COVID-19 осуети доста планове в НЧ ”Братолюбие-1884” – Любимец

Сакар нюз
От Сакар нюз март 2, 2021 10:38

COVID-19 осуети доста планове в НЧ ”Братолюбие-1884” – Любимец

Акценти

  • Регионален вестник, # 8/940 година XVIII, 26 февруари - 4 март 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Евгения Стоянова

Как се отразява пандемията от COVID-19 върху четенето
на книги? Увеличило ли се е търсенето им, или затварянето на библиотеките е било пречка за това? Изпратихме тези и
други въпроси към библиотекарите в градските духовни
средища в региона и в продължение на няколко броя ще ви запознаем с техните отговори.

Библиотеките са малки книжни градове, в които са разположени редица рафтове с хиляди книги. Всяка книга разполага със свой собствен „адрес” – код, състоящ се от букви и цифри, по които библиотекарите намират къде точно е въпросната книга.
Пандемичната ситуация, в която се озовахме от март 2020-та, беше непредсказуема и достатъчно неясна. Нашето поколение не се беше сблъсквало с криза от такъв мащаб, криза която извади целия свят от зоната на комфорт. За подобно нещо никога не бяхме „репетирали”, така че е разбираемо защо не играем своите роли блестящо.
И тази година трябваше да се проведат традиционните срещи с писатели, местни автори, маратон на четенето и други, но Ковид-19 осуети тези планове.
Въпреки локдауна, истински четящите хора запазиха интереса и начина на достъп до любимата книга и необходимата информация. Заради пандемията се въведоха ограничения за влизане, спряхме програмите, които обикновено се провеждат с ученици в библиотеката. Независимо от това, библиотеката продължи да предлага услуги и да обогатява книжния си фонд. В периода на пандемията хората започнаха да си търсят занимания, които да им помогнат да преборят стреса и напрежението и интереса към четенето се засили.
Както годишните сезони се променят, така и активността на читателите. Потребителите на библиотеката се увеличиха над 780. През лятото най-активни бяха учениците със своите препоръчителни списъци от училище. “Лятната академия” за децата на Любимец се превърна в традиция, където с четене, рисуване и кино те намериха нови приятели в библиотеката.
Останалите четящи хора предпочитат домашния уют с хубавата книга и любимо четиво. Вратата на читалнята е отворена за всеки, потърсил помощ от сайта „Уча се” , „Помагало” и друга специализирана информация.
Почти символичен е годишният библиотечен абонамент от 3,00 лв.
Колкото и да е тегаво времето, винаги има лъч светлина и тя влезе в библиотеката. И през 2020 г. имахме шанса да спечелим проект от Министерството на културата по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” на стойност 4538,28 лв. и бяха закупени 300 заглавия от 38 издателства, подбрани според читателското търсене и интерес.
В проекта приоритетно намериха място произведенията на български автори, а така също и заглавия на чужди автори от следните области: Художествена литература, публицистика, специализирани издания за деца и юноши, история и др. Стремежът ни беше да обхванем по голям брой заглавия, за сметка на екземплярността.
Една инициатива, поета с годините – „Пътуващо куфаче”, намери точно своето време. Тя е насочена към най-малките потребители – децата от детските градини. Те приемат приказките с искрен интерес и ентусиазъм. Няма да скрием, и приятната изненада от възрастните, на които бяха доставени книги до домовете им по време на втория локдаун.
Защо да четем? Както го определя Георги Господинов, четящият човек е красив и четенето си е най-доброто учение. Доказателство за това е, че най-големите оратори (Демостен, Линкълк и Нелсън Мандела) в историята на човечеството са били страстни читатели. Книгите са наши спътници, когато пътуваме, когато искаме да избягаме от ежедневието – четенето е спасение и убежище. То ни позволява да се пренесем в други светове, да изживеем живота на хиляди други и да повярваме в доброто. Книгите са най-скъпите съкровища, които човек може да притежава, затова нека ги ценим и пазим!
Гордеем се с нашата библиотека, не само заради комфорта и информационния достъп на читателите в нея, а и заради това, че през последните години се превърна в предпочитано място за общуване и сигурно място за нашите деца. Вълнуващо е да видиш усмивката на човек, когато му донесеш следващата интересна книга, която ще го потопи в чисто нов свят! Усещането, че си му помогнал да я намери е приятно и те стопля отвътре.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 2, 2021 10:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама