Деца и полицаи ще си сътрудничат за по-добър ред, сигурност и спокойствие

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 23, 2016 14:59

Деца и полицаи ще си сътрудничат за  по-добър ред, сигурност и спокойствие

Първото Детско полицейско управление в Харманли беше официално открито в НУ „Отец Паисий“ на 16 май. Стартът на двугодишното обучение на малките доброволци беше даден със сключването на споразумение и декларация за партньорство между училището, представлявано от директора Галина Христозова, и РУ на МВР – Харманли.
Инспектор Демирев представи гостите и екипа, които ще обучават децата от първото Детско полицейско управление. Те са Пламен Петков – старши инспектор, Павел Павлов – старши инспектор, Владимир Демирев – инспектор, Станислав Зарков – инспектор и Мартин Карагяуров – инспектор. Учителският екип, който ще работи по програмата беше представен от директора на учебното заведение. Това са: Саша Демирева, Иванка Моллова и директорът Галина Христозова.
Двадесет са доброволците от училището, на които им предстои богата и разнообразна на дейности и изяви година. Най-очакваният момент за тях настъпи с полагането на клетва, част от етичния кодекс на Детското полицейско управление /ДПУ/. Тя бе прочетена от госпожа Моллова, а децата повтаряха след нея. Обещаха да уважават и защитават хората, да спазват законите и да не се примиряват с нарушенията, да се грижат за своята безопасност и тази на другите, да носят отговорност за постъпките си. Обещаха още да овладяват гнева и страха си, да бъдат вежливи и добронамерени.
Те осъзнаха своето задължение и отговорност да помагат на полицията за по-добър ред и сигурност в страната ни, за да постигнат заедно един нов свят на сигурност и спокойствие.
Всеки новоприет доброволец получи значка със знака на ДПУ, връчена от служители на районното управление.
В края на тържеството двамата ръководители – Галина Христозова и Павел Павлов, разрязаха лентата и по стар български обичай доброволците бяха почерпени с хляб и мед, а братята Ленко и Мартин Дамянови ги поздравиха с песента „Гласът на Пирин“.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на 16 май даде официално начало на програмата „Детско полицейско управление”. Целта е повишаване на институционалната грамотност, изграждане на гражданско самосъзнание и утвърждаване на обществените ценности при децата. Чрез кампанията се създават общо 199 детски полицейски управления в цялата страна.
В СОУ “Хисто Ботев” – Ивайловград също бе създадено детско полицейско управление. На доброволците бяха раздадени и светлоотразителни жилетки.
Четири Детски полицейски управления бяха открити и в област Ямбол на 16 май. Училищата са: ОУ “Л. Каравелов” – град Ямбол, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – град Елхово, СОУ “Пейо Яворов” – Стралджа и ОУ “Паисий Хилендарски” – с. Роза, общ.Тунджа.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 23, 2016 14:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.