Денят на Тракия отбелязаха тополовградчани

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 31, 2019 08:20

Денят на Тракия отбелязаха тополовградчани

Потомци на българите бежанци отбелязаха Деня на Тракия на площад „Освобождение“ в центъра на Тополовград. Там на 26 март се състоя кратко тържество пред паметника на загиналите за свободата и независимостта на България.
Кратко, но съдържателно слово за значението на този ден в българската история изнесе Десислава Меракова, най младата от около 30-те потомци на прогонените от земите им тракийски българи.
Пред паметника бяха поднесени венци от името на Инициативния кометет за създаване на Тракийското дружество, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и от ОбС на БСП. Цветя поднесоха и граждани. Почетена бе с едноминутно мълчание паметта на храбрите български воини и тракийските мъченици от тази трагедия в историята ни.
В качеството си на гражданин на събитието бе и кметът на общината Божин Божинов. Пред „Сакарнюз“ Десислава Меракова каза: „Тези събития и тази трагедия от онези години трябва да се помнят и предават от поколение на поколение и особено сред днешните млади хора, за да не се забравят и да не се повтаря нещастното събитие с прогонените от родните им земи тракийски българи.“
Кера Спирова сподели: „Родовата памет е в основата на историческото съхранение на една нация. Тополовград е почти изцяло заселен от бежанци от тези краища. От баби и дядовци сме чували много истории за жестокостта в онези дни, по време на прогонването им. Те никога не можаха да прежалят домовете и земите си останали там. За това трябва да се помни и знае, никога да не се забравя и да не се повтаря трагедия с такива размери и последствия.“

В тополовградска община са се заселили много от бежанците от тракийските земи. Така е в селата Орешник и Капитан Петко войвода. Много бежанци, които са обособили отделни квартали /махали/, са се заселили и в селата Синапово, Чукарово и Светлина.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 31, 2019 08:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама