Детска вокална група „Щастливци” отбелязва 19 години на сцена

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 22, 2015 21:35

Детска вокална група „Щастливци” отбелязва 19 години на сцена

На 21 декември 1996 г. музикалният педагог Петя Карабакалова започва да пише една красива приказка, която нарича ДВГ „Щастливци”. С талантливите си ученици поставят началото на групата със запис на аудиокасета, която съдържа първите й авторските песни за деца.
Така през годините, все по Коледа, се раждат албумите: „Място за любов” – 1999 г.; „Усмихни се” – 2001 г.; „Сезони” – 2004 г.; „Да си простим” – 2010 г.; „Обичам те, България” – 2011 г.; „Народни песни” – 2012 г.; „Снощи на герана бях” – 2012 г.; книга с песни, стихотворения и музикални пиеси за деца „Да успяваме да сме добри” – 2013 г.
Екипът на едноименното сдружение с нестопанска цел „Щастливци”, чрез което работят и издават ДВГ „Щастливци”, включва композиторите Ангел Жеков, Митко Митков и Борислав Згуровски. Оригиналната визия на арт продуктите им се дължи на рекламна къща „Антали” – Наталия Пачеманова. Качественият звук на песните изработва тонрежисьорът Христо Христов в „Спектър студио”.
Екипът на вестника се срещна с госпожа Карабакалова в навечерието на техния 19-ти рожден ден. За читателите ни, тя сподели гордостта си, че вече деветнадесет години успява с помощта на талантливите деца на Харманли да наложи „Щастливци” като пееща визитна картичка на града ни. Техните песни се пеят от всички български деца, звучат в националния ефир всяка заран от 9,00 часа вече година, можем да ги гледаме в рубриката „Талантливите деца на България” по Фолклор ТВ.
Освен музикален педагог, госпожа Карабакалова е дипломиран арт мениджър. Самоопределя се като човек, който довършва до край всичко, с което се захване. Но отбелязва, че целите, които си поставя, съобразява с възможностите си, в противен случай човек става вреден за околните, опита ли се да надскочи собствената си летва. Наградите, които са печелили сладкопойните й изпълнители, са многобройни. Според нея днешните златни медали, с които често окичват арт съставите, не са реални. Те се дават на килограм, нямат кой знае каква стойност, защото много често журито се състои не от специалисти, а от случайни културтрегери, поставени на бюрата след поредната изборна кампания. Но най-ценните им награди са номинацията на националния фестивал в Габрово „Златен петел”, присъдена им от Борис Карадимчев и Генчо Гайтанджиев за една от десетте най-добри детски групи в България. От композитора Николай Кауфман получават награда за нова музика в Петрич. В Димитровград на националния фестивал „Златен извор” композиторът Тончо Русев номинира песента на Петя Карабакалова „Животът е песен” в категорията нова българска музика. Последната им награда – златен медал, е на последното издание на „Златен извор”, където печелят специалната награда на фестивала и обират всички първи награди със солистични изпълнения. Детската вокална група редовно гостува с изпълненията си в националните ни медии. Децата са представяли града ни в „Кой е по-по-най” по БТВ при бате Енчо, в предаването „Яко” в БНТ, в СКАТ са били гости на Галя Асенова в „От българско по- българско”, скоро се излъчваше интервюто на Петя Карабакалова в предаването „Между нас казано” по Фолклор ТВ, наред с изпълненията на народни песни от „Щастливци”.
Талантливите ни изпълнители често са канени като гости на юбилеи и тържества на училища и детски градини. Пяли са в Свищов, във Велики Преслав, в Свиленрад, в София, в Стара Загора. Горди са с факта, че всички деца знаят песните им и съпреживяват заедно с изпълнителите изкуството, което създават „Щастливци”. Карабакалова си спомня, че във времето, когато имаше София ленд, всеки месец са пътували до София да правят концерти за децата в увеселителния парк. Последната оферта са получили преди месец да участват като подгряваща група на Евровизия. Но не са приели офертата заради липса на средства и неподходящото време, което съвпадало с учебните занятия на децата.
На въпроса кое ги съхранява през годините като непресъхващ извор на детско творчество, арт мениджърът Петя Карабакалова обобщава, че сдружението, в което работят с децата, е стерилно и уютно място за творчески идеи и успяват с реализацията им, защото не допускат интриги и негативни брожения, при тях има само песен, танц, обич, приятелство, взаимопомощ.
Промяната през годините вижда във все по-доброто качеството на техните нови дискове и песни, намалена е бройката на изпълнителите с цел мобилност на детския състав. В момента малката ДВГ „Щастливци” наброява 16 деца, а големите „Щастливци” са от 9 изпълнители. Децата не участват на платени конкурси и фестивали, такъв е принципът им, защото музикалният педагог е убедена, че не е нормално човек да плаща някому за таланта и творчеството си. Творческите им планове включват нови записи в близките дни. Подготвили са за децата песните „Бъдни вечер”, „Родина”, „Джуджета”, „Песен за българката” и „Есен, здравей”. Очакват аранжиментите на песента си за народните будители и песен по поемата на Славейков „Изворът на Белоногата”.
А „сладкото малко предизвикателство”, както госпожа Карабакалова определи двегодишния си внук Светослав Карабакалов, ще получи за рождения си ден през идващото лято книга със 100 стиха за деца и диск с детски игри за най-малките, записан от ДВГ „Щастливци”

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 22, 2015 21:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.