„Детската агресия, упорство и капризи“ обсъдиха родители и учители

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 3, 2017 09:20

„Детската агресия, упорство и капризи“ обсъдиха родители и учители

Тренинг – среща на тема „Детската агресия, упорство и капризи“ се проведе между учителите и родителите на децата от група „Слънчо“ при ДГ „Ален мак“ – Харманли.
Родителите бяха разделени на четири отбора, като всеки от тях коментираше сентенции и поговорки. Чрез една от тях родителите разбраха, че „За да възпитаваш добре, трябва да живееш добре пред тези, които възпитаваш“.  Друга мисъл, от която родителите си извадиха поука, бе, че „Детето расте не от хляб, а от радост“. Цитат на Чехов гласеше: „По-добре не ги обичайте, отколкото да ги обичате с деспотична любов!“, а Екзюпери: „От къде произхождам аз? Аз произхождам от своето детство“.
Единият отбор погледна в „семейното огледало“. Обсъди се това, че родителите не трябва да демонстрират своята агресия и кавги пред децата. Че трябва да има контрол върху заниманията им – за продължителността на гледане на телевизия, играта на таблет и тази на улицата. Коментари имаше на тема трябва ли да преобладават поощренията пред наказанията и в каква степен да са забраните, негативните оценки и заплахите.
Другият отбор обсъждаха колко често се доверяват на детето си, насърчават ли го да изпитва гордост от победа в детска свада, настройват ли го срещу деца от друг етнос и колко често го наказват.
Погледна се в „Азбучния арсенал на родителския позитивизъм“ и се извади поука от мисълта: „Доброто лекува сърцето, злото ранява тялото и душата“. Коментираха се различни ситуации, в които повечето родители изпадат много често с децата си.
Накрая всеки отбор остави своето послание и рисунка към група „Слънчо“.
На срещата бяха прожектирани клипове от ежедневието на децата в детската градина, за комуникацията и цялостното отношение помежду им. Бяха изложени и рисунки, където децата бяха изразили как през детските очи виждат агресията, скандалите, разправиите и неразбирателството.
Целта за провеждането на тренинг – срещата бе осмисляне функциите и отговорностите на родителите във възпитанието и обучението на децата и осъзнаване на необходимостта от синхрон във взаимодействието между двамата родители и детската градина. Тя се състоя на 21 април и се оказа много полезна както за родителите, така и за учителите.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 3, 2017 09:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 282 152 преглеждания