Деца в Ивайловград творят и се забавляват на „Детска планета“

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юли 10, 2017 07:23

Деца в Ивайловград творят и се  забавляват на „Детска планета“

С началото на лятната ваканция, Арт работилничка „Детска планета“ в Ивайловград, стартира нова инициатива „Преобрази моя град“. Децата, които я посещават, ще освежават стени, огради, стълби и тротоарни площи. С ръководителя си Христина Тонева, с общи усилия се надяват да творят красоти и да заредят с добро настроение и положителни мисли своите съграждани. Г-жа Тонева е сигурна в способностите, ентусиазма и желанието на участниците.
Идеята е чрез уличното изкуство хората да гледат по-весело в ежедневните си дела и мислите им да са по-позитивни.
В работилничката по приложни изкуства към НЧ „Пробуда – 1914“ децата имат възможност да рисуват и изработват декупаж от рециклирани материали, глина и други. Тя е целогодишна и се провежда два или три пъти в седмицата. Отскоро заниманията се провеждат в обновения Детски комплекс на Община Ивайловград. Децата, които посещават занятията, са на възраст от 2 до 5 клас. Понякога в инициативите се включват и креативни родители.
Активно взимат участие и в украсата на града, която се прави по повод празници. В такива случаи те винаги имат и изнесена работилничка в която се включват всички деца и гости на града. Преди Коледа заниманията са по цял ден, в продължение на седмица. Изработените предмети се продават на Благотворителния базар. Понякога част асортиментите се продават и на ежегодния фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“ на символични цени. Изработват и картички по повод национални празници за институциите.
Включвали са се в Европейска седмица за рециклирани материали с направата на снежни човеци от гуми. Участвали са в конкурси за рисунки и са имали съвместна работилничка и с Дома за стари хора в града.
Някои от нещата, които изработват, остават в читалището за изложби, други, малките майстори си ги взимат в къщи, а трети подаряват на детската градина или държавни институции по различни поводи.
Средствата за осъществяването на идеите са осигурени от читалището, а когато се правят украси за града, те са от общината. Участието на децата е напълно безплатно.
Освен да майсторят в „Детската планета“ много често през събота или неделя отиват в гората за материали или до туристически обекти в близост.
В момента идеята, която ръководителят осмисля, е да реставрират стари мебели, които ще послужат или за декор в театъра, или хората ще могат да си купят на Коледния благотворителен базар.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юли 10, 2017 07:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама