Държавата дава над 5 млн. за мащабни проекти в Града на Белоногата

Милена Митева
От Милена Митева август 20, 2018 09:04

Държавата дава  над 5 млн. за  мащабни проекти в Града на Белоногата

„Средствата за реконструкцията на спортен комплекс „Хеброс“ – Харманли, са осигурени“. Това каза на пресконференция кметът на общината Мария Киркова, на която присъства и областният управител Станислав Дечев.
„С радост мога да съобщя, че на 1 август с решение на МС е отпусната безвъзмездна финансова помощ на община Харманли в размер на 4 100 000 лв. за реконструкцията на спортен комплекс „Хеброс“ и 995 хил. лв. за ремонт на читалище „Дружба“. Предложението бе внесено на заседание на Министерския съвет (МС) от министерството на финансите, чиито експерти сме запознали детайлно с проектите, които възнамеряваме да осъществим. Убедихме българските министри, че исканото от нас финансиране е разумно и ефективно за община Харманли“, допълни изказването си градоначалникът.
В думите си тя изтъкна, че поводът е много радостен, защото при встъпването ѝ в длъжност с екипа си е поела ангажимент за цялостна реконструкция на стадион „Хеброс“ и превръщането му в модерен комплекс, както и за ремонт на сградата на читалище „Дружба“.
В изявлението си ръководителят на общината обяви, че работата е в доста напреднал етап въпреки летният сезон.
Мащабната инвестиция в Спортен комплекс „Хеброс” включва изграждане на нова сграда на два етажа със съвременен облик. На първия са предвидени 4 тренировъчни зали, съблекални, санитарни помещения, експозиционна зала, в която ще бъдат изложени постиженията на местни спортисти.
На втория етаж ще има волейболна зала, която ще може да се използва за тенис на корт и за провеждане на концерти с 350 седящи места.
Тече ремонтът и на залата, където тренират лекоатлетите. Тя се удължава двойно и е с дължина 71 м. В нея се оформят зони за скок на височина и дължина, както и 4 коридора за бягане на 60 метра.
В рамките на проекта се предвижда подмяна на седалките на футболния стадион, изграждане на пистата, обособяване на игрище за хокей на трева. Районът около комплекса ще бъде облагороден и осветен, стана ясно от думите й.
За сградата на НЧ „Дружба 1870” се предвижда цялостен ремонт на покрива, основния салон, балкона, подмяна на столовете, сцената, подмяна на дограмата, изолация на стените от вътре и климатизация.

Още няколко проекта са в ход на реализация, стана ясно от пресконференцията. Започна асфалтирането на няколко пътни артерии в града. Ще бъдат асфалтирани част от бул. “Осовободител“, ул. “Съборна“, локалната част на бул. “България“, част от ул. “Дялко Милковски“ и ул. “Балкан“.

Приключи изграждането на три паркинга. По булевард „България“ вече е монтирано LED осветление. Финансиране е отделено и за частичен ремонт на някои основни улици по селата.
Започнаха ремонтните дейности и в сградата на музея, проектът на Дневен център за деца с увреждания в сградата до ВиК.
Завършва се изграждането на шест детски площадки в общината, от които три са в града, три в селата Българин, Преславец и Върбово.
„Горда съм с парка и спортната площадка на ул. “Алеко Константинов“, които вече са напълно завършени, а много скоро и официално открити“, каза в края на изявлението си госпожа Киркова. Тя изказа своята благодарност на премиера Бойко Борисов и цялото правителство за подкрепата и отпуснатите средства.
„Надявам се в рамките на една година тези проекти да бъдат завършени и да радват хората от Харманли“, коментира областният управител. Той каза, че в Харманли дълги години големите проекти в областта на спорта и културата за били неглижирани и затова е удовлетворен от сегашното управление на Общината, което е осъзнало значимостта на тези обществени сфери. Той похвали госпожа Киркова и екипът й за изготвените проекти и успехът в това да ги защитят, за да изпълнят идеите си.

Милена Митева
От Милена Митева август 20, 2018 09:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама