Да се носиш по течението

Жанета Дановска
От Жанета Дановска ноември 22, 2017 07:46

Да се носиш по течението

Акценти

  • В океана има течения, приличащи на река
  • Няма как да ги видим с просто око, наоколо е един и същи безбрежен океан. .

Свързани публикации

Александър Ткаченко | Превод: презвитера Жанета Дилкова-Дановска

Наскоро ми зададоха следния въпрос: едно и също ли е да живееш по Божията воля и да се носиш по течението?

Нека призная, така поставеният въпрос ме свари неподготвен. Макар че, логиката му е разбираема: Бог ми е дал този живот и има някакъв промисъл за мен. Странно е да се смята, че в Неговия план за мен е фигурирала само една точка – да ми даде битие и да ме остави да се оправям нататък сам. Не, разбира се, за всеки от нас Бог има свой промисъл. Но Той ни е дал и свобода. Когато не съумяваме да видим волята Божия за живота си, започваме да живеем против този благ замисъл с всички произтичащи от това печални последици. А когато успяваме, живеем с Бога и животът ни е осмислен и щастлив. Изглежда просто, но дали е така?

Вечното „Но!“, а с какво “попадането” в Божествения план се отличава от плуването по течението? Предварително всичко е измислено и решено, а от нас единствено се иска да не се противим на Божията воля. Плуваме си спокойно по течението като дънер, люшкаме се по вълните и чакаме то да ни отнесе в синьото море на вечността. Доста унила картина, нали? Не ми прилича на християнство, а по-скоро наподобява фатализма на стоиците, които са смятали, че желаещите ги е водила съдбата, а нежелаещите – просто ги е влачила.

Нека ви предам разказа на известния пътешественик – отец Фьодор Конюхов. В едно състезание за съперник му се паднал силен и млад французин. Още в самото начало той разбрал, че състезанието ще е доста трудно. Но отец Фьодор бил по-опитен и знаел нещо, за което съперникът му не се и досещал. Работата е там, че в океана има течения, приличащи на река. Няма как да ги видим с просто око, наоколо е един и същи безбрежен океан. В действителност водата на нова място се движи в една посока и то с голяма скорост.

Отец Фьодор познавал всички течения по този маршрут. След старта французинът бързо дръпнал напред, а отецът без да бърза започнал да търси “подводната река”. Когато я намерил, тя го понесла право напред. Отец Фьодор разказва: “Не след дълго настигнах съперника. А той млад, силен, гребе бързо, едва успявам да забележа веслата. Аз плувам до него, само леко загребвам, за да не изгубя течението. Той сигурно се е чудил как така лодката на руснака плува едва ли не сама? А тайната е проста: той плуваше за първи път по този маршрут, а аз – за петнадесети. Така опитът победи силата”.

Тази история ми подсказа отговора на нашия въпрос, който в началото ме притесни. Да, можем да твърдим, че е едно и също да живеем по Божията воля и да плуваме по течението. Но трябва да съобразим, че това не е речно, а океанско течение. В реката има едно течение, а в океана – безброй. И да преплуваме океана на лодка с весла или платна можем само когато много добре познаваме маршрута. Щом намерим онова течение, което бързо ще ни понесе в нужното направление, смятайте, че сме свършили половината от работата и ни остава единствено и само да следим да не се отклоним от него, да не попаднем в мъртво вълнение или в друг поток, който да ни запрати в съвсем различна посока.

Смятам, че за всеки от нас Господ е определил по едно такова течение в живота ни, а за пътепоказатели сред безбрежните житейски води ни е наредил заповедите от Евангелието. Преподобният Марк Подвижник е казвал: “Заповедите не изкореняват греха: това е работа на Кръста Господен. Те единствено очертават пределите на дадената ни свобода”. Живеейки по заповедите, ние се носим по благото течение на Божия промисъл. Но такъв живот изисква и определени усилия. Затова и следването на волята Божия не е някакво пасивно съществуване. Нашата работа е да изберем сред безбройното множество точното течение, да влезем в него и внимателно да следим да не ни изхвърли. Той ще свърши всичко останало.

Публикувано в pravoslavie.bg

Източник: https://foma.ru/plyit-po-techeniyu.html

Жанета Дановска
От Жанета Дановска ноември 22, 2017 07:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.