Чехи дариха 500 000 лв. за бежанския лагер в Харманли

Милена Митева
От Милена Митева април 6, 2016 09:20

Чехи дариха 500 000 лв. за бежанския лагер в Харманли

Акценти

 • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 13/651, година XIV, 1-7 април 2016

Свързани публикации

Посланикът на Чехия в Република България – Душан Щраух, заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците – Кирчо Кирев, областният управител на Хасково – Станислав Дечев и кметът на Харманли Мария Киркова посетиха РПЦ за бежанци в Харманли на 31 март. Повод за това бе дарение от 500 хиляди лева, което Република Чехия направи на най-големия бежански център в страната.
Срещата започна с изявление на господин Кирев, за това как са усвоени парите. Той обясни, че са ремонтирани 4 сгради, където преди са били настанени хора, търсещи закрила. Той коментира, че средствата са били от значим финансов обем, но и резултатите са видими.
Посланикът Душан Щраух благодари за поканата. Официалното лице сподели, че според него бежанската криза не намалява. В изказването си той допълни, че не е бил в България по времето когато липсата на сигурност в Сирия е станала повод хората да тръгнат от Турция към България. Той коментира, че правейки съпоставка като зрител от Северна Корея, където е бил по това време, единственото което му е станало ясно, че трябва да се вземат мерки, за да се предотврати незаконната миграция.
„Ние чувстваме съпричастност и искаме да помагаме. Тези средства са оползотворени правилно и има финансов остатък, за който в този момент се обсъжда дали да бъде предоставен като следваща помощ“, допълни в заключение, като пожела на работниците в центъра по-малко натоварваща работа.
Областният управител също изказа благодарност към жеста на Република Чехия.
„Това показва Европейската политика и хуманитарен акт към България и търсещите в нея закрила. Надявам се, че всички ще бъдат в по-добри условия след направеното. Благодаря още и на хората, които работят тук“, каза господин Дечев.
Кметът на Харманли Мария Киркова сподели пред гостите, че е щастлива най-вече от факта, че са избрали точно Харманли за дарят средствата. Госпожа Киркова изрази и надежди за оказване на помощ, когато има проблем, застрашаващ цяла Европа.
След като приключи срещата – разговор, директорът на РПЦ за бежанци Йордан Малинов разведе гостите из ремонтираните помещения. Той обясни, че те са извършени за 18 дни. Най-големия център за бежанци в България е в готовност за приемане и настаняване на хора търсещи закрила, защото към момента обитателите са само 130.

Милена Митева
От Милена Митева април 6, 2016 09:20
Напиши коментар

2 коментара

 1. Горда април 6, 19:53

  Голяма радост,голямо нещо. Защо не си направят лагер в Чехия.

  Отговори на този коментар
 2. Ваня април 6, 16:11

  Тези 500 000 биха се отразили добре на нашите пенсионери, които вземат по 150лв пенсия.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.