Денят на Тракия отбелязаха тополовградчани

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 31, 2019 08:20

Денят на Тракия отбелязаха тополовградчани

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #12/141 29 март – 4 април 2019 г.

Свързани публикации

Потомци на българите бежанци отбелязаха Деня на Тракия на площад „Освобождение“ в центъра на Тополовград. Там на 26 март се състоя кратко тържество пред паметника на загиналите за свободата и независимостта на България.
Кратко, но съдържателно слово за значението на този ден в българската история изнесе Десислава Меракова, най младата от около 30-те потомци на прогонените от земите им тракийски българи.
Пред паметника бяха поднесени венци от името на Инициативния кометет за създаване на Тракийското дружество, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и от ОбС на БСП. Цветя поднесоха и граждани. Почетена бе с едноминутно мълчание паметта на храбрите български воини и тракийските мъченици от тази трагедия в историята ни.
В качеството си на гражданин на събитието бе и кметът на общината Божин Божинов. Пред „Сакарнюз“ Десислава Меракова каза: „Тези събития и тази трагедия от онези години трябва да се помнят и предават от поколение на поколение и особено сред днешните млади хора, за да не се забравят и да не се повтаря нещастното събитие с прогонените от родните им земи тракийски българи.“
Кера Спирова сподели: „Родовата памет е в основата на историческото съхранение на една нация. Тополовград е почти изцяло заселен от бежанци от тези краища. От баби и дядовци сме чували много истории за жестокостта в онези дни, по време на прогонването им. Те никога не можаха да прежалят домовете и земите си останали там. За това трябва да се помни и знае, никога да не се забравя и да не се повтаря трагедия с такива размери и последствия.“

В тополовградска община са се заселили много от бежанците от тракийските земи. Така е в селата Орешник и Капитан Петко войвода. Много бежанци, които са обособили отделни квартали /махали/, са се заселили и в селата Синапово, Чукарово и Светлина.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 31, 2019 08:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.