„Дъждът да донесе плодородие“ си пожелаха на Трифоновден в Любимец

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова февруари 16, 2018 11:16

„Дъждът да донесе плодородие“ си  пожелаха на Трифоновден в Любимец

„Нека този дъжд донесе плодородие, спорна работа и успешна година, добра реколта и качествено вино.“ Това послание отправи кметът Анастас Анастасов на Трифон Зарезан, който в Любимец се отбелязва на 14 февруари.
Дъждовното време не попречи на празника, а центърът на града се изпълни с любители и производители на вино, ценители на красивата българска народна музика и желаещи да празнуват.
Той започна с ритуално зарязване в лозовите масиви на Вила „Любимец“, в близост до града. Преди ритуала отец Трифон Караджонов отслужи празничен водосвет за здраве и берекет и благослови всички лозари, винари и градинари с професионалния им празник.
На масива ритуално зарязаха Мария Станкова – председател на ОбС, Павел Желев – президент на Ротари клуб „Любимец“, Благой Жечев – управител на „Вила Любимец.
Празникът продължи с много песни, танци и весело настроение в центъра на града, където участваха народните изпълнители Надя Казакова и Яни Тонев. В празничната програма се включиха и танцьорите от ТС „Сакарци“ и се завиха кръшни хора.
Тази година 32 производители предоставиха проби за конкурса „Най-добро домашно младо вино“. Според дегустационната комисия първо място и титлата „Цар на виното“ заслужи Васил Георгиев. Той получи от заместник-кмета на общината Илия Илиев 50-литрово дъбово буре и корона „Цар на Виното“.
На второ място бе оценено виното на Димитър Караджонов, който получи дъбово буре – 30 литра, а на трето място бе класирано вълшебното питие на Красимир Катев. Той се сдоби с оригинална поставка за вино.
Специална награда в категорията „бяло вино“ и „розе“ спечели Цветелина Георгиева, която получи ръчно изработени плакети с декоративна бутилка на тях.
Третата награда в категорията „червено вино“ и поощрителните награди в конкурса са изработени от учениците от клуб „Пинокио“ към СУ „Ж. Терпешев“. Оригиналните подаръци зарадваха новите си собственици повече отколкото самия приз.
И тази година Винарска къща „Кончерто Уайнъри” предлагаше на присъстващите от своите класни вина, а майсторите Тодор Тананов и Ангел Тананов – вкусна скара.
Празникът не мина и без превърналият се в традиция базар на местния производител, в който се включиха производители на домашно приготвена храна и занаятчии. Гюзлеми, баници, мъфини, кекс и тиквеник бяха част от предлаганите стоки.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова февруари 16, 2018 11:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.