Черен шоколад намалява риска от сърдечна недостатъчност

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 20, 2018 08:14

Черен шоколад намалява риска от сърдечна недостатъчност

Акценти

  • Тъмният шоколад е богат на фибри, желязо, манган, калий, фосфор, цинк и селен.

Свързани публикации

Изследвания на възрастни хора показват, че тези, които ядат черен шоколад в умерени количества, са с по-нисък риск от сърдечна недостатъчност, отколкото тези, които го избягват.
Учените открили, че хората, които ядат до три черни шоколада месечно, са с 13% по-ниска вероятност от развиване на сърдечни заболявания. Твърди се, че естествените съединения в какаото, наречени флавоноиди, оказват благотворно влияние върху стената на кръвоносните съдове, помагат за намаляване на възпаленията и повишават добрия холестерол. Флавоноидите увеличават азотния оксид, газ, който разширява кръвоносните съдове и подпомага циркулацията на кръвта.
Флавонолите са основният тип флавоноид, открити в какаото и черния шоколад. Те имат положително влияние върху сърдечното здраве като понижават кръвното налягане и подобряват притока на кръв към мозъка и сърцето.
В изследване на 470 възрастни мъже се установява, че какаото в тъмния шоколад, намалява риска от фатален край с 50% заради сърдечносъдови заболявания.
В проучвания от Харвардския университет, се установява, че консумацията на черен шоколад от 2 до 6 порции от по 30 г всяка седмица, намалява риска от предсърдно мъждене с 23%, а това е една от най-големите причини за получаване на инсулт.
Черният шоколад притежава и антиоксидантни свойства, които предотвратяват свободните радикали. Съставките му повишават настроението, подобряват когнитивните функции и имат благоприятен ефект при сърдечносъдовите заболявания.
Тъмният шоколад е богат на фибри, желязо, манган, калий, фосфор, цинк и селен. Съдържа и магнезий, благодарение на който се поддържа здрава имунната система. Хранителните вещества на черния шоколад намаляват със 7 % риска от диабет тип 2. Яденето на шоколада 2 пъти седмично, понижава калциевата плака в артериите с 32%.
Освен за превенция от сърдечна недостатъчност и развитие на други сърдечносъдови заболявания, черният шоколад има още много полезни свойства. Важно е обаче да се яде в умерени количества. Специалистите предупреждават за въздържане от консумацията на прекалено много черен шоколад, тъй като се получава обратен ефект – може да се увеличи рискът от развитие на сърдечни болести.
Източник: puls.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 20, 2018 08:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.