Божин Божинов: „Разчитам на разума и преценката на хората, а не на заплахата и принудата върху тях”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 5, 2015 09:41

Божин Божинов: „Разчитам на разума и преценката на хората, а не на заплахата и принудата върху тях”

Акценти

  • Съветници, които умишлено саботираха и не гласуваха бюджета, са и причината да не можем да започнем асфалтирането на улиците в много от населените места от общината
  • Тези хора освен това бяха против и срещу всеки един проект, който искахме да реализираме на територията на общината

Свързани публикации

Господин Божинов, Вие участвате за втори път в изборите за кмет на общината. На кои бе по-лесно – когато за първи път през 2011 г. се изправихте пред избирателите и поискахте доверието им, или сега, след един доста успешен управленски мандат 2011/2015 г.?

Може би през 2011 г., когато се кандидатирах за първи път ми беше по-лесно, защото опонентите ми ме бяха подценили в смисъл, че аз бях никой – едно обикновено момче, един човек от народа, от калта. Не блестях с някакви знания, образование и титли. А в самата кампания, когато заявих, че ако до 6 месеца не заработя както искам и трябва в полза на хората на общината, то аз ще си подам оставката, дори и без да ми я иска някой. И ето цели четири години, това не се случи, което доказва, че съм „улучил ваксата” като се казва. За сегашните избори все пак имам самочувствието за един наистина успешен мандат, натрупан опит и амбициозни цели за общината и може би това предизвиква такава ярост у опонентите ми.
Няма да е лесен този вот, но аз съм човек, който не се бои от трудностите, напротив стимулират ме. Не се притеснявам за себе си, а по-скоро за избирателите, заради натиска от някои определени среди, който се оказва върху тях. Все пак се надявам, че разума ще надделее и изборите ще преминат в нормална обстановка и осъзнат вот на избирателите.

Какво смятате за най-добре свършеното от Вас през мандата. Помагаше ли или Ви се пречеше да направите всичко това. Кои са най-големите Ви разочарования?

Стремях се и ще продължавам да се стремя да обръщам внимание на всеки, който има нужда от помощ – дали при болест, дали при бедствие или при някаква друга лоша житейска ситуация. Както бих направил за някой близък свой роднина – сестра, майка, баща. Не съм подминал проблемите на никого. Затова в тази връзка, а и въобще, много ме хваща яд, когато в ОбС се саботираше решаването на точно тези житейски, човешки или иначе казано социални проблеми. Една опозиция би трябвало да бъде конструктивна и градивна, но нашата през този мандат не се показа в такава светлина. В случаи, когато дискутирахме и разисквахме за оказване на помощ на онкоболни или от друго заболяване деца и възрастни, помощи за погребения на социално слаби или хора изпаднали в тежко материално положение, нашата опозиция гласуваше против. За мен съветниците от БСП – ЕНП, които за тези избори вече съвсем се сляха в едно – Добрин Парнаров, Кера Спирова, Данчо Трифонов, Елко Карачолов, Иван Стоянов, Петко Костов, Райчо Стоянов не са хора които имат място в местния парламент. Така мисля аз на базата на четирите управленски години зад гърба си, но това е въпрос който решават избирателите и би било добре хубаво да си помислят кого ще изберат за съветници. Дали хора, които ще решават проблемите или просто ще бъдат против всичко, дори то да касае човешки животи. Тези хора освен това бяха против и срещу всеки един проект, който искахме да реализираме на територията на общината. Наричаха мен и останалите си колеги, луди, безумци, малоумници, дори господин Трифонов си позволи да обижда и общински служители с дълъг стаж и професионалисти, като госпожа Ирина Семерджиева, обвинявайки ги в некомпетентност. Даже когато предложих данъците за движимо и недвижимо имущество и такса „смет“ да ги свалим за следващите години, ние бяхме наречени глупаци. Ние искахме да помогнем на хората, да направим поне малко по-лек живота им, а в същото време тези изброените по-горе хора оплюваха и оплюват мен и управлението ми, пречеха по всякакъв начин това да се случи в общината.
Аз не съм злобен човек и никога не бих правил това, което те правиха. Нямам намерение да отговарям на злобата със злоба и да оплювам никого, ей така за спорта както се казва. Като човек не мога да възприема и да забравя, защото не е далеч времето, когато някои от тях пак бяха съветници или в ръководни органи на една партия, когато унищожиха една човешка съдба, разсипаха едно семейство и провалиха живота на много хора. Визирам случая около д-р Николинка Вълчева.
За другата част от въпроса мисля, че това беше един много успешен мандат. В национална класация за усвоени инвестиции по-проекти ние вече не сме на последно място. Става дума за 52 млн. лева. След нас са общини като Ямбол, Елхово, Харманли и говоря само за съседните или близки нам.
Съзнавам, че има още много работа и ако бъда избран ще вложа още повече усилия за цялостното подобряване на живота тук при нас, не само инфраструктура, но най-вече икономиката, туризма и въобще всичко, което осигурява нормалния живот на хората. За жителите на общината сме приготвили много хубави неща и добри изненади, които ще се случат догодина с влизането на нови около 26 млн. инвестиции, по различни програми и проекти. Смятам, че засега доста преобразихме общината, но за мен това все още е малко, макар че ако го сравним с предходните 21 години не е съвсем така. Но това е по-добре хората да го оценят. Хората е добре да знаят и друго.
Същите тези съветници, които умишлено саботираха и не гласуваха бюджета, са и причината да не можем да започнем асфалтирането на улиците в много от населените места от общината. Дори тези които играеха опозиция са се били споразумели да не гласуват бюджета до август месец и по-този начин да блокират или по-скоро да не допуснат ръст в дейността на общината. По този начин щели да направят спънки на мен и администрацията, без обаче да си дават сметка, че така влошават обслужването и живота на хората в общината, а населението няма как да не се досети за това.
Още нещо, веднъж през 2011 г. обещах, че ще се построят две предприятия в общината. И нещата щяха да се случат, но заради общинските съветници от БСП и ЕНП това не стана. Защото инвеститорите идваха, правихме неколкократни срещи с тях и вместо да вървим напред, то те бяха оплювани, унизявани по медии, Фейсбук, техния „Окупирай Тополовград” и в крайна сметка хората обидени се отказаха, а това бяха инвеститори с голям потенциал. Господин Парнаров например е присъствал на всички срещи, което не му попречи да е срещу инвестициите, макар да чу убедителни аргументи и доводи. За него специално ми е много интересно да разбера той за кого работи? За БСП ли, за Елко Карачолов ли за ГЕРБ ли? Така не става, така прогонихме инвеститорите, които колкото и нескромно да звучи, които бяха дошли заради мен. Така инвестицията с мандрата в Тополовград отпадна, но тази в Устрем за консервната фабрика ще се състои.

Споменахте за притесненията си за начина на водене на кампанията от някои Ваши опоненти. Бихте ли бил по-конкретен?

Да. Например кандидата на МК ”ЗА” или по-скоро на БСП, не знам кое е по-вярното, раздавал пари по пазара, бутал пари в ръцете на хората, те се чувстват неудобно, некомфортно и са притеснени. Новият организационен секретар на ГЕРБ с една група хора ходи и заплашва хората. Тези същите пресрещат работещите в Маришкия басейн и ги плашат с уволнение ако не гласуват за управляващите. Има разбира се и други незаконни действия и лично на мен това ми нанася вреда, защото има и хора, които ще се уплашат и ще гласуват, така да се каже по принуда, а не по съвест. Искам обаче да кажа на хората, не могат да ви изгонят от работа, а пък и в избирателната кабина сте сами.

Уверен ли сте, че хората са разбрали какво направихте за тях и какво още може да направите и че ще ви подкрепят на изборите на 25 октомври за втори мандат като кмет на община Тополовград?
Да уверен съм. Аз редовно се срещам с хората от всички населени места от общината, стремя се да съм близко до тях и проблемите им, без да ги деля по какъвто и да е признак – било то политически или някакъв друг. Затова мисля че по-голямата част от избирателите ще ме подкрепят, за да може заедно да променим още много неща в нашата община, за да можем наистина да превърне процеса на Възраждането и в необратим. Трудна, нелека и нелесно постижима цел, но с общи усилия всичко е възможно, макар и трудно понякога. Смятам, че няма да се подадат на заплахите и няма да гласуват под диктата и по принуда. И още нещо, помагал съм на ГЕРБ да печелят избори, не го крия. Това обаче не значи, че нейни представители на местно ниво, като организиционния им секретар могат да деребействат, плашат и принуждават хората насила да гласуват за тях. Искам да кажа и още нещо, работих с всички сили четири години за хората и общината и нищо няма да ме спре да работя още повече и с по-голяма отговорност още четири, ако бъда избран в което вярвам, защото обичам общината и хората от красивия ни Сакарски край.

Местни избори 2015. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 5, 2015 09:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама