Читалище „Дружба“ е с нов председател

Милена Митева
От Милена Митева ноември 10, 2019 15:44

Читалище „Дружба“ е с нов председател

Недялко Делчев е новият председател на Настоятелството на читалище „Дружба – 1 870“ – Харманли. Той бе избран на Общо събрание, провело се във вторник, 5 ноември. Делчев ще заеме мястото на Никола Зайчев, който през последните 15 години ръководи културната институция в Града на Белоногата.
Сред предложенията за нов ръководител бяха Валентина Димитрова и Георги Миланов, който благодари за доверието и даде отвод.
Новият председател бе избран с мнозинството от присъстващите членове.
Преди това бяха утвърдени и настоятелите.Това са Георги Миланов, Валентина Димитрова, Росица Христозова, Ана Фотева, Никола Зайчев, Илия Николов и Недялко Делчев.
За председател на проверителната комисия бе избрана Мара Алтъпърмакова, а Яна Заркова и Братан Братанов за нейни членове.
По предложение на госпожа Алтъпърмакова Никола Зайчев стана първият почетен председател в 149-годишната история на читалището.
Той благодари за жеста и обеща само да помага без да пречи на новия колектив от стари кадри.

Какво свърши управата на културната институция през последните три години?

По време на събранието вече бившият председател Никола Зайчев направи отчет за свършената работа през изминалите три години.
Обясни, че сред най-важните неща са: извършена смяна на главен тръбопровод, ел. инсталция и поправка на тротоарен кран и пожарна инсталация. Уведоми, че са тапицирани от персонала 150 столове, създадена е нова репетиционна зала и е подменено дюшемето в танцовата зала за балет.
Сред ремонтните дейности е и смяната на дограма на канцелариите на новата залата на хор „Славей“, като са били поставени нови пердета. Господин Зайчев каза, че е започнал и ремонт на звукозаписното студио, където трябва да се подмени ел. инсталацията и да се климатизира. Той сравни дейността на студиото като голяма кокошка, от която трябва да се родят златни яйца.
За колективите на народните танци са ушити 64 костюма, 4 вида тоалети за зумба, 4 вида за балет – 54 коледни роклички, скарпини за народни танци – 55.
Сред най-големите придобивки на читалището е смесителен пулт, стъпало и стойки за осветление, микрофони за оркестъра, студийна програма, влаголоуловител, ремонт на усилватели за бас и за китара, сняг машина, климатик за нова зала.
Читалището е получило и дарение от БНР София – пулт и апаратура, щори за библиотеката.

Как читалището развива своята дейност?

Записани и презаписани читатели в библиотеката за този период са 1 848 човека, като от тях 495 са нови читатели. Посещенията в библиотеката са 19 647, а проведените мероприятия са над 60. В това число се включват посещенията от всички училища и градини в града, представянето на различни автори и нови книги, като последната беше с доцент Василева и книгата й ”Неизличима диря – съдбата на малоазийските българи”.

Заетите от читатели книги за този период са 34 124 броя, като все по-често се вземат и списания – 96 броя. Обработени са 55 дарения и са бракувани 17 550 книги. Даренията, освен за библиотеката, се разпределят и по други читалища по селата. За учебна и занимателна дейност се ползват и компютрите в библиотеката има регистрирани 1 599 посещения. За този период има закупени 633 нови книги и събрани от такси от детски отдел 2 700 лв. и в отдела за възрастни 3 321 лв. В библиотеката има доброволци – възрастни и деца, помагащи със желание.

До май 2019 г. диригент на Хор ”Славей” бе Младен Станев,

а сега е Кирил Търпов. Корепетитор Галина Терзиевна, помощник диригент Жермина Михова, а хористите са 45. Организатори са на международния хоров фестивал ”Хармония”. За периода 2016-2019 година хорът е бил на турне в Италия, Турция, Румъния, Сърбия и Черна гора. Представили са оперетата “Царицата на чардаша” в Харманли, Хасково и Първомай, само част от нея и в Трявна.

Детската танцова школа е с хореограф Христо Христов. Той се занимава с две възрастови групи 9 – 12 г. и 13 – 15 г. В момента посещаващите деца са 23, а в отчета е записано, че те се развиват, а резултатът е видим. Изработени са нови костюми и са закупени скарпини. Поради здравословни причини Христо Христов от октомври месец тази година го няма и групите временно ги води Паулина Веселинова. Миналата година също поради здравословни причини тя ги обучава до Коледа.
Възрастова група 7 – 9 г. също се води от нея. В момента там са 31 деца разделени в две групи.

Фолклорен клуб ”Загрей е с ръководител Паулина Веселинова.

Тя ръководи 37 тан-цьори в две групи. Те се включиха в концертите на читалището, в Юбилея на танцовото изкуство, Деня на Белоногата, две години вече и в турнетата на хор ”Славей” в Анталия и Хърватия, Фестивалът на водата в Кайнарджа, Турция. Участваха в мюзикъла ”Българи от старо време” на театър “Константин Кисимов” – Велико Търново, в рокерския събор организиран от мотоклуб ”Чакалите”, 20-годишнината на фен клуба на ЦСКА, клип на Теменуга и Ангел Жекови, като кукери на Сирнизаговезни на Трифончето, съвместно с клуб ”Възрожденец”.

Модерните танци са поверени на Галина Станкова

в пет възрастови групи, в които танцуват около 70 деца. Участват във всички мероприятия, фестивали, всяка година правят самостоятелен концерт на открита сцена в Градската градина. За отчетния период имат 11 първи, 8 втори и 5 трети награди от фестивал ”България танцува” – Димитровград, в Хасково на международен и камерен фестивал, на “Вълшебен свят” и та Руски фестивал. Взели са участие в оперетата с хор “Славей”.

Младежка театрална трупа МТТ ”Звезден път” стартира с ръководител Иванка Шекерова.
Сезон 2015/2016 година бе премиерата на “Финална борба” по Камен Донев. Имат представления в Харманли и Ивайловград. Сезон 2016/2017 година дейност нямаше.
От октомври 2018 г. се възобнови под ръководството на Надежда Халваджиева с 13 деца. Взеха участие в Коледния концерт на читалището. Тази есен също няма трупа, защото Надежда е в майчинство.
Театрална трупа за възрастни бе поета от актьора и режисьор Стефан Цирков. Той подготви пиесата “Леонардо Ди Каприо – Титаник и Вегетарианеца”. Работил е и по подготовката на пиесата “Хубава работа, ама българска”. С постановката “Питаш ме дали съм бил актьор” самодейците се изявиха два пъти в Харманли и в село Бисер.
Сега театралите без режисьор готвят “Вражалец” за новия сезон, с намерения март месец да е готова.

Вокална група ”Славей” е с ръководител Руси Стайков.

Тя се състои от 8 жени.
През 2017 г. те печелят първа награда от фестивала за стари градски песни в Свиленград.
През 2018 г. участваха само в Пролетния концерт на читалището, нямат спявка, има несериозен подход и групата се разпадна през есента същата година.

Детска вокална група ”Щастливци” от 2017 година се води към читалището. Техен ръководител е Петя Карабакалова. През миналия сезон ръководител бе и Ивелин Михайлов.
Певците са разпределени в две възрастови групи. “Щастливци” записват серия успехи, сред които са десет нови видеоклипа и едночасово интервю с ръководителя и изпълнителите в музикална телевизия „Фолклор ТВ”. Клиповете бяха финансирани с полагащата се сума за състава в НЧ „Дружба” и спонсорства, осигурени от председателя на НЧ „Дружба” – Никола Зайчев. Есента записаха нови три видеоклипа в същата телевизия, финансирани от родителите на децата. Участваха във всички концертни изяви на читалището и града.

Изпълнителите на детски песни имаха специално участие в „Седмицата на книгата”.
В конкурса за изпълнители „Шанс” в Димитровград малки и големи „Щастливци” пяха и танцуваха и се завърнаха с отличия. Финансовите нужди на съставите са свързани с необходимостта от нов репертоар – нови аранжименти на детски песни, звукозаписна дейност, костюми, средства за пътуване по участия и в ТВ програми. На Коледа „Щастливци” ще навършат 23 години активна и продуктивна творческа дейност.

Детска музикална школа е с преподавател Руси Стайков. През 2016 г. има общо 13 деца: акордеон – 2, народно пеене – 3, китара – 6, гъдулка – 1, гайда – 1 . През 2017 г. участват 14 деца: акордеон – 1, народно пеене – 5, китара – 5, гъдулка – 2, гайда – 1. През 2018 г. школата е с 15 деца: акордеон – 1, народно пеене – 7, китара – 4, гъдулка – 2, гайда – 1. През 2019 г. – 11 деца: акордеон – 1, гайда – 3, гъдулка – 1, китара – 1, народно пеене – 4. Децата от школата участват в читалищните мероприятия, фолклорни фестивали и Преглед на младия талант в НЧ ”Заря” – Хасково.
Стоянка Янкова обучава 3 деца на народно пеене, а Иван Стойчев 1 дете на китара.

Ръководител на класа по пиано през 2016 г. е Ина Порязова. Тогава самодейците вземат участие в националния фестивал „Пусть всегда будет солнце“. Участват в концерти на читалището, като п одготвят и самостоятелни продукции. През 2017 г. госпожа Порязова излезе в майчинство. Бе потърсен нов ръководител, за да не се разпадне групата и от 2018 година ръководител е Жермина Михова, която обучава 7 деца.

В класа по кларинет от 2018 г. се учат две деца, които учат под ръководството на Кънчо Гагов. В момента няма деца.

В класовете по китара и по пеене през 2016 г. ръководител бе Панайот Панайотов – Пиер. Той работи с 4 деца с поп – пеене и 3 деца на китара. За няколко месеца те участваха в 4 концерта и на Рок фест “Среща” 2016. Гергина Пейкова има клип из виртуалното пространство /кавър на Бионсе/, направиха се и клипове на Изабелла Лекова и Косара Тихомирова.
През 2017 г. възпитаниците станаха 10. Учиха поп пеене и китара. Две от тях бяха приети да учат. Следващата година децата, които се обучаваха, бяха 7. Две от тях са приети да учат и в момента само 3 деца развиват вокалните си способности.
Изпълнителките участват във всички читалищни, общински мероприятия, явяват се на конкурси. Този сезон група няма

Зумба клуб „Чика “ стартира своето първо мероприятие на 11 април 2016 година, водено от Наталия Василева. През 2017 г. малката възрастова група е от 16 деца. Те се включиха активно във всички читалищни и общински концерти. Бяха им ушити костюми за два танца. В групата по зумба за големи броят бе 34. Този сезон клубът вече не е към читалището, по преценка на ръководителя.

До май месец 2016 г. имаше “Йога” към спортен клуб “Будо”, с инструктор Господин Бабамов. В него тренираха около 20 човека.
През 2018 г. бе даден добър старт с инструктор Мартин Димитров, но поради новата работа на ръководителя занятията прекъснаха, после продължиха по един път през седмица. От октомври 2019 г. господин Димитров се премести да живее в София и такива занятия няма.

Клуб „Шах”, с ръководител Валентина Димитрова, стартира от октомври 2016 година и се развива много добре. За отчетния период са посетили 14 турнира – в Раднево, Първомай, Свиленград, Хасково, Черноморец, Минерални бани, Харманли, от които имат 4 първи места, 14 втори и 14 трети.
По инициатива на клуба тази година в читалището се състоя първи турнир по шахмат за деца с международно участие. Предстои организирането на Градския турнир за 2019 г. в почивните дни около Деня на християнското семейство. Към този момент клубът има нужда от още два шаха с часовници – общата им стойност е на цена около 160 лв. и един шкаф, в който да поставят в залата си, за да подредят купите и медалите, както и да съхраняват шаховете, часовниците и литературата, с която разполагат.

Клуб „Млад журналист“ започна дейност от октомври 2016 г, а ръководител е Светлана Николова. Тя започна работа с 6 деца. Те направиха 4 изнесени обучения – интервю с шефа на пожарната, Исторически музей, отразиха последната експозиция в музея на българката, еТВ – как функционира телевизионната журналистика и включване в регионалните новини, Районно управление – първата демонстрация пред граждани на белгийската овчарка Дарк. Участваха в конкурс за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“ 2018. От октомври 2018 г. спря своята дейност.

От 2016 г. стртира курс по английски език с преподавател Мирослава Миткова. През есента на същата година групите станаха две – за начинаещи и напреднали, но дейността продължи само няколко месеца.

Лятно-куклена театрална работилница започна занимания от 2018 г., а неин ръководител бе Ралица Петрова. Заниманията бяха три пъти в седмицата по два часа. С изработването на куклите, децата получават познания в областта на кукления театър и историята му в България.

Народен оркестър ”Балканско ехо“ се развива от октомври 2018 г. Тогава се събраха 7 човека, е ръководител е Иван Стойчев. Включват се в читалищните мероприятия и взеха участие във фестивали.

Фолклорна формация ”Детелини” е активна от декември 2018 г. След голяма пауза се събраха, засега, 7 човека, с ръководител Стоянка Янкова. Включват се в читалищните мероприятия и взеха участие във фестивали, съвместно с оркестъра.

Рок групата започна дейност от 2018 г. Възобновена бе в нов състав, развиваше се добре, но се разпадна за пореден път.

Най-ново предлагано занятие в културната институция е пилатес. Това е тренировка за цялото тяло, с треньор Димитър Димитров. Посещава се от 18 души.

Милена Митева
От Милена Митева ноември 10, 2019 15:44
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Митьо Ушите ноември 11, 10:12

    Снимката прилича на кадър от мафиотски филм.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 273 894 преглеждания