Доситеевци плетоха брюкселска дантела и правиха бонбони в Белгия

Милена Митева
От Милена Митева юни 29, 2019 07:59

Доситеевци плетоха брюкселска  дантела и правиха бонбони в Белгия

Доситеевци се научиха да плетат брюкселска дантела и правиха белгийски бонбони. Самодейците от България посетиха Белгия от 18 до 25 юни заедно с две румънски и една полска организация за финала на проекта „Protect” (Защита).
Те бяха посрещнати в абатството Постел, но през престоя си посетиха шест белгийски града.
В двореца на Базел доситеевци станаха свидетели на бракосъчетание на възрастна двойка. Те се научиха да танцуват белгийски танци след като 75-годишни самодейци от Крюбек им показаха стъпките.
Гостите научиха и как се приготвят ястия от седем области на Белгия.
Сред предизвикателствата за доситеетвци бе посещение на открит музей в град Бокрик. Там две работилници за грънчарство и текстил бяха „отворили врати“ за ново обучение по тези занаяти. Всички участници направиха чаши от глина и изработиха чанти с логото на организациите си.
Впечатляващо за българите се оказа и разходка из абатството навръх Еньовден, където са видели градина с над 150 билки.
По време на посещението си самодейците от Доситеево подариха пет кукли Lappelien* на белгийската организация „Крюбек“. Тя ще ги предостави на Мериам Роеланд, която е автор на книгата със същото име, а Lappelien е главна героиня в нея. Куклите ще се продават благотворително, а със сумите от тях ще се помага на бежанци.
През следващата седмица Мериам Роеланд ще разкаже своята история на бежанците в Харманли чрез конферентен разговор.
Читалището на село Доситеево „Архимандрид Доситей 1908” стана партньор по проект за трансгранично сътрудничество през 2017-та година. Стойността по проекта, която читалището ще усвои за две години, е 12 150 евро, от които 6 000 за дейности и 6 150 за пътуване, спане и храна.

*Lappelien е кукла – героиня на белгийската авторка Мериам Роеланд. В книгата й се разказва как дете на бежанци е загубило своите родители и е останала сираче и се рзболява. След кат го вижда възрастна жена тя му прави кукла, която то взема и се излекува. Научавайки за тази история авторката написва книгата и решава да изработва кукли благотворително, а със сумите да помага на бежанци в нужда.

Милена Митева
От Милена Митева юни 29, 2019 07:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама