архимандрид Доситей – 1908” канят самодейци да участват в празник на Сусама, който ще се проведе на 20 и 21 юли /събота и неделя/ от 9:30 часа в село Доситеево.
Фестивалът е с конкурсен характер, ще бъдат раздадени медали, плакети и грамоти.
Певчески групи /автентичен, обработен фолклор/ ще се изявят с 2 песни до 6 мин.
Индивидуални изпълнители с 1 песен, народни обичаи – 10 минути, танцови групи – 2 хора до 6 минути, танцови ансамбли – 10 мин. Ще се проведе кулинарен базар, в който ще се предостави възможност на хората от селото и другите населени места да покажат също и ръчно изработени от тях изделия и традиционни занаяти.
Базарът и музикалната програма ще продължат два дни.

Милена Митева
От Милена Митева юли 9, 2019 15:22
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Гюру юли 10, 17:50

    Тия чревоугодници не се носи тихо ей. .

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 757 763 преглеждания