Домашният социален патронаж в Любимец отбеляза 30-годишнината си

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова септември 16, 2016 07:52

Домашният социален патронаж в  Любимец отбеляза 30-годишнината си

В деня на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София, Домашният социален патронаж в Любимец отбеляза 30 години от своето създаване.
Празникът споделиха настоящи и много бивши служители на патронажа. От името на кмета на общината, Илия Илиев – ресорен заместник кмет, благодари на всички служители на социалната институция за всеотдайността, професионализма и разбирането им към нуждите на хората, за които се грижат ежедневно. Той връчи на управителя на Домашен социален патронаж Николина Милчева поздравителен адрес и букет цветя. След това тя разказа историята на патронажа, като подчерта, че целта му е да реализира обществения ангажимент към възрастните хора и хората с увреждания, като ги подпомогне в тяхната естествена семейна среда. „Вече 30 години Домашен социален патронаж дава вяра на нуждаещите се възрастни хора, че не са сами и че могат да разчитат всеки ден на топла храна, добро обслужване, внимание и разбиране”, каза още тя.
Специален музикален поздрав към всички служители отправи един от доайените в патронажа Величка Енгьозова. Като виден фолклорен изпълнител и ръководител на женска група за автентичен фолклор в местното читалище – Баба Величка, както я познават всички, зарадва присъстващите с две изпълнения.

Разнасянето на храна по домовете на възрастните хора от община Любимец започва на 16 септември 1986 г. Тогава патронажа се помещава в стола на Завода за металорежещи машини. В началото социалното заведение е било без собствена материална база и с 30 човека потребители. Основната му дейност е била единствено приготвяне на храна и разнасянето й по домовете. След дълъг период на развитие и усъвършенстване на социалната услуга Домашния социален патронаж се утвърди като стабилно социално звено, с добре оборудвана материална база, с административни офиси, кухненски блок, разливни и складови помещения. Използват се три автомобила за разнос на храна, а услугата  се предлага на 280 лица от града и селата.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова септември 16, 2016 07:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.