Доситеевци плетоха брюкселска дантела и правиха бонбони в Белгия

Милена Митева
От Милена Митева юни 29, 2019 07:59

Доситеевци плетоха брюкселска  дантела и правиха бонбони в Белгия

Доситеевци се научиха да плетат брюкселска дантела и правиха белгийски бонбони. Самодейците от България посетиха Белгия от 18 до 25 юни заедно с две румънски и една полска организация за финала на проекта „Protect” (Защита).
Те бяха посрещнати в абатството Постел, но през престоя си посетиха шест белгийски града.
В двореца на Базел доситеевци станаха свидетели на бракосъчетание на възрастна двойка. Те се научиха да танцуват белгийски танци след като 75-годишни самодейци от Крюбек им показаха стъпките.
Гостите научиха и как се приготвят ястия от седем области на Белгия.
Сред предизвикателствата за доситеетвци бе посещение на открит музей в град Бокрик. Там две работилници за грънчарство и текстил бяха „отворили врати“ за ново обучение по тези занаяти. Всички участници направиха чаши от глина и изработиха чанти с логото на организациите си.
Впечатляващо за българите се оказа и разходка из абатството навръх Еньовден, където са видели градина с над 150 билки.
По време на посещението си самодейците от Доситеево подариха пет кукли Lappelien* на белгийската организация „Крюбек“. Тя ще ги предостави на Мериам Роеланд, която е автор на книгата със същото име, а Lappelien е главна героиня в нея. Куклите ще се продават благотворително, а със сумите от тях ще се помага на бежанци.
През следващата седмица Мериам Роеланд ще разкаже своята история на бежанците в Харманли чрез конферентен разговор.
Читалището на село Доситеево „Архимандрид Доситей 1908” стана партньор по проект за трансгранично сътрудничество през 2017-та година. Стойността по проекта, която читалището ще усвои за две години, е 12 150 евро, от които 6 000 за дейности и 6 150 за пътуване, спане и храна.

*Lappelien е кукла – героиня на белгийската авторка Мериам Роеланд. В книгата й се разказва как дете на бежанци е загубило своите родители и е останала сираче и се рзболява. След кат го вижда възрастна жена тя му прави кукла, която то взема и се излекува. Научавайки за тази история авторката написва книгата и решава да изработва кукли благотворително, а със сумите да помага на бежанци в нужда.

Милена Митева
От Милена Митева юни 29, 2019 07:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.