„Черноморска Странджа“ организира за десети път кръгла маса

Сакар нюз
От Сакар нюз май 20, 2017 10:09

„Черноморска Странджа“ организира за десети път кръгла маса

Акценти

  • Хилядолетната история на народите, населявали Балканите е плетеница от взаимовръзки, културно и политическо влияние
  • Един от примерите е Ахтопол.

Свързани публикации

Сдружение „Черноморска Странджа“ – Ахтопол ще проведе десета кръгла маса на учени и специалисти. Тя ще се състои от 26 до 28 май 2017 в хотел „Невен” в южния черноморски град. Темата този път е „Странджа и Одринска Тракия – погледи в миналото и бъдещето”, съобщават от Екопан.

Културното ни наследство има съществено значение за съхраняване на националната идентичност. Знае се също така, че то не може да се разглежда единствено само в рамките на съвременните географски граници. Хилядолетната история на народите, населявали Балканите е плетеница от взаимовръзки, културно и политическо влияние. Един от примерите е Ахтопол.

Програмата през май 2017 г. започва с водосвет от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей. Доклади ще изнесат проф.д.и.н. Илия Тодев, (Институт по история при БАН). „Одринска Тракия през Възраждането”; проф.д.и.н. Лизбет Любенова (Институт по история при БАН) „Етнокултурен и социално-икономическия профил на Източна Тракия според „Дневника” на свещенник Иван Дочев”; проф.д.и.н.Светлозар Елдъров,”Офицери от Странджанския край в Българската армия и борбите за национално освобождение и обединение 1878-1944”; Стоян Райчевски. „Раннохристиянски мироглед и обредност в традиционната култура на Странджа и Източна Тракия”; Иванка Делева, (Регионален исторически музей – Бургас). „Българските бежанци в нашата памет. Истории разказани в музея”; д-р Стефан Пейков (Програмно-координационен център за научни изследвания – Екопан) „Програмата Странджа-Сакар – поглед в бъдещето”.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 20, 2017 10:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.