Делян Добрев: „Санирането ще се разшири към по-малките сгради“

Сакар нюз
От Сакар нюз март 24, 2017 10:10

Делян Добрев:  „Санирането ще  се разшири към  по-малките сгради“

Господин Добрев, в програмата ви е предвидена административна реформа която ще сложи край на бюрокрацията. Изпълнимо ли е това?
Да. Подготвяме закон в тази посока. В този закон, най-просто казано, ще се съдържа забрана държавата и общините да изискват от гражданите и бизнеса документи, които се издават от друга държавна или общинска администрация. В момента бизнесът тича една седмица, за да събере 5 документа, а работата на администрацията е за 5 минути да прегледа тези документи. Трябва да е обратното. Администрацията трябва да работи за бизнеса, а не бизнесът да работи за администрацията. Нашият анализ показва, че България губи най-малко 2 млрд. лева брутен вътрешен продукт (БВП) от този сбъркан модел в момента. Ще ви дам само 1 пример. През 2016 г. НАП е издала близо 1 милион удостоверения за липса на задължения (по-точно 998 254). Това са в най-добрия случай 1 милион загубени човекодни за бизнеса и за икономиката на страната. Можем лесно да изчислим тази загуба, като разделим БВП (около 92 млрд.) на броя на работещите в страната (около 2,3 млн.) и броя на работните дни в страната през 2016 г. (250) – получаваме 160 лева БВП за всеки изгубен работен ден. 1 милион удостоверения от НАП водят до 160 милиона по-нисък БВП. Само от този документ. По най-консервативните ни оценки България губи над 2 млрд. лв. БВП от този сгрешен модел на комуникация между държавата и бизнеса. Тези пари са над 2% от БВП. Тоест, ако този проблем бе решен през миналата година, икономиката ни щеше да нарасне не с 3,6, а с 5,6% и само Китай щеше да е преди нас.
Проблемът не е само в набирането на документи. През годините в страната са създадени хиляди регистрационни, лицензионни, административни режими, които задушават бизнеса. Те трябва да бъдат драстично съкратени. От идеята да построиш къща или предприятия до акта за въвеждане в експлоатация има 128 стъпки – становища, подписи, печати, съгласувки. Това е кошмар! В Германия са 29. Тази бюрокрация задушава предприемаческата инициатива и не позволява икономиката да расте с по-бързи темпове.

В какъв срок може да влезе в сила цялото това чудо?
Технологичният срок за приемането на тези промени е около 6 месеца. Разбира се, за да се случи това, е необходимо да има подкрепа на парламентарно мнозинство и правителство, за което разрешаването на този проблем да е приоритет.

Как ще коментирате факта, че евродепутати от ПЕС са подкрепили закриването на добива на енергия от въглища?
А в същото време тукашните им кандидат – депутати твърдят, че ние не подкрепяме енергийния комплекс в Маришкия басейн. Наслушахме се на изпразнени от съдържание лозунги от страна на БСП. Фалшивите новини са ежедневие – това е чудесен пример. В Европа гласуват за закриване, а тук казват “ГЕРБ не ви подкрепят”.

Имате идея, според която всеки ще може да играе на капиталовия пазар като физическо лице. Опишете я, моля.
Не става въпрос за участие на физическите лица на капиталовия пазар – те и сега могат. В програмата сме записали подкрепа за изпълнението на Стратегия за развитие на капиталовия пазар с цел неговото съживяване. В развитите държави капиталовият пазар е между 100 и 150% от БВП. Средно за Източна Европа е около 50%. В България е 8%. Това лишава бизнеса от втори източник за финансиране (освен банковите кредити), от една страна, а от друга, не дава възможност на пенсионните фондове да инвестират в българската икономика, където биха могли да постигнат по-висока доходност за нашите средства по индивидуалните партиди на капиталовия стълб. Общият размер на средствата в пенсионните фондове е около 11 млрд. лева, от които едва около 1 млрд. са инвестирани в българската икономика през капиталовия пазар.

Още една ваша идея се реализира в цялата страна, това е програмата за саниране на жилищни сгради. Ще продължи ли тази програма?
Ако ГЕРБ управлява програмата не само ще продължи и ще се рашири. Ще се включат и жилищните сгради под 6 апартамента, включително еднофамилните и двуфамилните жилища. Принципът на подкрепа трябва да е различен.

Програмата трябва да се опрости за тези по-малки сгради. Най-лесно ще бъде държавата да подкрепя собствениците с конкретна сума на домакинство,ако те докажат, че са изпълнили мерките за енергийна ефективност и са постигнали сертификат “Клас С”.
Не мисля да коментирам повече Елена Йончева. В дебата по НОВА тв чух само лозунги, видях злоба. Не мисля, че може да се води какъвто и да е конструктивен дебат с нея.

Каква е истината за санирането?
Числата говорят. След приключването на строително-монтажните работи по подписаните договори ще бъдат спестени 1 милион мегаватчаса енергия.
В пари по крайната цена на тока това прави 180 млн. лева на година. В тези блокове живеят 140 хиляди домакинства. Тоест всяко домакинство ще спести по 1285 лева на година, всяка година. Програмата трябва не само да продължи – тя трябва да достигне до всяко българско домакинство, без значение дали живее в блок, или в къща. Вижте ефекта – 1 285 лева на година всяка година.

Какво конкретно да очакваме от Вас и екипа ви за Хасково и областта?
В следващия мандат най-важното е да осигурим 10 нови предприятия в региона с 10 000 нови работни места. Това вече започва да се случва със завода на „Язаки“. Говорим с няколко немски компании в момента. Уверен съм, че ще успеем.
Трябва да продължим с програмата за енергийна ефективност, с обновяването на детските градини и училищата, с благоустрояването на кварталите и много други.
Важното е, че знаем как и можем да покажем резултати.
Независимо дали живееш в Харманли, Хасково, Симеоновград или Димитровград, новата икономическа зона ще бъде от полза за жителите от тези общини. Не е никакъв проблем да работят заради по-добрата комуникация, заради осигурения транспорт или заради магистралата.
Това е едно напълно изпълнимо реално решение за справяне на безработицата в нашата област.

 

Сакар нюз
От Сакар нюз март 24, 2017 10:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.