Деца и полицаи ще си сътрудничат за по-добър ред, сигурност и спокойствие

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 23, 2016 14:59

Деца и полицаи ще си сътрудничат за  по-добър ред, сигурност и спокойствие

Първото Детско полицейско управление в Харманли беше официално открито в НУ „Отец Паисий“ на 16 май. Стартът на двугодишното обучение на малките доброволци беше даден със сключването на споразумение и декларация за партньорство между училището, представлявано от директора Галина Христозова, и РУ на МВР – Харманли.
Инспектор Демирев представи гостите и екипа, които ще обучават децата от първото Детско полицейско управление. Те са Пламен Петков – старши инспектор, Павел Павлов – старши инспектор, Владимир Демирев – инспектор, Станислав Зарков – инспектор и Мартин Карагяуров – инспектор. Учителският екип, който ще работи по програмата беше представен от директора на учебното заведение. Това са: Саша Демирева, Иванка Моллова и директорът Галина Христозова.
Двадесет са доброволците от училището, на които им предстои богата и разнообразна на дейности и изяви година. Най-очакваният момент за тях настъпи с полагането на клетва, част от етичния кодекс на Детското полицейско управление /ДПУ/. Тя бе прочетена от госпожа Моллова, а децата повтаряха след нея. Обещаха да уважават и защитават хората, да спазват законите и да не се примиряват с нарушенията, да се грижат за своята безопасност и тази на другите, да носят отговорност за постъпките си. Обещаха още да овладяват гнева и страха си, да бъдат вежливи и добронамерени.
Те осъзнаха своето задължение и отговорност да помагат на полицията за по-добър ред и сигурност в страната ни, за да постигнат заедно един нов свят на сигурност и спокойствие.
Всеки новоприет доброволец получи значка със знака на ДПУ, връчена от служители на районното управление.
В края на тържеството двамата ръководители – Галина Христозова и Павел Павлов, разрязаха лентата и по стар български обичай доброволците бяха почерпени с хляб и мед, а братята Ленко и Мартин Дамянови ги поздравиха с песента „Гласът на Пирин“.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на 16 май даде официално начало на програмата „Детско полицейско управление”. Целта е повишаване на институционалната грамотност, изграждане на гражданско самосъзнание и утвърждаване на обществените ценности при децата. Чрез кампанията се създават общо 199 детски полицейски управления в цялата страна.
В СОУ “Хисто Ботев” – Ивайловград също бе създадено детско полицейско управление. На доброволците бяха раздадени и светлоотразителни жилетки.
Четири Детски полицейски управления бяха открити и в област Ямбол на 16 май. Училищата са: ОУ “Л. Каравелов” – град Ямбол, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – град Елхово, СОУ “Пейо Яворов” – Стралджа и ОУ “Паисий Хилендарски” – с. Роза, общ.Тунджа.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 23, 2016 14:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 670 282 преглеждания