Васил Станев събра почитатели на изобразителното изкуство

Сакар нюз
От Сакар нюз април 4, 2018 13:58

Васил Станев събра почитатели на изобразителното изкуство

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #13/99, 30 март – 5 април 2018

Свързани публикации

Изложба на симеоновградския творец Васил Станев събра почитатели на изобразителното изкуство в Харманли. Нейното откриване бе в четвъртък, 22 март, и се състоя в Културния център на града.
Пред погледите на посетителите бяха разкрити 30 произведения – портрети, пейзажи и живопис. Освен тях имаше и картички, от които творецът е рисувал плакати за кинопрожекции, излъчвани преди 40 – 50 години.
Кураторът на изложбата Тамер Халил сподели пред събралите се повода за гостуването й: „85 години всеотдайност, 85 години желание и упоритост, 85 години увлечение по цветове и нюанси, по форми и обеми, по колорит и живописни гами. От родопските пейзажи, натюрморти, портрети и абстрактни творби, през графита, мозайки и плакати с умопомрачителни размери, до барелефи, декоративни пана и дърворезби. Здрави и плътни маски, ефирна и лека линия, препускащи цветни петна, хиляди камъчета, съчетани във великолепна мозайка… Това е светът на големия художник, който през февруари навърши своите 85 години.” Той се поклони на художника.
Гостите научиха, че Васил Станев, по-извесетен като Дядя Вася, е имал участия в редица художествени изложби, както национални, така и самостоятелни, като едно участие се откроява, а то е в Дрезденската галерия през 1975 година.
Развълнуван от събитието, създателят на красивите експонати успя единствено да благодари на присъстващите, че са го уважили със своето присъствие.
Васил Станев е роден на 21 февруари 1933 година в Симеоновград. През тази година са родени личности като Йоко Оно, Монсерат Кабайе, Жан Пол Белмондо, Гаринча, както и големите български художници Светлин Русев и Димитър Казаков – Нерон. Станев завършва и художественото училище по керамика в Троян.

 

Сакар нюз
От Сакар нюз април 4, 2018 13:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.