Да подредим правилно пъзела

Радка Димитрова
От Радка Димитрова септември 26, 2016 11:13

Да подредим правилно пъзела

Хороскопът или наталната карта прилича на пъзел. Всяка негова част има своето точно предназначение и определено място. Няма как картината да се сглоби с липсата дори на едно парченце или с неправилното поставяне на някой от елементите, по-скоро тя ще е дефектна. Всички части са еднакво важни за цялото. Но на някои от тях има изображения от картината, които са по-важни от други. Условно можем да ги групираме така – водещи – най-главни и значими, след това второстепенни и накрая са всички онези, които също имат своето място, те не са маловажни, а по-скоро необходими.

Водещите и определящите в живота на човека са Асцендента, Слънчевия знак и позицията на
Луната.

Асцендент може да бъде един от 12 зодиакални знака. Той е нещо различно от зодията. Например днес /21 септември/ в 8.00 часа Асцендента е Везни и човек, който се ражда в този момент ще има този Асцендент и Слънце в Дева. Същият ден, но в 17.00 часа Асцендента е Водолей и така за 24 часа всички зодиакални знаци преминават през точката на Асцендента. Тази 9 часова разлика в часовете на раждане е съществена – с Асцендент Везни човек е много красив, външно ще прилича повече на Везни, а не на Дева и ще притежава част от характеристиките на Везни. Роденият в 17:00 ще се възприема като Водолей.
Тъй като Асцендентът задава началото на хороскопа и неговия първи дом, ако там има и други планети те ще внесат допълнително влияние. Зодиакът започва с първия от знаците Овен, Телец и т.н. В наталната карта на човек обаче началото ще го определи знака на Асцендента, той ще е първия, върха на 1 дом, например Близнаци, на 2 ще е Рак и т.н. В зодиака всеки знак заема 30 градуса. В наталната карта обаче един дом може да заема повече или по-малко от 30 градуса, например Асцендент Овен 15 градуса, на върха на 2 дом не е задължително да е Телец 15 градуса, може да е Телец 25 градуса или дори следващия знак – Близнаци, т.е. домовете не са равни. Счита се, че през втората половина на живота Асцендента увеличава своето значение и дори го изравнява с това на Слънчевия знак /зодията/.
Той се определя от Слънцето. Знаем, че позициите на Светилото са 12. Всеки един интересуващ се от астрология е прочел за предимствата и недостатъците на своята зодия, за силните и слабите си страни и това е вярно. Но поради ограничеността си не е всичко. Защото освен позицията на Слънцето, във всеки един хороскоп имаме позиции на Луната, Меркурий, Венера, Марс, Сатурн, Юпитер, Уран, Нептун и Плутон, астероиди, фиктивни точки, неподвижни звезди и др. В рамките на една зодия от 30 дни има 3 декади – периоди от по 10 дни, които също имат своите особености.

Значима е й
позицията на
Луната.

В хороскопа на даден човек тя отново може да бъде в един от 12 зодиакални знака – Овен, Телец, Близнаци и др. В посочените по-горе примери с първия с час на раждане 8:00 Луната е в Телец, а няколко часа по-късно в рамките на същия ден е в Близнаци. В един знак тя се движи за около 2 и половина дни и за около 29 денонощия преминава през всички тях – т.нар Лунен месец. Започва с Новолуние. Предстоящото е на 1 октомври в 08º 15‘ Везни, в 03:11 часа. Тогава позицията на Слънцето във Везни ще е в точен съвпад с позицията на движещата се Луна до градус и минута. Понеже Луната се движи с по-висока скорост тя ще започне да се отделя от Слънцето и ще премине през следващите знаци от зодиака – Скорпион, Стрелец. Започва да нараства, да се „пълни“, след около 14-15 е Пълнолуние – Слънцето и Луната са в точна опозиция,едно срещу друго, в случая на 16 октомври е Пълнолуние в 23º 14‘ Овен, 07:22 часа, след което Луната започва да намалява. Новолунията и последващите ги Пълнолуния винаги се случват в противоположни знаци: Овен-Везни, Телец-Скорпион, Близнаци-Стрелец, Рак-Козирог, Лъв-Водолей, Дева-Риби. Позицията на Луната- новолуние, нарастваща, пълнолуние, намаляваща, както и в кой знак от ежемесечното си движение се намира, в кой дом на хороскопа е и какви аспекти сключва задава характеристиките на наталната Луна в хороскопа на всеки човек. Луната показва как човек реагира. Ако Слънцето инициира, то Луната е реагентна-отговаря на въздействието на средата. Тя може да се променя, пластична е. Отговаря за навиците ни. Луната е и времето, в което си почиваме –в зависимост от това в кой знак е показва как можем да го правим. Така е и с всички други планети.Те се движат /транзитират/ и в мига на раждането на даден човек те се фиксират в неговата натална карта.

Асцендентът е пътя, който ще ни отведе до нашата цел – Слънце,
която сме си поставили. Какъв ще бъде пътя-определя знака на Асцендента:

може да е труден или лесен, прав или
криволичещ,

с огнен маниер/когато на Асцендента е Овен, Лъв или Стрелец/. Или въздух/Близнаци, Везни, Водолей/, вода/Рак, Скорпион, Риби/ и земя/Телец, Дева, Козирог/. Какъвто и да е той, именно следването му ще ни отведе към мисията и предназначението, което сме си избрали в този живот. Слънцето е целта, към която сме се устремили. Знакът и домът, където се намира е мястото, където блестим и светим и тази енергия трябва да привнасяме в света.

Позицията на Луната в
наталната карта описва нашето ежедневие,

как преминава всеки един ден от живота ни, какви са навиците ни, как сме организирани или не, какво предпочитаме и т.н.
По същия начин в хороскопа се изявяват и останалите планети. Положението им по знак, дом и връзките помежду им описва характера на човек. Те може да са разположени в знак от една от 4 стихии – огън, въздух, вода и земя и ще носят характеристиките й. Както и на конкретния знак. В зависимост от дома, в който са там ще се случват събития свързани с планетата. Тогава когато имаме струпване на планети т.нар. стелиум означава, че темата на дома в хороскопа е приоритетна за родения. Когато обаче има домове, в които няма разположени планети, тъй като планетите са 10, а домовете 12 и все някъде няма да има планета тогава се гледа зодиакалния знак, който е на върха на дома, наречена куспида.
Всяка планета е силна в знака, който управлява например Юпитер в Стрелец, Луна в Рак и т.н. Но тя може да е разположена във всеки един от знаците. Също всяка планета има по още един знак, където се проявява хармонично /екзалтация/, например Слънце в Овен, Сатурн във Везни. Когато планетата е в знак, противоположен на този, който управлява, тя е в заточение – например Слънце във Водолей/знака е противоположен на Лъв/. И когато една планета е в знак противоположен на нейната екзалтация, тя е в знака на своето падение – например Сатурн във Овен. Когато планетата е в знака на своето достойнство това означава, че до голяма степен човек оказва влияние на обстоятелствата. При екзалтацията е подобно, но в по-ниска степен-планетата се проявява хармонично и свързаните с нея качества са усилени. В другите две позиции планетите са отслабени – при заточение вие се съобразявате с правилата, обстоятелствата, а при падение – планетата среща трудности при изява на своята природа.

Това ретроградно
движение на планетата Меркурий приключи
на 20.09.

Прибавете обаче 2-3 дни преди да предприемете стопираните дейности /тези, върху които ретроградното движение на Меркурий влияе/, тъй като това е стационарния период, когато планетата забавя своето движение, спира, обръща се и едва тогава тръгва в директен ход. Този принцип е валиден за движението на всички планети.
Желая Ви топли и пъстри есенни дни!

Радка Димитрова предлага Натален /рожден/ хороскоп, Синастрия-преглед на взаимоотношенията между двама човека, Елекция-определяне на подходяща дата за дадено събитие, Кармичен хороскоп, Отговор на зададен въпрос и Прогностичен хороскоп /за 1 календарна година/. За контакти с нея: ел.поща: [email protected], Скайп: radka.dimitrova705 и тел.: 0892 972 710

Радка Димитрова
От Радка Димитрова септември 26, 2016 11:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама