Добрин Парнаров: “Затварянето на официалния вход на началното училище е необходимо”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 7, 2018 21:36

Добрин Парнаров: “Затварянето на официалния  вход на началното училище е необходимо”

Господин Парнаров, официалният вход към двора и сграда на НУ „Св. Св. Кирил и Методий” се затваря. Ще ни кажете ли какво наложи тази промяна и преустройство на официалния подход към училищната сграда?
Това преустройство се налага от набезите, които се извършват в двора на училището. Ако сте обърнали внимание, няма я вече беседката. Ние един ден сутринта наскоро я намерихме счупена и обърната, няма я една саксия, със седалки за децата и пясък вътре, също изпочупени.
Всяка вечер в двора на училището се събират деца и ученици от различни краища на града, най-много са набезите от Горната махала на града. Две вечери идвам подред и вече се страхувам да не си отворя някоя беля. Писал съм жалба до полицията с цел да вземат мерки и да може всяка вечер патрулът да минава. Обсъдихме състоянието с колегията и с Обществения съвет на училището и решихме да затворим този вход и да остане като официален входа от задната страна на училището.
Имам уверението на РУ „Полиция”, че тази част от улица „Христо Смирненски” зад училището ще стане улица без изход, като се сложат ограничителни знаци, за да предпазим децата. Всъщност, това е основният мотив за затварянето на досегашния официален вход. Даже ако в училището имахме пари, щяхме да издигнем една двуметрова ограда, за да спрем нашествието, защото това, което става в училищния двор, е наистина нашествие.
Всяка сутрин прислужничките намират счупени бутилки от алкохол, кенчета от бира, купища люспи от слънчоглед и всевъзможни боклуци за които може или не може да ви дойде наум. Всяка божа сутрин тука е вандалски истории. Писал съм една докладна до общината точно по този въпрос. В училището сме сложили камери и отвън и отвътре. Тук влизат външни лица, които идват на зъболекар и започнаха да изчезват парични средства. Ние нямаме пари за постоянна охрана. Параджията извършва тази дейност и то когато не е зает с парното, а през останалото време на практика сме без охрана. Говорейки с полицията те казаха, че без доказателства не могат да предприемат нищо.
Това са основните мотиви – да опазим здравето и живота на децата и да спрем набезите на външни лица.

А този вход от задната страна на училището, който ще става официален, ще го разширите ли, за да стане най-удобното място за преминаване на децата и учителите?
Ще го разширим, разбира се, ще направим двойна врата. Чакам фирма да дойде да вземе размерите и поръчката и ще го направим. Вратите ще се заключват, защото на практика двора на училището е една пешеходна алея, по която всеки може да мине, когато си поиска. А доколкото разбрах от представители на полицията, които бяха тука на проверка, тенденцията е училищата да станат с пропусквателни режими на външна врата.
От там да се звъни и дежурния учител да придружава и извежда децата и да ги предава на родителите им. Това като част от предпазването от бедствия, аварии, катастрофи и недай си боже от терористични акции и всякакви други неприятни ситуации.
Дълги години този вход, откъм улица „Иван Вазов” бе официален и открит, но и вие сам знаете, времената тогава бяха други и по-спокойни. Затварянето му сега е необходимо, за да опазим живота и здравето на децата, които учат тук.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 7, 2018 21:36
Напиши коментар

1 Коментар

  1. настоятел юли 24, 16:29

    Този добре ли е? Изместват входа за да не влизали крадците и да чупели имущество!! Ами заключвайте я тази врата!? Ами от новия вход ако вратата ви стои отворена нали пак ще влизат? Пък се чудя кой разбойник ще влиза някъде от парадния вход да прави зулуми. Тоя директор нещо крие…..

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.