Да защитим „Аз-съм-майки“-те

Жанета Дановска
От Жанета Дановска април 22, 2018 10:08

Да защитим „Аз-съм-майки“-те

Акценти

  • Истината е в това, че често детето си остава най-важното нещо в живота на майката
  • Независимо дали тя е домакиня или генерален директор на голяма фирма, на която и се е наложило да подписва купчина важни документи в родилната зала.

Свързани публикации

Анна Уткина | превод: презвитера Жанета Дилкова-Дановска

Според мен «Аз-съм-майка» е обиден термин, отнасящ се за жени, които се опитват да се разплащат със своя статус. Обикновено върви в комплект с термина «те-са-деца». В подобни ситуации народният гняв е обясним. Например, когато необременен с емпатия човек се опитва да пререди на опашката други категории граждани, които могат да заявят, че са пенсионери, че са болни, че са уморени, всичко това би било справедливо.

За съжаление, жертви на този статус стават и други жени, само защото те и децата им са напуснали гетото на своето жилище. Случва се.

Авторът на Cosmo Екатерина Попова се опитва да защити жертвите на обвиненията в «Аз-съм-майка». Нейният стремеж е благороден и похвален, но няма как да се съглася, че «жените са си такива» и затова ми се иска да вляза в ролята на втори адвокат.

Да, животът на «Аз-съм-майки»-те се върти около детето. Да се четат «Ние се нахранихмЕ» и други конструкции, задължително в множествено число е невъзможно, защото те не пишат за друго, защото нямат нито време, нито пари.

Животът беше милосърден към мен и бях в отпуск по майчинство само няколко месеца. Затова и не успях да опитам всички сладости на социалната изолация. Аз се интересувах от всичко! Какво се случва в сферата на моите професионални интереси? В света на балета и живописта? Как правилно да отглеждам орхидеи и защо съпругът ми ме гледа странно, нима вече не ме обича? Въобще аз си останах същата, но не и моята страница в социалните мрежи. Там продължават да стоят снимки на децата ми в профил и анфас: «Вижте как се изцапахмЕ на площадката» и «Как се представихмЕ на тържеството в детската градина».

Животът на състезателя по кърлинг се върти около кърлинга, нищо, че той също се храни и спи, ходи на театър и кино. Животът на писателя се върти около книгите. Животът на младата майка се върти около детето и няма нищо лошо в това. Много скоро вратата, в която тя е влизала без да чука ще се хлопне под носа и с такъв оглушителен грохот, че ушите и ще запищят. На тази врата ще се появи табелка «НЕ ВЛИЗАЙ!» и снимките «ние ядем кашичка» ще бъдат пенсионирани. Моята четиригодишна дъщеря ми заяви да не поствам нейни снимки, защото не иска публичност. Аз само кимнах в отговор.

Девет месеца човечето, за което става дума е било в нейното тяло. Тогава те действително са били «ние». Не веднага след развода бившата жена може да се раздели с навика да сервира две чинии на масата, а вие искате веднага да се простим с мисълта «Аз и моето дете сме едно цяло» още на прага на родилното отделение. Тялото и разумът не живеят отделно един от друг, кърмещата майка и нейното бебе са все още «ние». Вземете детето от майката и то ще ви го демонстрира нагледно.

Нека бъдем честни – истината е в това, че често детето си остава най-важното нещо в живота на майката. Независимо дали тя е домакиня или генерален директор на голяма фирма, на която и се е наложило да подписва купчина важни документи в родилната зала. Но това е съвсем нормално и изисква не снизходителни усмивки, а разбиране и приемане на естествени процеси. Нали не се сърдим на дъжда, че ни е намокрил?

Екатерина Попова се възмущава, че «жените живеят сред постоянни лозунги, че абортът е убийство. Те са притискани с обещания за наказание при прекъсване на нежелана бременност и за благополучие при запазване на плода. Защо тогава се учудваме, че поредната бедна майка се бори за обещаното благополучие и го изисква от всеки срещнат, независимо дали е чиновник, доброволец или президент?»

Е и? Днес можем да имаме пари, а утре да нямаме. И най-верният и надежден съпруг може да се разведе или да умре. Днес може да постъпва правилно, а утре да забрави, че има деца и да изчезне защото видите ли, жена му веднъж с парите от детските си е купила червило. Днес съпругата може да е прекрасен специалист, а утре да остане без работа по ред независещи от нея причини.

Невъзможно е да спестяваме цял живот, защото може да ни се наложи скъпа операция в необозримо бъдеще. Невъзможно е да знаем дали утре няма да ни се наложи да молим за помощ, щом днес сме способни да я оказваме на околните. Така е било винаги и тези луди жени са раждали и продължават да раждат, така както Земята се е въртяла и продължава да се върти около Слънцето.

«Дори аз, която внимателно филтрирам информационната си среда често попадам на ужасни клипчета, в които ембрионът се опитва да избяга от скалпела по време на аборт», — пише Попова за информация която не бива да бъде филтрирана.

Той действително се опитва да избяга от скалпела, както би се опитвал всеки човек, който се страхува за живота си. Когато стоим пред избора – аборт или раждане е важно да го знаем. Уви, филмчето, в което живото дете е отнесено от ангелчета на зелена полянка не отговаря на действителността, защото неговото едва започващо да се оформя телце е безмилостно разкъсано от медицинската кюрета.

Жената отива да ражда защото и е скъп животът на бъдещото дете, даже когато по някаква причина парите и са свършили. И поства снимките му в мрежата защото то е човек, а всеки човек е неповторим и прекрасен. Води го със себе си по магазините и лети с него в самолетите защото то е човек, а не придатък към човека.

Но даже тези, които като че ли се стараят да защитят жените от нападките на обидното «Аз-съм-майка», не винаги признават, че детето също има права. Затова и майките застават в защита на хората, които те са родили. Понякога тази защита е излишно агресивна, понякога преминава всички граници. Да, така е, но може би не те започнаха първи?

Източник: http://www.matrony.ru/v-zashhitu-yazhemateri/

Снимка: Интернет

Жанета Дановска
От Жанета Дановска април 22, 2018 10:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 460 430 преглеждания