БСП – Харманли, бе превърната в Дружество с неограничена безотговорност

Сакар нюз
От Сакар нюз май 4, 2016 07:50

БСП – Харманли, бе превърната в Дружество с неограничена безотговорност

Акценти

 • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 17/651, година XIV, 28 април-5 май 2016

Свързани публикации

Красимир Костов

„БСП-Харманли, се разпада, структурите им по селата са с по 2-3 члена”, „Лисков ще управлява останките от БСП – Харманли”. Това коментират вестници, сайтове, хората по седенки.
Да, БСП-Харманли е болна. И не от днес. Нито от вчера. Боледува отдавна. / В Харманли – поне от 10 години!/. И никой така и не разбра, че такава болест не се лекува със заклинания и вендузи.
Симптомите се проявиха още с първия мандат на „другаря” Лисков като кмет. Тотално потъпкване на вътрешно-партийната демокрация;
– съсредоточаването на партийната и общинска /че и областна от време на време!/ власт в едни същи ръце;
– обграждане с лично предани и безпрекословно послушни хора, които даже не знаят разликите между ляво и дясно /а и не ги интересува!/;
– „запушването” устите на инакомислещите, обявяването им за врагове и отстраняването им; „провеждането” на „ мероприятия” заради отчитането им;
– всяване страх за работното място /„коматчето”/ – собственото , или на децата и внуците, неминуемо доведоха до сегашната клинична картина.
Кому бе нужно през годините да се отчитат n+1 членове, които реално не участват в партийните дела? /а и ги няма/ А и защо ли да участват, като никой за нищо не ги пита и не им иска мнението? „Набиване на канчетата”, така хората от кварталите и селата наричат срещите си с партийното и общинско ръководство!
Спускане на „кадри” като местни кандидатури за избори, издигане на такива, които открито до вчера са работили в и за други партии, тропането с токчета и с юмруци по масата, като аргументи на убеждение, привикване по кабинетите на властта за приемане и съгласие с „правилните” решения, отстраняване от работа или пращане в „десета глуха” на несъгласните с „партийната и държавна политика” /която е политика на трима души в ръководството на БСП и общината и на няколко лични приятели, по никакъв начин не свързани с БСП, освен чисто клиентелистки /само увеличаваха и изостряха симптомите на болестта.
БСП–Харманли бе превърната в едно Дружество с неограничена безотговорност! И не Еднолично дружество, а като минимум – Двулично! Неограничена, защото над тях е само Бог /а по презумция са атеисти/. Безотговорност, защото няма как сами да си я търсят.
Но хората я потърсиха. И на последните общински избори болшинството избиратели казаха какво мислят. Впрочем, те го казваха още по парламентарните.
Когато правиш мимикрия на политика, обществото те наказва. Когато всяко действие е безнаказано, спират да ти вярват!
Някой да ги чу? Някой да си извади поука?
Обикновено /и в нормалните партии в нормалните държави така става!/, след загубване на избори се подават оставки. Дава се път на нови лица, с нови идеи, чрез които да има някакъв шанс да се печелят гласове за напред. Но не! Абонираните за ръководни постове не искат да си ходят. Те пак само се навеждат /по Тодор Живков/ с надеждата „всяко чудо за три дни“. Това естествено доведе до тоталната загуба и на без това слабата имунна система на столетницата. Но не защото е възрастна, а заради тежките усложнения, предизвикани от управляващите я.
Да, БСП-Харманли е в сериозна криза – и морална, и организационна, и демографска. Организмът й е сериозно болен и му трябва операция. С рязане – до кокал! Необходимо е да си отидат абонираните за ръководни постове, да се спрат глупавите вътрешни интриги, свързани с блюдолизничене или страх, да се поднови основно Партийният съвет и Изпълнителното бюро, да се прави модерна, проевропейска политика, насочена както към възрастните хора, така и към хората в работоспособна възраст и към съвсем младите, връщане на колективното начало на вземане на решения като контрапункт на едноличното /а може би- двулично/ им налагане от кмета и председателя; демократизъм в мненията.
Ако всичко това не се случи, и то бързо, не ръководството, цялата партия ще си отиде.
А както на всеки човек са му необходими два крака и две ръце, така и на Харманли му е необходимо и силно дясно, и силно ляво. Когато го няма действения, но градивен и конструктивен опонент, се допускат най-много грешки.
Лекарствата, които са крайно необходими, са: много работа, много честност, нови лица с нови идеи, способни да убедят и привлекат хората към тях.
Съмнявам се, обаче, че това се случва. Макар че видяхме смяната на председателя, не виждаме оттеглянето на до сега управляващия кръг, които се опитват да продължават узурпацията на тази партия. И не смяна поради изтичане на мандата, а оставка поради загуба на изборите би бил честният и почтен ход. Такъв ход би показал, че все пак е останала капчица морал и отговорност и биха допринесли за подобряване имиджа на БСП. Но пак не! Изтичане на мандата!А алтернативата? Амииии… няма такава. Председател ще е др. Лисков! Ако перефразирам Добромир Гущеров, ще кажа, че за БСП –Харманли Михаил Лисков е като диабета – нищо видимо, но организмът си отива.
Този „избор” няма да допринесе за реформирането на БСП. Това е мимикрията на промяна!
Отделен е въпросът има ли алтернатива на този етап. Двуличното дружество с неограничена безотговорност доведе нещата до там, че освен Стоянова, Лисков и д-р Делчев, подготвени кадри, които да поемат партията няма! А и как да има, като никога не са вземали самостоятелни решения? Това е вътрешно – партийтият резултат от провежданата кадрова и всякаква друга политика / доколкото я е имало/.
А кой знае… може би целта е съвсем друга. Нищо чудно, независимо, че вече не може да се ползва вилата на съвета като партиен клуб, пак да се тръгне по утъпкания вече път малките общини срещу големите и току-виж, като общински председател, др. Лисков „цъфнал” на предно място в листата за парламентарните избори? Апетитът идва с яденето, е казал народът. След 12 г. едене!

Сакар нюз
От Сакар нюз май 4, 2016 07:50
Напиши коментар

4 Коментара

 1. megfigyelő май 6, 15:10

  Костов, защо не си гледаш АБВ-то?

  Отговори на този коментар
 2. PeteFF май 6, 11:57

  Много е хубава статията! И вярна! Тази партия или трябва да се реформира основно, или да се закрие.

  Отговори на този коментар
 3. srear май 5, 23:10

  Не другарю Костов,самото раково образувание като БСП e негодно да съществува в истински конкурентна среда.Няма как наследници на терористи,атеисти,българо убийци и послушни слуги на пияните монголо татари да виреят в една истински християнска България.Не ставай другарю Костов адвокат на дявола и да персонализираш вината,а видиш ли безгрешната и чиста като сълза партия страда. Цялата ви статия другарю Костов е обидна за нормалните БЪЛГАРИ.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама