Д-р Галина Карауланова: „Ковид – 19 има го и той не избира възрастово“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 14, 2020 09:11

Д-р Галина Карауланова: „Ковид – 19 има го и той не избира възрастово“

Акценти

  • Вестник "Сакарнюз", # 38/922, година XVII, 9 - 15 октомври2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Д-р Карауланова, с Вас говорихме надълго и нашироко за Ковид-19. Тогава от позицията Ви на лекар – специалист, дадохте своето мнение, съветите си как да се предпазваме. По-късно Вие прихванахте вируса и за радост се оправихте. Разкажете ни как стана това и какво последва от заразата?
Аз съм от така наречените „на първа линия“ медици и както знаете работя в Спешното отделение на болницата в Асеновград. През него вече преминаха над 200 човека, прихванали коронавируса, а по време на моите дежурства минаха 60 – 70 души, които се оказаха с Ковид-19. Винаги съм имала готовност за бърза диференциална диагностика при съмнение, че съм с вируса. Така и направих и бързо открих и първоизточника – санитарка, с която работехме в една смяна и която го бе предала не само на мен, но и на медицинската сестра от екипа. Тук допуснахме и лекарска грешка, тъй като жената бе идвала на работа цяла седмица с температура над 37 градуса и колегите се ориентираха към бъбречна инфекция, което се оказа по-късно, че не е така. И понеже използваме едно и също сервизно помещение за обличане и хранене и трите се оказахме заразени. Оказа се, че съм поела и голям вирусен товар и след два дни се започна. Първо почувствах едно общо неразположение с една остра пареща и режеща болка в гърлото, не типична както при ангините и обикновения грип, температура 37.4 градуса и постепенно цялостна отмалялост. Силни болки в мускулите и ставите и бързо си поставих диагноза, още повече че съм и много рискова група за Ковид-19. Отидох и си направих тест в две лаборатории, като и двата се оказаха положителни.

След като вече бяхте сигурна, че е коронавирус, какво лечение предприехте?
Веднага започнах лечение вкъщи с левокса, витамини А, Е, Д, сребърни води и всичко, което е имунопрофилактика – прополис, женшен, всичко което се пие за подсилване на имунитета, също и калций, цинк и магнезий в определени количества. Антибиотик се взема не толкова за Ковид-19, а по-скоро срещу стари опортюнистични заболявания, които могат да усложнят ситуацията. До седмия ден се опитвах да се справя и се справях добре сама, след което си направих скенер и се оказа, че в левия бял дроб имам наченки на инфилтративна пневмония с наченки на образуване на малки тромбози и около тях се образува инфилтрат. Характерно за тази COVID-19 инфекция е, че диагнозата и лечението трябва да са много бързи с кортикостероиди и антикоагуланти, които да разреждат кръвта, за да не се образуват тромбози и възпаление на кръвоносните съдове. Също така взема се и дексаметозон и литил премозолон, които да потискат донякъде имунният отговор, но до степен такава, че да не го потискат нацяло, а съобразно с теглото на пациента, с цел да се избегне двустранната пневмония, която дори и младите могат да развият много бързо.
Тук искам да кажа, че вирусът не признава възрастова граница, никой не е застрахован от него. Всеки може да го прихване или да го носи, а диагностиката е много скъпа в България, не всеки може да си позволи 120 лв. за да се изследва профилактично.
В никакъв случай да не се допуска самолечение, а както се вижда дори и медиците грешат и доста колеги си отидоха. Аспирини, аналгини и др. донякъде помагат, но се изисква специфична медикаментозна терапия, бърза диагностика и бърза реакция, за да се излекува човек. Най-добре се лекува с плазма от преболедувал пациент, но това е много скъпа процедура, а и не от всеки може да се вземе такава, зависи от товара на вируса. Вече имаме опит, заедно с колеги от други страни и когато поддържаш температура, имаш отмалялост най-добре е да потърсиш медицинска помощ.

Каква профилактика трябва да се прави или спазва от хората с цел да сведат до минимум възможността за зараза с този вирус? Трябва ли да се успокояват или по-добре е да са нащрек?
От 4-5 дни съм си в родния Тополовград и забелязвам как хората си говорят, успокояват се и пренебрегват опасността. Казват си, че тук такова нещо няма, не може или трудно ще се случи, но не е така. Аз съм сигурна, че около 70% от хората ще го преболедуват, искат или не, защото има един вид хора и пациенти, които дълго време го носят в носоглътката и пръскат зараза, даже и без симптоматика, без да го усетят. Затова спазването на дистанция и носенето на маски в затворено пространство са много важни. За съжаление и тази зима няма да можем да се прегръщаме и целуваме, трябва да бъдем дисциплинирани, особено възрастните хора с придружаващи заболявания – диабет, хипертония, сърдечна недостатъчност и др. Защото те дремят, спят някъде там в организма, но вирусът ги отключва.
Възстановителният период, след като премине заразата, е доста дълъг, аз лично се почувствах по-добре между 22-я и 28-я ден. Казват, че до 32-я излъчваш чрез потта и урината вируса и аз чак на 33-я ден си направих два бързи теста, оказах се с достатъчно антитела и чак тогава дойдох тук при майка си.
Траен имунен отговор обаче за този вирус няма. Колкото и да е висок, след третия месец започва да пада и човек може да се зарази отново. Така че предпазните мерки – маска, дезинфекция, дистанция, са желателни и то много за предпазване от вируса. Голямо значение и бъдеще има и т.нар. озонотерапия, която е много полезна. Аз разработвам една програма за детски градини, обществени сгради и за озониране, пречистване и дезинфекция на въздуха. Даже вкъщи навсякъде съм сложила озонови лампи. Доказано е, че озонът е много добър де-зинфектант.

А може ли човек да носи този вирус в себе си без симптоми, без да се разболее самият той, а в същото време да разнася заразата около себе си – при срещи, контакти с други хора?
Аз поддържам връзка с почти всички специалисти в тази област, за да си сверяваме часовниците и от инфекционистите в Пловдив разбрах, че са установили около 1 500 човека с дълго носителство на вируса. На последната среща с колегите установихме, че този вирус е зооноза и е възможно това продължително пренасяне да е вследствие на гледане на домашни кучета и котки. Те са носители на вируса, но не могат да се разболяват. А Ковид-19 иска много голяма лична хигиена – миене, дезинфекция с препарати на хлорна основа и т.н., изобщо поддържане на голяма чистота, аз така предпазих сина си. Но възможно е домашните любимци да са в основата на презаразяването с този вирус и така хората да го носят дълго в себе си. Но има още много да учим за тази инфекция и в случая дали тези хора ще останат хронични нейни носители. Защото аз знам за мои приятели и познати, които показаха симптоми не на 14-ия ден, а седмица или две по-късно. Така че и това на базата на натрупвания опит ще се разбере.

В края на нашия разговор, какво още веднъж ще препоръчате на хората, без да ги плашим, а нормално и спокойно, как да се предпазват от Ковид-19?
Най-лесното и достъпно предпазно средство това е разстоянието. Нека хората да не се изкушават да се прегръщат и целуват. Знам, че емоционално е трудно, защото поводи и хубави, и тъжни има всякога, но трябва да мислим за собствено и на другите здраве. И разбира се, да носим маските, особено в затворени помещения, защото не знаеш кой ще ти се изкашля или изкиха в лицето и от какви аерозоли е съдържанието им. Много неща, включително и неистини се изговарят в България, включително и за маските, но те не тежат, когато си навън махай я.
Искам накрая да изкажа своето възмущение от това, че първичната диагностика за Ковид-19 в България е много скъпа. Как може в Германия един PCR тест да е 18 евро – 36 лв., а тук да е 120 лв. Това е кощунство за този в преобладаващата си част беден народ. Първичният тест трябва да е евтин, а последващите, ако се налагат, могат да са и малко по-скъпи. Не е нормално да е 120 лв. Да не говорим, че медицинските лица на първа линия трябва, както в Германия да се изследват всяка седмица, а не както при нас всеки сам или с помощта на колеги. Тук се изследват само контактните.
Има и още нещо, което хората не знаят. Ако даден човек е контактен, то той може да подаде заявление до съответното РЗИ и от там да му дадат протокол за безплатно изследване на близките му от домакинството.
Борбата с коронавируса е много скъпа и от гледна точка на икономиката както на страната, така и на всяко семейство и в този смисъл трябва да се разработят още по-ефективни мерки.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 14, 2020 09:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама