Да подредим правилно пъзела

Радка Димитрова
От Радка Димитрова септември 26, 2016 11:13

Да подредим правилно пъзела

Хороскопът или наталната карта прилича на пъзел. Всяка негова част има своето точно предназначение и определено място. Няма как картината да се сглоби с липсата дори на едно парченце или с неправилното поставяне на някой от елементите, по-скоро тя ще е дефектна. Всички части са еднакво важни за цялото. Но на някои от тях има изображения от картината, които са по-важни от други. Условно можем да ги групираме така – водещи – най-главни и значими, след това второстепенни и накрая са всички онези, които също имат своето място, те не са маловажни, а по-скоро необходими.

Водещите и определящите в живота на човека са Асцендента, Слънчевия знак и позицията на
Луната.

Асцендент може да бъде един от 12 зодиакални знака. Той е нещо различно от зодията. Например днес /21 септември/ в 8.00 часа Асцендента е Везни и човек, който се ражда в този момент ще има този Асцендент и Слънце в Дева. Същият ден, но в 17.00 часа Асцендента е Водолей и така за 24 часа всички зодиакални знаци преминават през точката на Асцендента. Тази 9 часова разлика в часовете на раждане е съществена – с Асцендент Везни човек е много красив, външно ще прилича повече на Везни, а не на Дева и ще притежава част от характеристиките на Везни. Роденият в 17:00 ще се възприема като Водолей.
Тъй като Асцендентът задава началото на хороскопа и неговия първи дом, ако там има и други планети те ще внесат допълнително влияние. Зодиакът започва с първия от знаците Овен, Телец и т.н. В наталната карта на човек обаче началото ще го определи знака на Асцендента, той ще е първия, върха на 1 дом, например Близнаци, на 2 ще е Рак и т.н. В зодиака всеки знак заема 30 градуса. В наталната карта обаче един дом може да заема повече или по-малко от 30 градуса, например Асцендент Овен 15 градуса, на върха на 2 дом не е задължително да е Телец 15 градуса, може да е Телец 25 градуса или дори следващия знак – Близнаци, т.е. домовете не са равни. Счита се, че през втората половина на живота Асцендента увеличава своето значение и дори го изравнява с това на Слънчевия знак /зодията/.
Той се определя от Слънцето. Знаем, че позициите на Светилото са 12. Всеки един интересуващ се от астрология е прочел за предимствата и недостатъците на своята зодия, за силните и слабите си страни и това е вярно. Но поради ограничеността си не е всичко. Защото освен позицията на Слънцето, във всеки един хороскоп имаме позиции на Луната, Меркурий, Венера, Марс, Сатурн, Юпитер, Уран, Нептун и Плутон, астероиди, фиктивни точки, неподвижни звезди и др. В рамките на една зодия от 30 дни има 3 декади – периоди от по 10 дни, които също имат своите особености.

Значима е й
позицията на
Луната.

В хороскопа на даден човек тя отново може да бъде в един от 12 зодиакални знака – Овен, Телец, Близнаци и др. В посочените по-горе примери с първия с час на раждане 8:00 Луната е в Телец, а няколко часа по-късно в рамките на същия ден е в Близнаци. В един знак тя се движи за около 2 и половина дни и за около 29 денонощия преминава през всички тях – т.нар Лунен месец. Започва с Новолуние. Предстоящото е на 1 октомври в 08º 15‘ Везни, в 03:11 часа. Тогава позицията на Слънцето във Везни ще е в точен съвпад с позицията на движещата се Луна до градус и минута. Понеже Луната се движи с по-висока скорост тя ще започне да се отделя от Слънцето и ще премине през следващите знаци от зодиака – Скорпион, Стрелец. Започва да нараства, да се „пълни“, след около 14-15 е Пълнолуние – Слънцето и Луната са в точна опозиция,едно срещу друго, в случая на 16 октомври е Пълнолуние в 23º 14‘ Овен, 07:22 часа, след което Луната започва да намалява. Новолунията и последващите ги Пълнолуния винаги се случват в противоположни знаци: Овен-Везни, Телец-Скорпион, Близнаци-Стрелец, Рак-Козирог, Лъв-Водолей, Дева-Риби. Позицията на Луната- новолуние, нарастваща, пълнолуние, намаляваща, както и в кой знак от ежемесечното си движение се намира, в кой дом на хороскопа е и какви аспекти сключва задава характеристиките на наталната Луна в хороскопа на всеки човек. Луната показва как човек реагира. Ако Слънцето инициира, то Луната е реагентна-отговаря на въздействието на средата. Тя може да се променя, пластична е. Отговаря за навиците ни. Луната е и времето, в което си почиваме –в зависимост от това в кой знак е показва как можем да го правим. Така е и с всички други планети.Те се движат /транзитират/ и в мига на раждането на даден човек те се фиксират в неговата натална карта.

Асцендентът е пътя, който ще ни отведе до нашата цел – Слънце,
която сме си поставили. Какъв ще бъде пътя-определя знака на Асцендента:

може да е труден или лесен, прав или
криволичещ,

с огнен маниер/когато на Асцендента е Овен, Лъв или Стрелец/. Или въздух/Близнаци, Везни, Водолей/, вода/Рак, Скорпион, Риби/ и земя/Телец, Дева, Козирог/. Какъвто и да е той, именно следването му ще ни отведе към мисията и предназначението, което сме си избрали в този живот. Слънцето е целта, към която сме се устремили. Знакът и домът, където се намира е мястото, където блестим и светим и тази енергия трябва да привнасяме в света.

Позицията на Луната в
наталната карта описва нашето ежедневие,

как преминава всеки един ден от живота ни, какви са навиците ни, как сме организирани или не, какво предпочитаме и т.н.
По същия начин в хороскопа се изявяват и останалите планети. Положението им по знак, дом и връзките помежду им описва характера на човек. Те може да са разположени в знак от една от 4 стихии – огън, въздух, вода и земя и ще носят характеристиките й. Както и на конкретния знак. В зависимост от дома, в който са там ще се случват събития свързани с планетата. Тогава когато имаме струпване на планети т.нар. стелиум означава, че темата на дома в хороскопа е приоритетна за родения. Когато обаче има домове, в които няма разположени планети, тъй като планетите са 10, а домовете 12 и все някъде няма да има планета тогава се гледа зодиакалния знак, който е на върха на дома, наречена куспида.
Всяка планета е силна в знака, който управлява например Юпитер в Стрелец, Луна в Рак и т.н. Но тя може да е разположена във всеки един от знаците. Също всяка планета има по още един знак, където се проявява хармонично /екзалтация/, например Слънце в Овен, Сатурн във Везни. Когато планетата е в знак, противоположен на този, който управлява, тя е в заточение – например Слънце във Водолей/знака е противоположен на Лъв/. И когато една планета е в знак противоположен на нейната екзалтация, тя е в знака на своето падение – например Сатурн във Овен. Когато планетата е в знака на своето достойнство това означава, че до голяма степен човек оказва влияние на обстоятелствата. При екзалтацията е подобно, но в по-ниска степен-планетата се проявява хармонично и свързаните с нея качества са усилени. В другите две позиции планетите са отслабени – при заточение вие се съобразявате с правилата, обстоятелствата, а при падение – планетата среща трудности при изява на своята природа.

Това ретроградно
движение на планетата Меркурий приключи
на 20.09.

Прибавете обаче 2-3 дни преди да предприемете стопираните дейности /тези, върху които ретроградното движение на Меркурий влияе/, тъй като това е стационарния период, когато планетата забавя своето движение, спира, обръща се и едва тогава тръгва в директен ход. Този принцип е валиден за движението на всички планети.
Желая Ви топли и пъстри есенни дни!

Радка Димитрова предлага Натален /рожден/ хороскоп, Синастрия-преглед на взаимоотношенията между двама човека, Елекция-определяне на подходяща дата за дадено събитие, Кармичен хороскоп, Отговор на зададен въпрос и Прогностичен хороскоп /за 1 календарна година/. За контакти с нея: ел.поща: r.dimitrova@abv.bg, Скайп: radka.dimitrova705 и тел.: 0892 972 710

Радка Димитрова
От Радка Димитрова септември 26, 2016 11:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.