Денят 9 май събра два празника в един

Сакар нюз
От Сакар нюз май 12, 2018 17:13

Денят 9 май събра два празника в един

Денят 9 май бе отбелязан като двоен празник в различните градове.

В  Любимец

Датата, обединяваща два празника – Деня на Европа и Деня на победата над хитлеро-фашизма, започна с поднасяне на венци и цветя, с танци и стихове.
Отбелязването на 73 години от края на Втората световна война и 68 години от създаването на обединена Европа се проведе в централния градски парк, пред паметника на загиналите във войните. На една от страните на паметника са изписани имената на загиналите във Втората световна война любимчани.
По време на тържествения ритуал присъстващите се запознаха накратко с исторически факти от войната, за дадените свидни жертви и ужасните спомени, останали у поколенията.
По повод годишнина от края на Втората световна война кметът инж. Анастас Анастасов осигури празничен обяд за единствения жив ветеран Делчо Делчев от с. Георги Добрево.

Тополовград

Към многото хора по света, които днес се прекланят пред паметта на героите, загинали в борбата срещу фашизма и празнуват Деня на обединена Европа, се присъединиха и тополовградчани. Тържествената колона към мястото на събитието поведоха председателят на ОбС Васил Сяров и заместник-кметът на общината Наско Стоянов. В началото на тържествената церемония прозвучаха емблематичната песен „Священная война“ и стихотворението „Девети май“ на Дамян Дамянов, изпълнено с много патос от младия рецитатор Иван Янчев и вълнуващото слово на секретаря на местното читалище Райна Зотова. „Нека никога не забравяме трагедиите и загубите, които човечеството понесе в тази война! Да се преклоним пред жертвите на най-антихуманната война в човешката история, пред героизма на онези, които извоюваха победата над хитлеристката коалиция. Нека с оптимизъм погледнем към настоящето и бъдещето си. Народите могат да живеят в съгласие и мир!“ – подчерта госпожа Зотова.
В знак на признателност към героите, извоювали победата, пред паметника на загиналите на площад „Освобождение“, венци поднесоха различни организации, политически партии.

Харманли

В Деня на Европа – 9 май, служители на ОбА – Харманли подариха на гражданите луксозна книжка „Община Харманли в Европейския съюз“. Информационните материали, които са изработени по проект, съдържат актуална информация, както за общината и реализираните на местно ниво проекти по европейските фондове и програми, така и обобщаваща информация за ползите от членството на страната в голямото европейско семейство.
Тази информация се предлага на вниманието на граждани и гости на града и на информационното табло, поставено пред сградата на ОбА.
Активисти на БСП поднесоха цветя на паметника на убитите през Втората световна война на пл. „Възраждане“. Слово прочетоха Михаил Лисков и Росян Колев, председател на ОбС на антифашисткия съюз в Харманли.

Ивайловград

Ивайловград почете 9 май с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите 26 ивайловградчани през Втората световна война, а ученици от СУ „Христо Ботев”, Ивайловград, отдадоха своята почит с рецитал, посветен на тази дата.
В своето обръщение към гражданите на Ивайловград, директорът на Общински исторически музей, Величка Чорбаджиева, припомни историята на празника – 9 май, и събитията, които са се случили на този ден. „Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Тази година се навършват 73 години от края на Втората световна война и 68 години от декларацията на Робер Шуман.
Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища „Паметните дати като днешната са повод да отдадем заслужената почит на загиналите, които отдадоха живота си за свободата на Европа, за да можем с гордост днес да се наречем европейци!” – каза кметът на Община Ивайловград, Диана Овчарова, в своето слово.
Пред паметника на загиналите ивайловградчани във Втората световна война венци и цветя в знак на признателност поднесоха различни организации и политици.

Свиленград

Bъпpeĸи 95-гoдишнaтa cи възpacт, д-p Cтoян Πeтpoв и тaзи гoдинa нe пpoпycнa oфициaлнoтo oтбeлязвaнe нa 9 мaй – Дeнят нa пoбeдaтa в Свиленград. Извecтният лeĸap пpъв пoднece вeнeц нa пaмeтниĸa нa зaгинaлитe във вoйнитe.
C пoднacянe нa вeнци и цвeтя пpeд пaмeтниĸa нa плoщaд „5 oĸтoмвpи” oфициaлнo бe oтбeлязaн 9 мaй – Дeнят нa пoбeдaтa, от свиленградчани. Πoчиттa cи пpeд зaгинaлитe изpaзиxa мecтнитe инcтитyции и пapтии, гpaждaни и пpeдcтaвитeли нa aĸциятa „Бeзcмъpтeн пoлĸ”.

По време на Втората световна война Съюзниците са предоставили на СССР огромна помощ. САЩ са ни доставили около 15 хиляди самолета, които са били използвани от съветската авиация. Към онзи момент това са били най-съвременни самолети. С „Аерокобра“ е летял знаменитият съветски ас Александър Покришкин, както и цялата му ескадрила. Той е свалил 59 самолета на противника, 48 от които благодарение на американската техника.
Съюзниците са доставили в СССР над 400 хиляди автомобила, преди всичко – камиони. Доставили са и 1 900 локомотива, а за същия период в страната са били произведено само 446. Били са доставени 11 хиляди железопътни вагона, а в същото време в СССР са били произведени малко над 1 000.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 12, 2018 17:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама