Д-р Галина Карауланова: “Пазете се сами, за да останете здрави и живи”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 20, 2020 07:08

Д-р Галина Карауланова: “Пазете се сами, за да  останете здрави и живи”

Акценти

  • Регионален вестник, # 28/912 година XVII, 17 - 23 юли 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Доктор Галина Петкова Карауланова е родена в Тополовград. Средното си образование завършва в СУ „Д-р Петър Берон“, след което следва медицина в Пловдив. Специалността и е „Епидемиология на инфекциозните болести“. Започнала е работа в ХЕИ – Тополовград, като завеждащ група. Последователно е работила в Окръжна болница – като Вътрешно болничен епидемиолог, в ЗК – Пловдив, през 2005 г. създава Кабинета по СПИН в ХЕИ – Пловдив. Шест години е работила като епидемиолог в известния пловдивски квартал “Столипиново” и активно е участвала в погасяването на две епидемии – от морбили и хепатит „А“, директор на Дирекция в РЗИ, за кратко – зам.-управител на болница „Пълмед“, управител на МБАЛ „Свети Мина“, завършва и специалност “Здравен мениджмънт”, като по лични причини преди 4 години се насочва към Спешната помощ – всичко това в Пловдив, а от 2,5 години е в Спешна помощ – Асеновград.

Доктор Карауланова, като специалист с голям стаж и опит в областта на епидемиологията, бихте ли казали какво точно е това Ковид – 19, има ли го, няма ли го, колко е опасен този вирус и какво трябва да се прави в битката срещу него?
COVID-19 (Ковид – 19) го има, това е доказано, че е вирус, който мутира непрекъснато. Не е пуснат, не е биологично оръжие. Това е моето мнение. Като вирус винаги го е имало, доказано е, че първият вирус от този вид, за който се говори, е засечен в България още през 1843 г. Той е от типа „Зооноза“ и е привнесен от камилите, а от там предаден на хората.
Сегашнит вирус, както е известно, тръгна от Китай и поради особеностите на страната – гъсто населени хора, се разпространи изключително бързо. Мутира и е доста устойчив в сравнение с другите ковид вируси. В началото ние – медицинските специалисти, не го познавахме и както навсякъде по света не бяхме подготвени за тази негова устойчивост и лечението му. Лошото е и друго, че при него има дълъг инкубационен период, дълго време може да си го носиш – 14 и повече дни, без да се разболяваш, но да го излъчваш без симптоматика. При eпидемиологията това е много страшно, защото заразяваш доста хора, без да знаеш, че си заразоносител. Засега няма данни дали се създава траен имунитет, известно е, че до третия месец създаваш типови антитела, които могат да те защитят в този период.
Най-лошото е, че COVID-19 отключва, изостря и активира много други придружаващи заболявания и скъсява живота на тези, които ги имат. Рисковите групи са на диабетиците, хипертониците, със сърдечно-съдови заболявания, с белодробните и други разбира се. Въз основа на натрупания опит в тези няколко месеца, ние лекари и специалисти смятаме, че той е доста вирулентен, т.е. предава се по-бързо и на повече хора, но става по-малко патогенен, което значи, че не предизвиква толкова тежки заболявания. Специалистите в тази област казват, че към момента в България има около 32 – 36 разновидности на Ковид и той непрекъснато мутира.

Навременни и адекватни ли бяха предприетите в страната здравни мерки за борбата срещу разпространението на Ковид – 19 и защо вместо да намаляват случаите на заразените с него, те сега – три и повече месеца, по-късно се увеличават?
В началото наистина, ние като държава се хвалехме с една успеваемост, малък брой на заразени и починали от вируса. Тези кохортни групи на заразени тогава можеше да ги хванем, имаше и една строга дисциплина, съчетана с естествения страх у хората от страшното и неизвестното. Не беше обаче достатъчно добре и спокойно разяснявано на хората по-какъв начин е най-добре да се предпазваме. Не можеш да стоиш постоянно затворен и заключен в къщи. Налага се да се отиде до магазин, аптека, болница, банка и т.н. В затворено пространство аз съм за слагане на маски, защото там е най-опасно.
Понастоящем броят на установените с вируса е около 180 на денонощие и така дойде дългоочаквания пик на заразата.
В същото време една част от българите въобще не вярват, че има такава инфекция. Други вярват, че лекарите надписват броя на заразените.
Инфекцията сама по себе си при един здрав организъм може да не доведе до заболяване, което не може да се каже за увредените организми и хората с други заболявания. За съжаление ние сме застаряваща нация и стигне ли се до тежка инфекция, резултатът в повечето случаи е ясен. Много неща вече се откриха за този вирус като лечение и започнахме по-уверено да лекуваме и по-бързо да откриваме неговите симптоми. Един от първите симптоми, освен тази висока температура, която е от 37-38 градуса нагоре, придружена със задух и суха кашлица и сухота на лигавицата на носа и устата, дразнене в гърлото, е загубата на вкус и мирис.
Първата ми работа като лекар в спешното е да измеря сатурацията, т.е. съдържанието на кислород в кръвта, и ако тя е под 80 и температурата над 38 градуса това насочва към заболяване от COVID-19. Веднага се пускат изследвания, бързите тестове, които са в болниците за съжаление се оказват ненадеждни, тъй като те информират за една изкарана стара инфекция. Активната инфекция може да се хване само с PCR /писиар/ тест, което ти показва моментна инфекция.
Референтните лаборатории в България в началото бяха само пет. Бързо се направиха други, но те дават грешки, защото е много трудно да се обучи персонал за тях.

Какво най-много в цялата ситуация Ви притеснява като специалисти и хора на т.нар. първа линия?
Най-големият ни страх в началото и сега е, че ако се случи такава ситуация като в Испания, Италия, Китай, САЩ и другаде, ние не можем да поемем такава голяма вълна от заразени и болни. Защото в нашите болници просто нямахме достатъчно условия за това – нито легла, нито апаратура, нито дори достатъчно защитни средства за лекари и персонал – в началото си ги купувахме сами.
В началото всички действахме хаотично – на всички нива в страната. На нас, като лекари, особено страшно ни беше и е, как ще решаваме, ако се наложи кого да изключиш от поддържащата апаратура – по-възрастния, над 70 години, за да дадеш шанс на по-младия, или каквото и да е като дилема. Ние сме лекари, а не богове, за да се разпореждаме с човешкия живот.
Освен това нямахме предпазни облекла. В началото всички, които бяхме на предния фронт, имахме само по една еднократна маска за 12 часа, която сменяхме на 2 часа. Абсолютен хаос бе в системата, липса на ясни правила, недобри в много случаи мерки и въпреки ниската заболеваемост в началото всички бяхме изплашени – и медицински работници и хората. Разбира се даде се време на нас лекарите по някакъв начин да се нагласим, да изучим симптоматиката, да станем по-уверени, а на хората повече сигурност в началото, макар наложените крайни мерки.
По-късно у хората се породи недоверие към всички тези мерки и поради това, че няма правила, тръгна се по плажове, дискотеки, стадиони и други масови събирания и започна повишаването на броя на заразените.
Най-голямата грешка за мен и много други колеги е, че не се започна масово тестване още от самото начало, както направиха в Германия. Тук пари за тестове не се отделиха, а това, което се прави сега, е да се тестват т.нар. кохортни групи и контактните връзки, но това е тотална загубаи, не може да се разбери от къде е започнала заразата.
Масовото тестване трябваше да започне още в самото начало и то не само с бързи тестове, а със всичките 4 вида тестове – за улавяне, за типизиране и бързото диагностициране на вируса.

Може ли изобщо да се даде някаква прогноза за развитието на коронакризата в близко и по-далечно време? Какво трябва да знаем за вируса и как да се предпазваме?
Прогнозата, доколкото може да се направи такава е, че през лятото ще има повече спорадични огнища тук и там, където ще има повече заразоносители, контактни и болни. Когато дойде септември и започнат другите респираторни вируси, много трудно ще се диагностицира, а бумът на заболелите ще дойде януари – февруари догодина, когато ще има много заболели.
Дано здравната ни система издържи и дано тези отделения, където ще се лекуват тежко болните, да са готови с апаратура, персонал и защитни средства.
Най-вече хората трябва да знаят, че трябва да се пазят сами и да бъдат много внимателни.
Като лекар – специалист епидемиолог по инфекциозните заболявания, считам, че увредени пациенти с диабет, със сърдечна недостатъчност, с хронична белодробна болест, с хипертония, както и възрастните хора, трябва да избягват масови контакти. В затворени помещения не бива да влизат без маска, задължително да спазват дистанция 1,5 – 2 м, тъй като кихането и кашлицата са основни предаватели на вируса. Необходимо е постоянно една добра хигиена на дрехи, постоянна дезинфекция на ръцете – миене със сапун и други дезинфектанти на спиртна основа – 60% или други препарати на хлорна основа.
Младите трябва да се пазят по същия начин, защото вирусът не подбира по възраст. Той е устойчив при влажно и хладно време, говори се, че това е до 4 часа. Когато е подложен на слънчеви, UV и инфрачервени лъчи, на озона, той не е толкова устойчив. Затова е и тезата, че през лятото той е много по-малко устойчив – издържа средно 4-5 минути във влага до предаване от носител на приемник. Неговото предаване е изключително чрез слюнка, фекалии и телесни течности, затова и препо-ръчвам в затворени пространства да се носи задължително маска.

Най-важното при заразяването с вируса е това колко количество от него ще приемеш, какъв ще е вирусният товар. Ако го приемеш със слюнка, храчка, телесни течности, кръв, естествено е, че ще го изкараш по-тежко. И ако влизаш в началото като една ангина, то много бързо от вирусния товар ще стигнеш до рязко и силно влошаване. Вирусният товар, ако е в малки количества, естествено е, че ще го изкараш по-леко, ще придобиеш имунитет. Но при следващата среща с вируса, тъй като имунитетът е нетраен, организмът няма да може да се справи.

Реални ли са тези бройки заразени, които ни съобщават всеки ден, и защо толкова много медицински работници се заразяват, а дори някои умират? Получихте ли обещаните 1 000 лв.?
Тези бройки, които сега се изнасят всеки ден, се хващат предимно в кохортни групи, където има висока заболеваемост. Регистрират се 2-3 заболели и се започват изследванията на контактни и съвсем естествено е да има повече заразени. Смятам, че всеки вирус, заразявайки повече хора, неговата сила намалява, но пък е възможно и да не е стигнал до увредени човешки организми. Когато дойде зимата, заедно със другите вируси ще има много по-голяма заболеваемост, с по-тежки случаи и за съжаление с летални изходи.
Обикновено колегите медицински работници умират, защото те не са епидемиолози. Тази специалност „Вътрешноболнична епидемиология“ е дадена на медицинските сестри. Те не знаят как точно да се организират нещата в болничното заведение. Нямат авторитета да излязат и кажат на лекарите и персонала как да се обличат и събличат, да изчислят къде е най-рисково в едно лечебно заведение, да направят цялата поточност и по този начин да предпазят и персонал, и пациенти от вътрешни инфекции и заболявания. Тази специалност се унищожи през последните 10 години. Епидемиолози сега има само в РЗИ, но на „терена“, в болниците, ги няма и това поражда много проблеми. Тези специалисти са на изчезване, а тепърва ще има много и всякакви инфекции.
Що се отнася до прословутите 1 000 лв., то ги получиха само някои, само част от колегите и не знам какъв бе принципът при това разпределение. Тези пари далеч не са стигнали до по-голямата част от специалистите от „първа линия“.
Искам накрая да се обърна към всички – пазете се сами, това е най-голямата гаранция да останете здрави и живи.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 20, 2020 07:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама