Чрез Wings for Life World Run се набират средства за откриване на лекарство за гръбначни заболявания

Сакар нюз
От Сакар нюз май 18, 2017 07:29

Чрез Wings for Life World Run се набират средства за откриване на лекарство за  гръбначни заболявания

На 7 май България се присъедини към една от най-големите световни благотворителни каузи – Wings for Life World Run, набираща средства за проучвания за откриване на лекарство за гръбначни заболявания. Чрез мотото „Бягай за тези, които не могат“, кампанията обединява хиляди професионални бегачи, известни личности, представители на неправителствени организации и обикновени хора от над 50 локации в целия свят. В Благотворителната кампания в световното бягане, което у нас бе на 7 май от 14 часа от езерото Ариана в столицата, участва и тополовградчанинът Георги Киряков, едно от българските лица на Wings for Life, Run BG.
Георги Киряков бе любезен да предостави за читателите на „Сакарнюз” негово интервю с представители на медии, отразяващи проявата, което предлагаме на вашето внимание.

Господин Киряков, вие сте едно от лицата на каузата Wings For Life World Run, можете ли да се представете с няколко думи и да ни разкажете с какво се занимавате и как преминава един нормален ден за вас?
Казвам се Георги Киряков, на 31 години съм и от 6 години съм част от националния параолимпийски отбор по лека атлетика на България. Състезавам се в дисциплините хвърляне на копие и тласкане на гюле. Преди това, около две години след катастрофата, която претърпях през 2007, бях част от националния отбор на България по канадска борба.
Денят ми протича по няколко начина, в зависимост от това дали съм на лагер, чиято цел е подготовката ми за международно състезание, или просто съм си вкъщи. Ако съм на лагер, тренировките са много по-интензивни от тези, които правя сам у дома, като са главно подчинени на техническата ми подготовка в хвърлянията. С треньорката ми Светла Миткова изчистваме детайлите в изпълнението на хвърлянията, с което и подобряваме резултатите. За да поддържам и физическата си форма, у дома правя специфични упражнения за гъвкавост, бързина и сила. Отделно от всичко това работя в Община Тополовград като младши експерт-туризъм. Всеки ден се старая да отделям време и внимание на краката си, като правя необходимите упражнения, които спомагат за това те да са в добра форма, а и аз да се чувствам цялостно тонизиран.

Какво Ви накара да обърнете внимание и да подкрепите каузата на фондация Wings for Life и световното бягане Wings for Life World Run?
През 2014 година, когато за първи път се организира и проведе световното бягане Wings for Life World Run, научих за каузата от приятелката си, която учи в чужбина, и следи отблизо бягането, организиращо се там. След това, можете да си представите, че не ми беше никак трудно да харесам идеята и да се запаля по проекта. Съжалявах само, че събитието не беше стигнало и до България. За радост тази година бягането се организира за първи път и у нас. Подкрепям каузата на Wings for Life, защото има огромен потенциал да помогне на милиони хора, сред които и аз, засегнати от увреждане на гръбначния мозък и зависими от инвалидни колички.

По какъв начин ще подкрепите кампанията?
Кампанията има за цел събирането на максимално количество средства, насочени към проучвания за намиране на лек за заболяванията и травмите на гръбначния стълб. Съответно, като желаещ да участвам в световното бягане, аз ще даря сума, която гарантирано ще отиде за научни изследвания и проекти, свързани с откриването на лечение.
Отделно, като посланик на инициативата Wings for Life World Run в България, аз ще бъда в София, Борисовата градина, на 7 май от 14,00 часа и ще участвам в бягането. /Интервюто е взето преди проявата, а Георги Киряков участва в бягането на 7 май/ Правя го, защото вярвам, че с всеки изминат сантиметър се приближаваме към целта. А и събитието е страшно интересно, ново е и съм убеден, че ще бъде приятно и забавно за всички участващи.

Какво се промени в живот Ви, след като претърпяхте нещастния инцидент, довеждащ до увреждане на гръбначния стълб?
Всичко. Променя се наистина всичко, за секунди. Когато катастрофирах, бях само на 21 години. Нямах никаква представа, че такава жестока травма изобщо може да се получи. Уви, може! И се случи именно на мен. След това нямаш избор, бориш се, учиш се, отначало на немалко неща, адаптираш се към ситуацията. Нищо не приключва, когато седнеш на количка, естествено. Можеш пак да постигнеш каквото пожелаеш, стига да си мотивиран. Но определено не е лесно, затова и се надявам да се открие лек. Не мога да кажа, че да си на инвалидна количка е синоним на нещастен живот, но живот извън нея със сигурност значи много повече свобода.

България е част от световната кауза Wings for Life World Run за първа година, мислите ли, че страната ни има полза от подобни инициативи и как биха помогнали те на хората в неравностойно положение у нас?
Определено смятам, че в България има крещяща нужда от подобна инициатива, защото чрез нея се говори повече за проблемите на хората с увреждания. Така постепенно се създава среда, в която темата престава да е табу. Надявам се всички да станат по-информирани, да разберат, че проблемът е общ, затова ще може и да се разреши само, ако се положат колективни усилия. Всички могат да се озоват в количка, на всеки може да се случи, касае всички нас. Важно е да се говори за това, защото много хора не знаят абсолютно нищо по темата. Не са лоши, не са непукисти. Просто са неинформирани. Ако чрез инициативата на Wings for Life променим нагласите към хората с увреждания в обществото у нас, то мисля, че със сигурност ще успеем да решим и редица от проблемите, които са налице в момента.

Какво очаквате да се промени в следващите няколко години или какво се надявате, че ще бъде постигнато?
Надявам се каузата на Wings for Life да продължи на добива популярност както в световен мащаб, така и у нас. Тая надежда и, че проучванията, свързани с травмите и заболяванията на гръбначния мозък да продължат да се развиват в правилна посока, за да може един ден всички, които са в колички, включително и аз, да си върнем независимостта. Вярвам, че ще се случи, само въпрос на време е, щом желанието и усилието вече ги има в много голям брой хора.

Защо е важно мисията на Wings for Life да достигне до повече хора?
Нали знаете – сговорна дружина, планина повдига. Мисля, че колкото повече хора се интересуват и ангажират лично с каузата, то толкова по-бързо ще се реализират хубавите неща, към които се стреми организацията. Всичко зависи наистина от нас, всички нас и желанието, което имаме да променим това, което не искаме да се случва на никого. Всяка година хиляди хора се озовават на количка след инциденти или пък заболявания, засягащи гръбначния мозък, като в голяма част от случаите нещата не се оправят. В същото време човечеството може да се похвали, че е намерило начин да стъпи на Луната. Парадоксално е. Можем да стъпим на друга планета, но все още не знаем как да направим така, че да помогнем на онези, които не могат да стъпят с краката си на нашата собствена. Вярвам, че ако всички хора наистина се обединят и положат нужните усилия, то проблемите със заболяванията и травмите на гръбначния мозък рано или късно ще се разрешат. Това касае всички и всеки от нас. Просто наистина е едно от иначе не многото неща, които много си струват. Дано повече хора го разберат, без преди това да им се налага да се окажат в колички.

Какъв е Вашият призив към тези, които все още се чудят дали да подкрепят каузата?
Направете го. Не мислете дълго, просто елате, забавлявайте се и бягайте, аа тези, които засега не можем. Но един ден ще можем. Няма какво да се загуби. А има много, адски много, което тепърва ще бъде спечелено. Няма да съжалявате, гарантирам ви го.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 18, 2017 07:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.