Читалищна сграда, достойна за Дом на културата, се руши

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 27, 2017 07:19

Читалищна сграда,  достойна за Дом на културата, се руши

Голямата и хубава сграда на читалището в с. Орлов дол продължава да се руши и запада. Впечатляващата по своя размер, архитектура и функционалност някога, а и в настоящето сграда, сега изглежда като изоставена на капризите на времето и на практика е неизползваема. Олющена и изпокъртена отвън, а вътре направо опасна за живота на осмелилите се да влязат и в състояние като след бомбардировка. Общината, да не говорим пък за кметството, нямат възможност да намерят или заделят пари за ремонта на сградата. През годините на т. нар. демокрация веднъж бяха отпуснати някакви 2 000 лв., с които бе направен козметичен ремонт на една малка зала в Читалището и толкова.
Преди месец в селото бе отпразнувана 90-годишнината от създаването на местното читалище „Паисий Хилендарски – 1927”. Беше тържествено и хубаво, но някак си жалко и донякъде тъжно, че това не стана във читалищната сграда, а в едно помещение, преграден навес, правен за други случаи.
Животът и историята са доказали, че в едно село или населено място закрие ли се училището, то вече е пътник към небитието, но отиде ли си и читалището, което единствено остава да поддържа духа там, то и малката надежда за връщане назад и възраждане изчезва безвъзвратно. Дано все пак и за Орловдолския храм на културата и духа се намерят добри хора и спонсори, като Димитър Георгиев за Синапово. Хората в Орлов дол заслужават това. Друг вариант няма, освен някакъв проект или програма с европейски пари, което едва ли ще се случи.А да чакаш помощ от държавата в тези години, особено за култура, е все едно да чакаш от умрял писмо.

Председателят на читалищното настоятелство Мариана Костова обясни, че е заложен проект за ремонт на сградата със средства от „МИГ-Тополовград“. „Преди мен другите председатели са кандидатствали няколко пъти с проекти за финансиране на ремонтни дейности, но представавители на финансиращия орган като видят големината на постройката, са се отказвали”, казва тя.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 27, 2017 07:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама