„Дъждът да донесе плодородие“ си пожелаха на Трифоновден в Любимец

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова февруари 16, 2018 11:16

„Дъждът да донесе плодородие“ си  пожелаха на Трифоновден в Любимец

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #7/87, 16-22 февруари 2018

Свързани публикации

„Нека този дъжд донесе плодородие, спорна работа и успешна година, добра реколта и качествено вино.“ Това послание отправи кметът Анастас Анастасов на Трифон Зарезан, който в Любимец се отбелязва на 14 февруари.
Дъждовното време не попречи на празника, а центърът на града се изпълни с любители и производители на вино, ценители на красивата българска народна музика и желаещи да празнуват.
Той започна с ритуално зарязване в лозовите масиви на Вила „Любимец“, в близост до града. Преди ритуала отец Трифон Караджонов отслужи празничен водосвет за здраве и берекет и благослови всички лозари, винари и градинари с професионалния им празник.
На масива ритуално зарязаха Мария Станкова – председател на ОбС, Павел Желев – президент на Ротари клуб „Любимец“, Благой Жечев – управител на „Вила Любимец.
Празникът продължи с много песни, танци и весело настроение в центъра на града, където участваха народните изпълнители Надя Казакова и Яни Тонев. В празничната програма се включиха и танцьорите от ТС „Сакарци“ и се завиха кръшни хора.
Тази година 32 производители предоставиха проби за конкурса „Най-добро домашно младо вино“. Според дегустационната комисия първо място и титлата „Цар на виното“ заслужи Васил Георгиев. Той получи от заместник-кмета на общината Илия Илиев 50-литрово дъбово буре и корона „Цар на Виното“.
На второ място бе оценено виното на Димитър Караджонов, който получи дъбово буре – 30 литра, а на трето място бе класирано вълшебното питие на Красимир Катев. Той се сдоби с оригинална поставка за вино.
Специална награда в категорията „бяло вино“ и „розе“ спечели Цветелина Георгиева, която получи ръчно изработени плакети с декоративна бутилка на тях.
Третата награда в категорията „червено вино“ и поощрителните награди в конкурса са изработени от учениците от клуб „Пинокио“ към СУ „Ж. Терпешев“. Оригиналните подаръци зарадваха новите си собственици повече отколкото самия приз.
И тази година Винарска къща „Кончерто Уайнъри” предлагаше на присъстващите от своите класни вина, а майсторите Тодор Тананов и Ангел Тананов – вкусна скара.
Празникът не мина и без превърналият се в традиция базар на местния производител, в който се включиха производители на домашно приготвена храна и занаятчии. Гюзлеми, баници, мъфини, кекс и тиквеник бяха част от предлаганите стоки.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова февруари 16, 2018 11:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 864 722 преглеждания