Десетки хора в помощ на 25-годишната Ирина, която гасне от рак

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 16, 2015 10:45

Десетки хора в помощ на 25-годишната Ирина, която гасне от рак

25-годишна жена, майка на 5 малки деца, гасне от карцином на матката в Димитровград, изоставена от всички, съобщи Дарик радио. В момента за Ирина се грижи зълва й Светла, която за целта преди десетина дни се върнала от Германия, където работи. Бащата на децата- Кольо, също се опитва да помага. Няма постоянна работа и припечелва ден за ден. Ако има късмет да го наемат. Преди месец се хванал да гледа 120 крави в гълъбовско, но парите бързо се стопили.

В Димитровград обитават под наем полупразен апартамент. Само за десетина дни болестта е стопила Ирина, която вече няма сили дори да стане от леглото- стар метален креват с изрисувани табли. Край нея там са се сгушили и децата. Въпреки че за тях има две двуетажни легла, малките искат да са до мама…

Топлят се с печка на два реотана. Нямат хладилник, пералня и готварска печка. Само газов котлон и стара дървена маса с три стола. Налага се най-голямото от децата- 10-годишната Минка, да пере на ръка. Наема плаща зълвата Светла. С помощта на добри хора от църквата успели да платят тока. След като месец, преди връщането на Светла от чужбина, Ирина и децата живели в мрак и студ.

Историята на Ирина, която е с български произход, започва с безрадостно детство- родителите й я изоставят. Скита се безпризорна и я прибира баба Неда от известния в кв. Марийно ромски род на т. нар. лихвари. Ирина израства в дома й, а когато става на 14 г. я задомяват, неофициално разбира се, за внука на баба Неда Кольо. Същата година- 2004 г., се ражда и първото дете- Минка. През 2005 г. второто- Нешка, в 2007 г.- единственият син Стефан, през 2008 г. Милка и през 2012 г. най-малката- Светла.

Миналата година Ирина получава тежки кръвоизливи. И въпреки че няма осигуровки, с финансовата помощ на социалната дирекция в Димитровград, е приета в специализираната болница за лечение на онкологични заболявания в Стара Загора. Постъпва там на 29 юли „в увредено общо състояние, с кървене” и диагноза „хистологично доказан, локално авансирал,  иноперабилен (тумор, който не може да бъде опериран) карцином на матката.” По решение на Онкокомитет е настанена в отделението за дефинитивна радиотерапия и минава курс на лъчетерапия. Изписват я на 12 септември в задоволително състояние и е насочена към диспансера в Хасково с право на два контролни прегледа в рамките на месец след изписването.

Докато е в болницата Кольо признава децата си. Социалните в Димитровград им намират къща в с. Ябълково, с помощта на местната фондация „Подари усмивка” осигуряват покъщнина и дрехи. Не след дълго обаче, местните хора ги гонят от селото, защото подозирали, че ромите крадат.

Източник: Дарик

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 16, 2015 10:45
Напиши коментар

1 Коментар

  1. ggeo март 19, 14:07

    Хубаво е да се помогне понеже днес тя, утре някой друг – дори и наши роднини. Но лекарските изследвания явно са прави – ранната бременност може да доведе от усложнения в последствие, другото което е, че тя очевидно не е от български, а цигански произход. Техните традиции ги знаем – деца раждат деца, ето до какво води това. Няма осигуровки, няма препитание, всичко на гърба на държавата, но такава им е традицията.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 645 487 преглеждания