Червеноармейците в Симеоновград

Сакар нюз
От Сакар нюз март 7, 2018 18:54

Червеноармейците в Симеоновград

Тодор Пиличев

Юни 1945 година. Населението на Симеоновград е излязло да посрещне фронтоваците от 30-ти пехотен Шейновски полк. Колко радостни сълзи се проливат в този юнски ден, колко целувки прозвучават, колко прегръдки и колко мъка в очите на майките и жените, чиито синове и мъже оставиха костите си по бойните полета. Отминават ротите една след друга и се прибират в казармите. Но вълнуващите мигове остават.
Още незаглъхнала радостта от посрещането на фронтоваците – българи и нова вест на радост обзема жителите на града – тук ще се настанява съветска войскова част. Започват приготовленията за посрещането на братята – освободители. Построена е арка и голяма трибуна на площада. Настъпва и дългоочакваният миг – съветските войски пристигат в града. Те са настанени в сградата на училище „Георчо Коруджиев“, мястото на сегашния стадион „Ботев“ и мястото на цеха за нестандартно оборудване МЗ “Хебър“.
Съгласно телеграфна заповед №3982-5692/26 юни 1945 година на временния началник на Щаба на войската ген.-майор Кецкаров до началника на гарнизона в Симеоновград, кмета на града и други се нарежда да бъде опразнена сградата на Съдебната палата и да бъде предадена на съветските войски или да бъде заменена с други подходящи сгради в града.
В писмо №III-887/7 септември 1945 година на командира на II армия до министъра на войната за заетите от съветски войски училищни сгради в района на армейската област се съдържа информация за град Симеоновград – заети в града са гимназия и едно училище.
Съгласно писмо № VIO.С.5449/10 септември 1945 година на началника на отдел при щаба на войската до Министерство на народната просвета са направени постъпки пред щаба на Съветските войски да бъдат освободени училищни сгради в провинциалните градове: в град Симеоновград се освобождава сградата на гимназията.
Заживяват съветски войски като у дома. Техният престой в града продължава повече от година. Така съветският войник Будников Фьодор Василович на 17.07.1946г. пише: „Один год 20 дней проживал в городе Симеоновграде из города Сталинграда.“ А колко силно въздейства върху нас надписът от Николай на снимката му „Майке! От Николая. На памят!“
Две думи – голямо съдържание!
А Яков Яковлевич пише: „Оставляю на память свое фото в Болгарии. Пусть помнят руского солдата, которой прожил несколько время в етом доме“ – 28.09.1945г.
Думи–изповед, думи на искрена обич към жителите на Симеоновград лъхат от всички надписи на снимките или пликовете.
Близки и сърдечни са връзките на местните жители със съветските войни.
Възхищение будят у хората на града красивото подреждане на техния артилерийски лагер – всяко оръдие озеленено, всяка площадка е естетически оформена, а на входа надпис: „Артилерията е бог на войната!“ Възхищение буди голямата дисциплинираност на Червеноармейците. А колко вълнуващи са срещите им с гражданите – като братя биват посрещани в домовете на всеки и вечното „братушка“ се носи от уста на уста. Интересен случай е запечатал в своята памет тогавашният младеж Стефан Гандев за футболния мач между местния отбор и този на Червеноармейците. Побеждават братята освободители. Но това още повече заяква дружбата с тях. А вълнуващите вечеринки с богата художествена програма никога не ще се забравят от жителите на града.
С чувство на вълнение жителите на града си спомнят за изпращането на червеноармейците – сълзи се спускат по лицата, прегръдки, целувки, подаръци за освободителите. И най-големият спомен си остава за руския човек, за неговата волна като руската степ душа.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 7, 2018 18:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.