Читалище “Христо Ботев” чества 90 години дейност

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 17, 2018 07:41

Читалище “Христо Ботев” чества 90 години дейност

С голяма торта и кръшни хора на мегдана в село Иваново приключи тържеството в чест на 90-годишния юбилей на читалище “Христо Ботев“.
То се състоя в неделя, 11 ноември, празничната му програма бе открита с изпълнение на „Хайдути“ от най-малката участничка Катя. След нея на сцената се изяви певческата фолклорна група „Тракийка“ и танцов състав „Ивановци“.
Местни самодейците представиха възстановка на два обичая, характерни за бита на ивановци отпреди десетки години – „Главеш“ и „Меденци“, които са част от сватбения фолклор.
Да поздравят рождениците със своите изпълнения бяха дошли фолклорна танцова формация „Тракийци“ – Харманли, Певческа група „Доситеевски напеви“, с ръководител Руси Стайков, изпълнителят Георги Куртев, танцова група „Нашенци“ от Доситеево, певческа група от с. Елена и гъдуларката Джоана Димова.
В началото на събитието председателят на читалищното настоятелство Константин Костов поздрави всички присъстващи и направи емоционална ретроспекция на 90-годишната история на културно-просветната и художествена самодейност, датираща от 20 ноември 1928 г. Тогава се събират около 80 жители на селото, за да обра-зуват читалище. Първи председател е бил Банчо Грудев. Информацията за това допълни богат фотоматериал, който развълнува публиката.
Гости на тържественото честване бяха кметът на община Харманли Мария Киркова, зам.-кметът Валентина Димулска, кметовете на Иваново, Доситеево и Лешниково, бивши и настоящи читалищни деятели, жители на селото.
В поздравителния адрес към колектива на НЧ „Христо Ботев“ кметът на общината Мария Киркова им пожела здраве, ентусиазъм и вдъхновение и подчерта: „Приемете искреното ми възхищение и почит към усилията ви да съхранявате и разпространявате българската култура, традиция и дух!“

снимка: Община Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 17, 2018 07:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.