Читалище “Христо Ботев” чества 90 години дейност

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 17, 2018 07:41

Читалище “Христо Ботев” чества 90 години дейност

С голяма торта и кръшни хора на мегдана в село Иваново приключи тържеството в чест на 90-годишния юбилей на читалище “Христо Ботев“.
То се състоя в неделя, 11 ноември, празничната му програма бе открита с изпълнение на „Хайдути“ от най-малката участничка Катя. След нея на сцената се изяви певческата фолклорна група „Тракийка“ и танцов състав „Ивановци“.
Местни самодейците представиха възстановка на два обичая, характерни за бита на ивановци отпреди десетки години – „Главеш“ и „Меденци“, които са част от сватбения фолклор.
Да поздравят рождениците със своите изпълнения бяха дошли фолклорна танцова формация „Тракийци“ – Харманли, Певческа група „Доситеевски напеви“, с ръководител Руси Стайков, изпълнителят Георги Куртев, танцова група „Нашенци“ от Доситеево, певческа група от с. Елена и гъдуларката Джоана Димова.
В началото на събитието председателят на читалищното настоятелство Константин Костов поздрави всички присъстващи и направи емоционална ретроспекция на 90-годишната история на културно-просветната и художествена самодейност, датираща от 20 ноември 1928 г. Тогава се събират около 80 жители на селото, за да обра-зуват читалище. Първи председател е бил Банчо Грудев. Информацията за това допълни богат фотоматериал, който развълнува публиката.
Гости на тържественото честване бяха кметът на община Харманли Мария Киркова, зам.-кметът Валентина Димулска, кметовете на Иваново, Доситеево и Лешниково, бивши и настоящи читалищни деятели, жители на селото.
В поздравителния адрес към колектива на НЧ „Христо Ботев“ кметът на общината Мария Киркова им пожела здраве, ентусиазъм и вдъхновение и подчерта: „Приемете искреното ми възхищение и почит към усилията ви да съхранявате и разпространявате българската култура, традиция и дух!“

снимка: Община Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 17, 2018 07:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама