Дълготраен материален актив или дълготрайна инвестиция са водомерите?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 12, 2020 09:51

Акценти

  • Регионален вестник, # 23/907 година XVII, 12 - 18 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Какво трябва да бъдат водомерите на хората – дали дълготраен материален актив или дълготрайна инвестиция? Това се превърна в основен въпрос на сесията на ОбС-Тополовград, провела се в края на м. май.
В докладната записка, внесена от името на кмета на общината, един от общинските съветници, Кера Спирова, е открила несъответствие между предложението за решение и Закона за водите. Ето какво казва тя: „Законът за водите казва, че публична общинска собственост са водоснабдителните системи или части от тях, включващи мрежи и съоръжения за отнемане, пречистване и т.н. до измервателните уреди в имотите на потребителите.
Дълготраен материален актив е минимум на стойност две минимални работни заплати за един отчетен период, а един водомер е на стойност около 50 лв. Тоест няма основание тези водомери да бъдат въведени не като дълготрайни материални активи, а каквито и да е било в активите на Общината. Освен това водомерите не са публична общинска собственост“. Съветниците, както и вносителите на докладната записка, се съгласиха с мотивите изложени от госпожа Спирова и така това решение отпадна.
На заседанието стана дума и за това, че разрешенията за водохващане и водоползване на територията на община Тополовград изтичат и към момента не са предприети действия за продължаването им. Старите са от времето когато тополовградското ВиК бе към Стара Загора.
Тези разрешителни са свързани и с проверката на качеството на водата в общината. Действия за издаване на нови разрешителни според някои съветници можело да се предприемат през следващата година.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 12, 2020 09:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама