Да дадем нов живот на минералния извор Солената вода

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 17, 2015 17:09

Да дадем нов живот на минералния извор Солената вода

Акценти

 • Предстои да се направят още изследвания на водата и да бъде направена експертна характеристика на минералната вода и балнеологична експертиза, посочваща предназначението и видовете болести които ще бъдат положително повлияни от използването на минералната вода на минерален извор Солената вода, дозировката на консумация на водата, периода на лечение
 • Сметката за дарения е банка ДСК - Тополовград. IBAN – BG13STSA93000020381593 / BIC – STSABGSF.

Свързани публикации

Тополвград | Веселин Кълвачев

Уважаеми читатели,

Помогнете заедно да направим поредното добро дело.

Помогнете заедно да възродим един забравен минерален извор, да му дадем нов живот, за да бъде отново полезен на хората.

Заедно да продължим приказката за целебната вода, вярата в доброто и силата на природата

Извор Солената вода се намира в гранична зона, денонощно охранявана от гранична полиция. До него може да се стигне от граничните села Радовец, Филипово и Присадец /община Тополовград/, където има портали на граничния кльон. Преди да тръгнете за извора е желателно да уведомите гранична полиция в с. Радовец. С лек автомобил /но най-добре по високо проходим/ най-лесно и бързо се стига до извора от с.Радовец, разстоянието е 5 км. От източния край на селото поемате по черен път, към границата по Греда баир и скоро достигате до граничния кльон и влизате в граничната зона. Движите се отново по черен път покрай мрежата около 2 км., достигате до импровизиран паркинг с табела и от там до извора е около 300 метра пеша.

Какво направихме ние всички заедно от октомври 2011г до днес за извора Солената вода?

1. Почистен беше извора – 11.12. 2011г.

2. Маркиран беше път – 2011г.- 2012г.

3. Изграден и осветен на 01.07.2012г. бе параклиса «Св. Безсребърници и лечители Козма и Дамян»

4. Донесена беше беседка от бившата 11 гранична застава която предстои да се постави и ремонтира – 2012г.

5. Изграден бе заслон за отдих и хранене – 2013г.

6. Поставена бе камбанария – 29 май 2014г.

7. Поставени бяха пътепоказатели – юни 2014г.

8. Посадени бяха 20 бадема, черешки – 2, 3 – кипариса – 2012, 2013, 2014г.

9. Поставен бе каменен кръст изработен от Петко Янчев 25.09.2014г.

10. Направен бе нов път от външната страна на кльона от фирма „Баена“ – 05.11.2015г.

Това си бе предизвикателство и изпитание, но и удовлетворение и трепет, че на самата граница се издига кръста и се вее Българския трибагреник. Благодаря от сърце на всички близки и приятели от с. Радовец, от Тополовград, от страната които ме подкрепиха, помогнаха и повярваха, че може да се прави добро независимо къде си, дори и на самата граница, каузата си заслужава, няма да я изоставяме, а ще продължим напред, с вяра и упоритост всичко става реалност.

Сега предстои по-важното – да се погрижим за извора и неговата целебна вода, защото тя и вярата помагат на нуждаещите се. Да дадеш нов живот на един извор, да го представиш, да му дадеш възможност да бъде полезен и да му бъдат благодарни, това си е добра кауза.

Взети бяха две проби от извора и направен анализ в БАН на минералния състав на водата. Извора е минерален, има постоянна температура от 26 градуса през годината и дебит от около 0.5 l/s.

Направена бе хидрогеоложка характеристика и кратко първоначално описание на лечебните свойства на изворната вода и това всичко безвъзмездно, за което съм много благодарен и задължен на мои приятели.

Извор Солената вода:

Местоположение

Извор Солената вода има координати 41 56 07,35 СШ / 26 33 15,59 ИД, надморска височина – 138 м. извира в най-югоизточната част на Сакар планина, надвесен е над р.Тунджа, която приема водата му преди да напусне пределите на България.

Хидрогеоложка характеристика

Палеозойски скали

Метагранити, метагранодиорити, метакверц – диорити

Йонен състав

Водите на извор Солената вод са алкални(pH=8). С малка минерализация. По-химичен състав са SO42- Na+HCO3- Съгласно класификацията на Алекин, 1970, принадлежи към сулфатният клас(SO42-). Според преобладаващият катион се отнасят към натриевата група(Na), първи тип (HCO3-> Ca2+ + Mg2+) или по класификацията на Сулин водата е хидрокарбонатно-натирев тип.

Таблица. Йонен състав на извор Солената вода

Макрокомпоненти(mg/l) Хидрохимичен тип
HCO3

SO42-

Cl

Ca2+

Mg2+

Na+

K+

1

20.10.2013

195.8

335.102

55

28.560

0.716

251.904

11.722

SO42- Na+ – HCO3

2

10.05.2014

177.5

623.826

65

37.75

0.677

315.49

15.029

SO42- Na+ – HCO3
Средно 186,65 479,46 60 33,15 0,70 283,70 13,37 SO42- Na+ – HCO3

 

Главни нейни химически съставки са натриевият бикарбонат (содата), натриевият сулфат (глауберовата сол), и в по-малка степен натриевият хлорид (готварската сол). Освен тези соли водата е богата на калий, калций и други важни за организма химически елементи.(Фиг.)

Водите от тип I се образуват в резултат на химическото изветряне или в резултат на обменни процеси между йоните на калция и магнезия натрия.

Предварителна характеристика на Лечебно-профилактични свойства и въздействие на минералната вода при питейна употреба

 • Стомашни заболявания: язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, усложнения след язвени операции на стомаха, нарушения на стомашната секреция и киселинност (ацидоза).
 • Чревни заболявания: хронични колити и ентерити, запек главно от спазматичен характер.
 • Болести на жлъчката и жлъчопроводните пътища: хронични възпаления на жлъчния мехури жлъчните пътища, жлъчно-каменна болест, последствия от опериране на жлъчката.
 • Хронични заболявания на черния дроб: функционални нарушения, първоначална (лека) цироза без ацидоза, последствия от жълтеница.
 • Хронични заболявания на подстомашната жлеза (панкреаса): хроничен панкреат, обменни заболявания главно захарна болест (без възпалителни съдови и нервни усложнения), подагра и затлъстяване.
 • Странични заболявания: заболявания на пикочните пътища, пикочокаменна болест, пиелит и цистопиелит.
 • Кожни, ставни и очни заболявания – по думите на стари местни хора, които ползват водите на извора.

Но сега предстои да се направят още изследвания на водата и да бъде направена експертна характеристика на минералната вода и балнеологична експертиза, посочваща предназначението и видовете болести които ще бъдат положително повлияни от използването на минералната вода на минерален извор Солената вода, дозировката на консумация на водата, периода на лечение и др. :

Всички изследвания и протоколи ще бъдат представени в СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА АНАЛИЗ НА МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ  – част от структурата на НСБФТР-ЕАД /София, жк.Овча купел/. Която ще направи : експертна характеристика на минералната вода и балнеологична експертиза, посочваща предназначението и видовете болести които ще бъдат положително повлияни от използването на минералната вода на минерален извор Солената вода.

Колко средства са ни нужни:

За да бъде изготвена балнеологична експертиза е необходимо пълно изследване на водата, включващо :

– Микробиология – 130лв; (необходимото количество вода е 1л. взета в стерилен съд, при спазване на определени изисквания за стерилност) от специалисти.

– Пълен физикохимичен анализ с микрокомпоненти – 680 лв. (необходимо количество вода е 5л.в туба за вода)

– Радиологичен анализ – 370 лв., необходимо количество вода е също 5л.

– Балнеоложка експертиза – 250 лв. тя се съставя при доказани качества на минерална вода.

– Необходими са също така данни за температура и дебит на водоизточника, както и количества на въглероден диоксид и окисляеми от йод серни съединения при наличие. тези четири характеристики се определят на място при водоизточника. Тези анализи да бъдат направени от РЗИ – Хасково – 200 лв.

– Транспорт на специалисти от София до извор Солената вода и обратно 680 км – 300лв.

– Командировъчни, храна и спане – 200лв.

Предстои ни да дадем нов живот на минералния извор Солената вода, ние да сме тези които ще сме виновни за неговото прераждане, което да бъде от полза за здравето на хората. На финалната права сме, помогнете да завършим това трудно бягане с препятствия. Радостта и удовлетворението че си свършил нещо за извора, за природата, за изстрадалите и забравени хорица по границата си струват.

Събираме и средства, само с ентусиазъм, емоция и вяра е много трудно, става, с вяра всичко се постига, но още една подкрепа няма да бъде излишна за това дело. За целта е открита банкова сметка в Банка ДСК – Тополовград.

IBANBG13STSA93000020381593 / BICSTSABGSF.

Всяка дарена стотинка ще бъде използвана само за извора и за нищо друго, за да може водата да получи нов живот и да помага. Делото е добро, подкрепете ни.

А за всички които обичат природата в нейния първичен вид, елате на Солената вода, тук ще се потопите в Майката природа. Природната симфония ще Ви обгърне отвсякъде с песента на водата, порива на вятъра, шума на листата, горещото южно слънце, шепота на старите гранитни скали, крясъка на орела, тук ще намерите изцеление на душата и тялото, ако наистина повярвате.


За повече информация:

Веселин Кълвачев, гр. Тополовград 6560, ул. „Иван Дамянов“ 12, тел.: 0889 110 499, 0470 53129, almanive@abv.bg

solena-Voda-2 solena-Voda-1

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 17, 2015 17:09
Напиши коментар

1 Коментар

 1. nedelcho декември 28, 20:05

  Липсват исторически данни за извора малко е снимковия материал няма мнения на местни хора за водата от извора вярвам че водата е лековита нека всички помогнем за едно добро дело. от Неделчо

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама