„Черноморска Странджа“ организира за десети път кръгла маса

Сакар нюз
От Сакар нюз май 20, 2017 10:09

„Черноморска Странджа“ организира за десети път кръгла маса

Акценти

  • Хилядолетната история на народите, населявали Балканите е плетеница от взаимовръзки, културно и политическо влияние
  • Един от примерите е Ахтопол.

Свързани публикации

Сдружение „Черноморска Странджа“ – Ахтопол ще проведе десета кръгла маса на учени и специалисти. Тя ще се състои от 26 до 28 май 2017 в хотел „Невен” в южния черноморски град. Темата този път е „Странджа и Одринска Тракия – погледи в миналото и бъдещето”, съобщават от Екопан.

Културното ни наследство има съществено значение за съхраняване на националната идентичност. Знае се също така, че то не може да се разглежда единствено само в рамките на съвременните географски граници. Хилядолетната история на народите, населявали Балканите е плетеница от взаимовръзки, културно и политическо влияние. Един от примерите е Ахтопол.

Програмата през май 2017 г. започва с водосвет от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей. Доклади ще изнесат проф.д.и.н. Илия Тодев, (Институт по история при БАН). „Одринска Тракия през Възраждането”; проф.д.и.н. Лизбет Любенова (Институт по история при БАН) „Етнокултурен и социално-икономическия профил на Източна Тракия според „Дневника” на свещенник Иван Дочев”; проф.д.и.н.Светлозар Елдъров,”Офицери от Странджанския край в Българската армия и борбите за национално освобождение и обединение 1878-1944”; Стоян Райчевски. „Раннохристиянски мироглед и обредност в традиционната култура на Странджа и Източна Тракия”; Иванка Делева, (Регионален исторически музей – Бургас). „Българските бежанци в нашата памет. Истории разказани в музея”; д-р Стефан Пейков (Програмно-координационен център за научни изследвания – Екопан) „Програмата Странджа-Сакар – поглед в бъдещето”.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 20, 2017 10:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 518 180 преглеждания