Бузлуджа е началото

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 15, 2007 02:07

Бузлуджа е началото

Акценти

  • Интеренет издание бр. 35 (143), година ІV, 7-13 септ. 2007 г.

Свързани публикации

На 1 септември т.г. на връх Бузлуджа се проведе национален събор на левицата. Хиляди червени се изкачиха на историческия връх, където партията е родена преди век. На традиционния партиен събор те научиха имената на кандидатите за кметовете на столетницата.
От всички краища на страната в ранни зори стотици автобуси и леки коли, украсени с национални флагове, червени знамена и плакати, се насочиха към голямата поляна под върха. В образуваните в продължение на километри колони се вляха и трите автобуса на Симеоновград.
Шест заръки към червените кандидати за кметове, между които Димитър Симеонов – издигнат от БСП за кандидат-кмет на община Симеоновград, отправи от партийния събор на Бузлуджа лидерът на БСП – Сергей Станишев. Столетницата изисква от хората си да са честни, да милеят за напредъка на общината, да подобрят инфраструктурата, да се научат да усвояват еврофондовете, но в полза на хората, не на нечии интереси. Соцкметовете също така трябва да гарантират сигурността на съгражданите си и да слушат хората.
Лозунгът ни е: „Диалог и отговорност“, напомни на събралите се хиляди червени Сергей Станишев, след като каза, че БСП е най-демократичната партия, защото чува хората.
Часове преди събранието, което започна в 11,00 часа, поляната бе изпълнена с хора, които според организаторите са били над 35 хиляди души. От сцената Берковската духова музика лееше народни ритми. На фона на приповдигнатото общо настроение любимецът на БСП – министърът на културата Стефан Данаилов, се провикна: „Сега тук е слънчево и приятно, но на изборите на 28-ми ще се озорим“ и закачливо направи забележка, че много не са излезли да пуснат бюлетината на евровота.
Съборът бе пъстър като селски панаир. Димяха скари, по сергиите се продаваха от ластици за коса до дискове със стихове на Ботев.
А изкачването на Бузлуджа е особено действие. То не е поклонение пред кумири с литийни шествия и курбани. Изкачването на Бузлуджа е вслушване в шепота на хорските сърца, в многоглъчния хор на чучулигите, каквито всъщност си остават човешките мечти.
Смисълът на изкачването на Бузлуджа е да се слееш с хората, да се докоснеш дори за миг до кошмарите и въжделенията им, за да стигнеш до онова откровение, което често разбива на пух и прах всички модерни политически теории.
Какво ли не преживя социалистическата партия от люлката си до днес. В колко битки победи, колко сълзи изплака, колко свидни жертви даде и колко надежди роди.
А на Бузлуджа всяка година ще продължават да идват децата на децата ни!

Марко Аладжов, Симеоновград, Бузлуджа

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 15, 2007 02:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.