Чума натръшка зайците в Тополовградско

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 19, 2020 08:05

Чума натръшка зайците в Тополовградско

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“ # 39/923, година XVII, 16 - 22 октомври 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

От десетина дена масово започнаха да се разболяват и умират домашно отглежданите зайци в община Тополовград. В самия град, в с. Орешник и други населени места, хората изхвърлят с чували умрелите животни на различна възраст, които просто за броени часове и даже минути умират скорострелно.
За да разберем каква е причината за това се обърнахме към д-р Александър Сакарски – ветеринарен лекар с многогодишен стаж и опит. Той каза следното: „Отнася се за много опасно заболяване, което хората накратко и много точно са кръстили „заешка чума“. То е познато повече от век и има цикличен характер – проявява се през 5 до 10 години и унищожава цялата популация, ако не се вземат превантивни мерки. А те са свързани със задължително ваксиниране, тъй като последващо лечение на заболели животни на практика е невъзможно.
Най-чувствителни са младите зайчета на възраст 40-50 дни, като предаването на болестта става най-често чрез храната и водата. Заболяването се развива бързо – от 12 часа до две денонощия и е придружено със следните признаци: животните се омърлушват, сковават и изпадат в агония, вдигат висока температура, получават изкривявания или извиване на главата и др., които водят до смъртта им.
Що се отнася до профилактиката, то тя е ваксиниране, като препаратите против чумата са: Песторин – 1 мл, Куниправак – 0,5 мл, Хебовак, Рабигард и др. Ваксинират се първоначално всички новородени, навършили 40-дневна възраст, и след това на 6 месеца – всички зайци от домашната ферма. Ваксината се поставя подкожно на врата. Прави се лесно, бързо, евтина е и самите стопани могат да се справят отлично с инжектирането на ваксините. Друго спасение няма“, завърши д-р Сакарски.

Снимка: Интернет

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 19, 2020 08:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама