Диана Овчарова: „Няма други такива блокове в България, смело го твърдя“

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 1, 2016 07:32

Диана Овчарова: „Няма други такива блокове в България, смело го твърдя“

Акценти

  • Завършени са вече първите два безплатно санирани блока по Националната програма за енергийно обновяване на българските домове
  • Продължават строително-ремонтни работи и по останалите блокове.

Свързани публикации

В Ивайловград подписаха Акт 15 за приемане на първите завършени и единствените санирани блокови с фотоволтаични паркове на покривите. ето какво сподели кметът на общината – Диана Овчарова: ‘’Обсъдихме го заедно с живеещите в блоковете и ето, че днес вече са факт… Винаги когато се вслушваш в хората се раждат добри идеи. Аз благодаря на Ивайловград, че ми повярва и не се поддаде на лъжите и манипулациите по Националната програма за саниране, които не бяха малко. Едно е сигурно – ежемесечните сметки на домакинствата ще намаляват значително, животът на апартаментите се удължава, стойността им се увеличава, а като цяло се променя и обликът на града ни!’’, каза кметът на Ивайловград – Диана Овчарова.

Завършени са вече първите два безплатно санирани блока по Националната програма за енергийно обновяване на българските домове. Подменени са дограмите по фасадите и общите части, поставена е топлоизолация по фасадите, направен е основен ремонт на покрива с двойна хидроизолация, първи пласт без посипка, втори с посипка, включително е направена ламаринена обшивка по всички бордове. Изпълнена е шпакловка и боядисване на стълбищни клетки, реновиране на парапетите, нови домофони и нови пощенски кутии. Извършен е цялостен ремонт на съществуващата електрическа инсталация на общите части и подмяна на ел. табла и лед осветление по стълбищни площадки; топлоизолация на тавана и сутерена, подмяна на покривните воронки, изпълнение на покривна замазка за наклон. Подменени са също така вертикалните водопроводни и канализационни щрангове, с всички водомери в апартаментите, включително и главния водомер.

Продължават строително-ремонтни работи и по останалите блокове.

Госпожа Овчарова допълни: „В рамките на проекта за енергийна ефективност беше предвидена и монтирана соларна инсталация, каквато няма никъде другаде изпълнена до сега по Националната програма – по 6 соларни панела на всеки вход, което е изключително благоприятно с оглед на географското положение на града – те ще осигуряват захранването на стълбищното осветление и домофонните уредби, т.е. собствениците на апартаменти вече няма да плащат такива разходи, което е изключително благоприятно. Имахме идея соларните паркове на покрива да служат за отопление, но процедурата по изпълнението им и подвързването беше много сложна с оглед въвеждането на топлинно счетоводство, което нямаше как да се случи. Приключиха работите по възстановяването на тротоарните около блоковите пространства и облагородяване на зелените площи.

И всичко това, при референтни стойности по Националната програма от 240 лв. на км. м., блоковете в Ивайловград бяха ремонтирани за средна цена за 165 лв. на кв.м.!

В града има регистрирани 82 сдружения на собствениците, а 20 са договорите, които вече са сключени между Общината и собствениците на панелни жилищни сгради, от тях 5 са получили финансиране от Българска Банка за развитие на стойност близо 5 милиона лева – това са пари, които реално влизат в Ивайловград и то в частни имоти за една година. Още 6 блока са с подадени заявления за финансиране по Националната програма.

Чрез този проект за пръв път публичен ресурс ще достигне директно до домовете на българите. А нашата цел освен да направим по-топли българските домове бе да ги направим и по-уютни, вписвайки ги достойно в архитектурния ландшафт на града ни.“

Освен по Националната програма Ивайловград е с най-много подадени заявления за саниране на сгради по Оперативна програма „Региони в растеж”. Градът се явява директен бенифициент, включен в схемата за финансиране по процедурата за кандидатстване по приоритетна ос 2 на оперативната програма „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони”. Така освен по Националната програма Ивайловград вече заяви проекти по ОПРР.

По първия срок до 15 март 2016 г. проекти за 50 на сто от предвидения бюджет, който е 4 846 877 лева, без ДДС за сградите на Общински исторически музей, Дневен център за деца с увреждания, Общежитие училище, Административна сграда на общината, Административна сграда на Районно управление Полиция, Административна сграда на Пожарна служба, Административна сграда на Гранична полиция и Административната сграда на Районния съд.

На 31 май 2016 г. изтича крайния срок по който в ОбА усилено работеха за да заявят всичките останали сгради: жилищен блок улица „Първомайска” 11, жилищен блок улица „Шести септември” 3, жилищен блок улица „Армира” 6, жилищен блок улица „Волгоград” 8, жилищен блок улица „Христо Ботев” 10, жилищен блок улица „Гео Милев” 18, жилищен блок улица „Христо Ботев” 6 и жилищен блок улица „Христо Ботев” 7, както и две жилищни сгради на улица „Съединение” 19 и улица „Граничар” 3.

„Ивайловград се променя и промяната е видима!“, е заключението на кмета на граничния град

saniraniNl (3) saniraniNl (2)

 

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 1, 2016 07:32
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Димитринка Налбантова юни 3, 09:00

    Браво на община Ивайловград!Добре са поработили!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 258 564 преглеждания