Д-р Живослав Ангелов: „Домашният любимец често се превръща в единствения приятел на човека“

Милена Митева
От Милена Митева август 3, 2015 10:44

Д-р Живослав Ангелов: „Домашният любимец често се превръща в единствения приятел на човека“

Представете се на читателите ни?
Казвам се Живослав Ангелов на 27 години. Завършил съм Ветеринарна медицина – магистър, в Тракийски университет  Стара Загора. Роден съм в Харманли, но съм живял в Пловдив, където завърших и средното си образо-вание. Работя по специалността си, като през декември 2014 г. открихме ветеринарна  амбулатория „Ситивет” в Харманли, заедно с колегата ми д-р Стефка Здравкова. Тя е завършила своето образование през 2004 г. в Тракийски университет- Стара Загора. Има 11 години частна клинична практика и втори  мандат председател на Български ветеринарен съюз – областна колегия Хасково.

Разкажете за професията си?
Във ветеринарната медицина трябва да направиш  две неща: да излекуваш животното и след това трябва да използваш малко психология, за да се справиш със собственика. Ако не можеш да се справиш с хората, които изискват  много, четат прекалено много в интернет и знаят всичко, няма да стигнеш до никъде.

Кое бе най-интересното нещо за Вас по време на обучението?
Като изключим хилядите страници суха материя, най-интересното бе практическата част в нашето обучение. Разбира се, тя нямаше да е толкова интересна, ако ги нямаше колегите, с които създадохме трайно и искрено приятелство.

Какво трябва да притежава човек, за да упражнява тази професия?
Подходящо образование разбира се, отдаденост, търпение и най-вече трябва да си убеден, че това е нещото, с което искаш да се занимаваш.

Хората или животните се разболяват по-често според наблюденията ви?
Според начина на отглеждане и средата, която обитават, животните и хората могат да страдат от различен вид  заболявания, които имат общо патогенно начало. Това прескачане на патогените е по-скоро обичайно, отколкото рядко – около 60% от всички познати на човека инфекциозни болести се споделят между животните и хората (зооноза). Много от зоонозите са известни отдавна – бяс, тения, лаймска болест. Има и такива, които са нови и необяснимо спорадични – възникват внезапно, нападат изневиделица, взимат няколко или няколкостотин жертви и могат да изчезнат също така внезапно за години напред.

Можете ли да опре-    делите характера на човек според домашния му любимец?
Много често в живота се случва така, че домашният любимец се превръща в единствения и незаменим приятел на човека. Тогава човек прекарва по-голямата част от ежедневието си с него и животното придобива част от чертите на характера на своя стопанин.

Спомняте ли си прегледа на първото животно, който сте правили?
Честно казано не си спомням конкретно първият случай, но както всяко ново начало, имах известни затруднения. Благодарение на опита и подкрепата на някои видни специалисти като д-р Стефан Димитров, постепенно с времето придобих увереност.

Можете ли да се абстрахирате от проблемите на животните след работа или професията Ви съпътства навсякъде?
Тази професия не е като останалите с 5-дневна работна седмица и 8-часов работен ден, трябва да си на линия почти 24 часа. Разбира се, не винаги можеш да се отзовеш, все пак и ние имаме нужда от почивка.

Какво ще посъветвате хора, които имат домашни любимци?
На домашните любимци трябва да се дават както храни за хора, така и специализирани за тях балансирани, които им осигуряват всички нужни хранителни вещества и витамини за развитие. Но да внимават с костите при кучетата, защото имаме много случаи, при които те са довели до сериозни проблеми със здравето на животното, а в някои случаи и до неговата смърт.

Какви съвети бихте им дали за най-горещия сезон – лятото?
Осигурете досег до прясна вода на вашите домашни любимци. Не прекалявайте с интензивните разходки и избягвайте най-горещите часове. В летния сезон е необходимо редовно третиране на животното с противопаразитни препарати, с които намаляваме възможността за пренасяне на така наречените векторни заболявания. Особено внимание обръщам на доста нашумелите за нашия регион дирофилариоза (червеи в сърцето) и моноцитна ерлихиоза. Дирофилариозата е паразитно заболяване, причинено от Dirofilaria immitis, паразитът (червеят) е разположен предимно в белодробните артерии и дясната част на сърцето. Паразитозата засяга не само кучета, котки, коне, вълци, мечки и т.н., а и хора. Дирофиларията се предава от ухапване от комари. Вектори (преносители) на тази паразитоза могат да бъдат повече от 70 вида комари. За сметка на скъпата и сравнително травматична терапия, превенцията срещу дирофилария е лесна, бърза и евтина. Може да се осъществи с поставяне на пипета и ежемесечно третиране с таблетки. Моноцитната ерлихиоза е паразитно заболяване, което засяга кучетата, в някои случаи котките и хората. Това е трансмисивно заболяване, което се пренася от кърлежи като Rhipicephalos sanguineus (кафяв кучешки кърлеж).

Какво ще пожелаете на себе си и на читателите ни?
Позитивни мисли  и приятни преживявания през горещите летни дни!

Д-р Ангелов е убеден, че това е неговата професия и е изцяло отдаден на нея

Д-р Ангелов е убеден, че това е неговата професия и е изцяло отдаден на нея

Милена Митева
От Милена Митева август 3, 2015 10:44
Напиши коментар

2 коментара

  1. Цветелин Добрев август 3, 20:45

    В лицето на Д-р Ангелов аз виждам един амбициозен, коректен, интелигентен, позитивен и отдаден на професията и приятелите човек. Радвам се, че имам удоволствието да го познавам.

    Отговори на този коментар
  2. Ognian август 3, 11:14

    Браво Иване,така трябва да се прави да се помага на млади кадърни хора….

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.