Чехи дариха 500 000 лв. за бежанския лагер в Харманли

Милена Митева
От Милена Митева април 6, 2016 09:20 Updated

Чехи дариха 500 000 лв. за бежанския лагер в Харманли

Акценти

 • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 13/651, година XIV, 1-7 април 2016

Свързани публикации

Посланикът на Чехия в Република България – Душан Щраух, заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците – Кирчо Кирев, областният управител на Хасково – Станислав Дечев и кметът на Харманли Мария Киркова посетиха РПЦ за бежанци в Харманли на 31 март. Повод за това бе дарение от 500 хиляди лева, което Република Чехия направи на най-големия бежански център в страната.
Срещата започна с изявление на господин Кирев, за това как са усвоени парите. Той обясни, че са ремонтирани 4 сгради, където преди са били настанени хора, търсещи закрила. Той коментира, че средствата са били от значим финансов обем, но и резултатите са видими.
Посланикът Душан Щраух благодари за поканата. Официалното лице сподели, че според него бежанската криза не намалява. В изказването си той допълни, че не е бил в България по времето когато липсата на сигурност в Сирия е станала повод хората да тръгнат от Турция към България. Той коментира, че правейки съпоставка като зрител от Северна Корея, където е бил по това време, единственото което му е станало ясно, че трябва да се вземат мерки, за да се предотврати незаконната миграция.
„Ние чувстваме съпричастност и искаме да помагаме. Тези средства са оползотворени правилно и има финансов остатък, за който в този момент се обсъжда дали да бъде предоставен като следваща помощ“, допълни в заключение, като пожела на работниците в центъра по-малко натоварваща работа.
Областният управител също изказа благодарност към жеста на Република Чехия.
„Това показва Европейската политика и хуманитарен акт към България и търсещите в нея закрила. Надявам се, че всички ще бъдат в по-добри условия след направеното. Благодаря още и на хората, които работят тук“, каза господин Дечев.
Кметът на Харманли Мария Киркова сподели пред гостите, че е щастлива най-вече от факта, че са избрали точно Харманли за дарят средствата. Госпожа Киркова изрази и надежди за оказване на помощ, когато има проблем, застрашаващ цяла Европа.
След като приключи срещата – разговор, директорът на РПЦ за бежанци Йордан Малинов разведе гостите из ремонтираните помещения. Той обясни, че те са извършени за 18 дни. Най-големия център за бежанци в България е в готовност за приемане и настаняване на хора търсещи закрила, защото към момента обитателите са само 130.

Милена Митева
От Милена Митева април 6, 2016 09:20 Updated
Напиши коментар

2 коментара

 1. Горда април 6, 19:53

  Голяма радост,голямо нещо. Защо не си направят лагер в Чехия.

  Отговори на този коментар
 2. Ваня април 6, 16:11

  Тези 500 000 биха се отразили добре на нашите пенсионери, които вземат по 150лв пенсия.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар