Васил Станев събра почитатели на изобразителното изкуство

Сакар нюз
От Сакар нюз април 4, 2018 13:58

Васил Станев събра почитатели на изобразителното изкуство

Изложба на симеоновградския творец Васил Станев събра почитатели на изобразителното изкуство в Харманли. Нейното откриване бе в четвъртък, 22 март, и се състоя в Културния център на града.
Пред погледите на посетителите бяха разкрити 30 произведения – портрети, пейзажи и живопис. Освен тях имаше и картички, от които творецът е рисувал плакати за кинопрожекции, излъчвани преди 40 – 50 години.
Кураторът на изложбата Тамер Халил сподели пред събралите се повода за гостуването й: „85 години всеотдайност, 85 години желание и упоритост, 85 години увлечение по цветове и нюанси, по форми и обеми, по колорит и живописни гами. От родопските пейзажи, натюрморти, портрети и абстрактни творби, през графита, мозайки и плакати с умопомрачителни размери, до барелефи, декоративни пана и дърворезби. Здрави и плътни маски, ефирна и лека линия, препускащи цветни петна, хиляди камъчета, съчетани във великолепна мозайка… Това е светът на големия художник, който през февруари навърши своите 85 години.” Той се поклони на художника.
Гостите научиха, че Васил Станев, по-извесетен като Дядя Вася, е имал участия в редица художествени изложби, както национални, така и самостоятелни, като едно участие се откроява, а то е в Дрезденската галерия през 1975 година.
Развълнуван от събитието, създателят на красивите експонати успя единствено да благодари на присъстващите, че са го уважили със своето присъствие.
Васил Станев е роден на 21 февруари 1933 година в Симеоновград. През тази година са родени личности като Йоко Оно, Монсерат Кабайе, Жан Пол Белмондо, Гаринча, както и големите български художници Светлин Русев и Димитър Казаков – Нерон. Станев завършва и художественото училище по керамика в Троян.

 

Сакар нюз
От Сакар нюз април 4, 2018 13:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама