Четири наши вина сред Топ 50 на страната

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 28, 2015 13:30

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 48/645, година XIII, 24-7 декември 2015

Свързани публикации

Три вина, произвеждани в нашия край са сред Топ 50 в страната. Четвъртото е от друга винарна, но е с грозде от района на Харманли. Това ставя ясно от излезлия нов справочник „Каталог на българско вино 2016”, помощник за всеки любител на виното. Той излиза за четвърти път, джобен формат.
Избрани са вина с 5 звезди, които и в предишни години са били оценени пак с това отличие, тоест избата задържа високото си ниво. Подредени са по азбучен ред на имената на избите: Alexandra Estate Reserve 2013, Мерло, Каберне совиньон, Сира и Каберне фран. Цена около 30 лв., винарна Александра Естейт, лозя край Стара Загора и Харманли.
Buterfly’s rock 2011 цена -около 35 лв., винарска изба „Кастра Рубра”; Nimbus 2013, Сира премиум – цена 30-35 лв., винарска изба „Кастра Рубра”; Roto 2010 Каберне совиньон, Мерло, Каберне фран, Сира, Мавруд цена около 50 лв., Винарна „Тера Тангра”, край Харманли.
Авторите и издатели Цвета Тановска и Катя Йончева са от категорията „образовани ценители на виното”, с опит в дегустирането, със завършени курсове по вино у нас и в чужбина. Йончева е и вносител на вина от Южна Африка.
Да опиташ почти всички български вина е тежък труд. Двете авторки са дегустирали с помощта на група от още 9 ценители и винени ентусиасти. Оценките им са обърнати към ценителя, а не към специалиста, както би трябвало да бъде в един справочник. Вината се правят за ценители, за любители, а не за специалисти.
Във винарството няма категория „професионално вино” или „полупрофесионално”. Виното е за пиене от всеки.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 28, 2015 13:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.