Доситеевци издадоха рецептата за карталачетата си на чужденци

Милена Митева
От Милена Митева февруари 17, 2018 20:54

Доситеевци издадоха рецептата за  карталачетата си на чужденци

Село Доситеево посрещна гости от три страни с майсторски приготвени карталачета. Те им издадоха и рецептата, за да ги приготвят в родните си страни.
Повод за посрещането на чужденците бе реализацията на проекта „Съживяване на традициите чрез ръчни занаяти” по Програма “Еразъм+” 2017-2019 година, на който НЧ „Архимандрид Доситеeй – 1908” стана партньор от 1 октомври 2017 година.
Участниците бяха посрещнати с народни песни и танци, характерни за селото. Гости бяха 17 представители на партньорските организации от Румъния, Белгия и Полша. На срещата се обсъдиха дейностите, извършени от всеки партньор досега и се споделиха добрите практики чрез презентации в обновената зала на Народно читалище „Ахимандрит Доситей – 1908. Домакините поздравиха своите гости с фолклорни песни и танци с участието на група „Доситеевски напеви”, Група за автентичен фолклор и група „Нашенче“.
За да впечатлят гостите си, доситеевските жени демонстрираха местните занаяти, като показаха на живо как се тъче хасър от царевична шума и приготвиха пред тях караталачета, с които селото е известно. Читалищната библиотека също бе атракция за гостите. Там те видяха над 5 000 книги сред които доста стари и някои от най-новите.
Красиво изработени от жените кукли в народни носии и мартенички от бяла и червена вълна бяха подарени на всички гости, след което поканихаа гостите на пребогата трапеза.
В края на първия ден всички посетиха Александровската гробница и бяха запознати с историята й.
През вторият ден се проведе среща в Харманли. Обсъдено бе логото на проекта и дата на следващото събитие в проекта. То ще се проведе в Румъния от 25 до 29 юли в Слатина Тимиш. Там 4 жени от Доситеево заедно с още 20 от другите 5 организации ще бъдат обучавани в продължение на три дни на различни занаяти и предприемачески умения.

Милена Митева
От Милена Митева февруари 17, 2018 20:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама