Държавен кудо-шампионат събра млади бойци от цялата страна

Милена Митева
От Милена Митева май 9, 2016 09:20

Държавен кудо-шампионат събра млади бойци от цялата страна

Над 60 участника от 7 клуба от страната участваха в ХХ Държавен шампионат за деца и юноши по кудо. Домакин бе Харманли, а състезанието бе открито от кмета Мария Киркова. На този фон Харманлийският клуб „Будо“ спечели 14 медала, от които – 4 златни, 5 сребърни и 5 бронзови.
Участниците бяха на възраст от 7 до 18 години, разделени по възраст и категории.
Най-атрактивни бяха срещите при най-малките бойци. Двубоите се проведоха по международните правилата на кудо за деца с пълна защитна екипировка, което ги предпазва от травми.
За повечето деца това състезание беше първо. Част от клубовете от другите градове имаха опит и най-добре представилият се клуб бе този на Бургас – „Бушидо“. Те показаха завидна дисциплина и много силен боен дух. Техните състезатели бяха с по-голям опит и спечелиха 5 златни медала.
„Надяваме се шампионът, който бе в Харманли да се превърне в традиция и всяка година съвместно с общината да се провежда в града ни, откъдето е тръгнал кудото като спорт. Най-важното, което трябва да се вземе предвид, е да се подобрят материалните условия за провеждане на учебно-тренировъчния процес“, сподели надеждите си Сенсей Господин Бабамов. „Ако градът ни иска да бъде домакин на подобни национални изяви, ще трябва да се вземат и предвид тези подобренията на спортните бази“, допълни той.
„Целта на това домакинство бе да се повиши и интересът към бойните спортове в града, за да може през новата учебна година повече деца да влезнат по залите и да се занимават с атрактивния спорт“, обясни президентът на „Българската кудо федерация“.

Шампионатът е част от спортния календар на федерацията и е част от празненствата на града. Престижните класирания в него носят точки за клубовите участници. Според наредбите за категоризация на спортните клубове тези точки са решаващи. 

Милена Митева
От Милена Митева май 9, 2016 09:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.