Черен шоколад намалява риска от сърдечна недостатъчност

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 20, 2018 08:14

Черен шоколад намалява риска от сърдечна недостатъчност

Акценти

  • Тъмният шоколад е богат на фибри, желязо, манган, калий, фосфор, цинк и селен.

Свързани публикации

Изследвания на възрастни хора показват, че тези, които ядат черен шоколад в умерени количества, са с по-нисък риск от сърдечна недостатъчност, отколкото тези, които го избягват.
Учените открили, че хората, които ядат до три черни шоколада месечно, са с 13% по-ниска вероятност от развиване на сърдечни заболявания. Твърди се, че естествените съединения в какаото, наречени флавоноиди, оказват благотворно влияние върху стената на кръвоносните съдове, помагат за намаляване на възпаленията и повишават добрия холестерол. Флавоноидите увеличават азотния оксид, газ, който разширява кръвоносните съдове и подпомага циркулацията на кръвта.
Флавонолите са основният тип флавоноид, открити в какаото и черния шоколад. Те имат положително влияние върху сърдечното здраве като понижават кръвното налягане и подобряват притока на кръв към мозъка и сърцето.
В изследване на 470 възрастни мъже се установява, че какаото в тъмния шоколад, намалява риска от фатален край с 50% заради сърдечносъдови заболявания.
В проучвания от Харвардския университет, се установява, че консумацията на черен шоколад от 2 до 6 порции от по 30 г всяка седмица, намалява риска от предсърдно мъждене с 23%, а това е една от най-големите причини за получаване на инсулт.
Черният шоколад притежава и антиоксидантни свойства, които предотвратяват свободните радикали. Съставките му повишават настроението, подобряват когнитивните функции и имат благоприятен ефект при сърдечносъдовите заболявания.
Тъмният шоколад е богат на фибри, желязо, манган, калий, фосфор, цинк и селен. Съдържа и магнезий, благодарение на който се поддържа здрава имунната система. Хранителните вещества на черния шоколад намаляват със 7 % риска от диабет тип 2. Яденето на шоколада 2 пъти седмично, понижава калциевата плака в артериите с 32%.
Освен за превенция от сърдечна недостатъчност и развитие на други сърдечносъдови заболявания, черният шоколад има още много полезни свойства. Важно е обаче да се яде в умерени количества. Специалистите предупреждават за въздържане от консумацията на прекалено много черен шоколад, тъй като се получава обратен ефект – може да се увеличи рискът от развитие на сърдечни болести.
Източник: puls.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 20, 2018 08:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама