Ден след като бе разрешен, груповият лов на дива свиня е забранен

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 28, 2018 07:06

Ден след като бе разрешен, груповият лов  на дива свиня е забранен

В първия ден, в който беше разрешен групов лов на дива свиня, той бе забранен със заповед на министъра на земеделието Румен Порожанов. Така правителството намери начин да отмени силно оспорвана и експресно приета поправка в Закона за лова и опазване на дивеча.
Във вторник, 24 юли, спешно приетите и оспорвани изменения в Закона за лова бяха публикувани в Държавен вестник. Мотивът беше, че груповият лов на диви свине през лятото на 2018 г. ще намали популацията им и ще предотврати разнасянето на африканската чума по свинете, която се разраства в Румъния. Срещу поправката се обявиха еколози и сдружения на ловците и рибарите, които предупредиха, че ефектът ще бъде обратен, ще има пагубни последици и ще доведе до много инциденти с хора. Те настояха президентът да наложи вето, което обаче той не направи.
Становището на МЗХГ е, че „в момента буйната растителност и плътната листна маса в горските територии силно ограничават видимостта и безопасността на лова. Това е сериозна предпоставка за възникване на инциденти, както за участниците в лова, така и крие рискове за живота и здравето на пребиваващите в гората работници, туристи, гъбари, билкари и др.
Съществува опасност груповият лов на дива свиня да доведе до сериозни загуби на основните ловни видове, компрометиране на вече договорени трофейни ловни излети за благороден елен от страна на чуждестранни ловци и значителни финансови щети.“

Снимка: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 28, 2018 07:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама