Божин Божинов: “Отговорни хора сме, нека не стигаме до принудително събиране на данъци”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев декември 7, 2016 07:13

Божин Божинов: “Отговорни хора сме, нека не стигаме до принудително събиране на данъци”

Господин Божинов, изтече първата година от втория Ви управленски мандат като кмет на общината. Какво успяхте или не успяхте и от какво сте доволен или недоволен от свършеното или несвършеното през този период?
Доволен съм от това, че тази година асфалтирахме много улици, подновихме доста тротоарни площи, сменихме ВиК инсталация, макар че бе много трудно в днешно време. Трудността произтича най-вече, че не достигат средствата, няма събираемост на местните приходи от данъци и такси и затова се работи трудно. От там не можеш да изпълниш това, което си решил да направиш. Имам грях пред хората за улица „Янтра” в горната и част, че не сме довършили тротоарните площи, но за следващата година това ми е първа задача, за да стане улицата наистина както трябва. Това не е обещание, защото аз не обещавам, а искам нещата просто да се случват и те ще се случат. Това важи и за горната част на улица „Сакар планина” включително и до чешма „Терзийка”. Там имаме ангажимент да бъдат подменени канализациите, шахтите, да бъде и асфалтирано до самата чешма, но тази година не успяхме, затова че не достигнаха средствата. За следващата година както тази улица, така и още много други в общинския център са вкарани по проекти и ще бъдат ремонтирани. Искаше ми се да направим и нови детски площадки, но пак поради финансов недостиг не можахме. За следващата година обаче те заедно с благоустрояването на някои райони са вкарани по проекти и ще бъдат направени.

Като споменахте за проекти, как стои въпросът с тях, има ли одобрени, отхвърлени? По какви проекти се работи?
В днешния ден при мен пристигна информация от един бюлетин, в който се вижда, че община Тополовград е на едно от челните места в страната по броя на спечелените проекти за 2016 г. Общо 10 са одобрените проекти за тази година, които ни приравняват с градове като Бургас, София, Ямбол, Пловдив, Перник, което ни прави горди, че екипът на общината се справя перфектно. Има един проект, който не мина по независещи от нас причини – по линията на трансграничното сътрудничество с Турция. Проектът беше за читалището в града и не бе одобрен от турската страна. Това беше голям проект, но сега имаме спечелен друг, който е на по-малка стойност и няма да можем да свършим това, което ни се искаше по ремонта на читалището, като остава надеждата, че това ще стане през следващите години.

На няколко пъти споменахте за събираемостта на местните приходи и че тя не е добра. Какво всъщност е положението към момента?
Към момента положението, към края на годината, никак не е добро. Постигната е едва 60% събираемост и това ни връзва ръцете за по-мащабна дейност в общината. Разбира се хората нямат вина за това положение, просто нямат пари освен за ежедневните и жизнени нужди за храна, ток, вода, лекарства и други неща, без които не може. Затова и данъците остават неплатени. Ние не можем да се сърдим на хората за това, много от тях нямат и работа. Разбираме естеството на проблема, но за съжаление това е държавна политика и държавата трябва да помисли за създаване на нови работни места.

Споменахте и държавата. Какви са взаимоотношенията на общината с нея. Помага или пречи държавата на своите общини?
Спънки има, винаги са ни правили спънки, затова ви казвам, че с огромни усилия ние се справяме и макар пречките да ни забавят във времето ние ги преодоляваме. За съжаление обаче има наши съграждани, няма да назова имената и партиите им, които се опитват всячески да пречат на работата на ОбА, респективно и на кмета на общината, но въпреки тях и всичко, което правят, ние се справяме.

А как стоят нещата по другите населени места от общината? Какво се прави или ще се прави за тях?
Лошото е, че в новия програмен период малките населени места не носят точки за проектите, което ги прави неконкурентноспособни на така да се каже пазара на проектите и програмите. Въпреки всичко надяваме се това да се промени. В момента работим по Закона за обществените поръчки за Орешник за канализация и асфалтиране, в предпроектна подготовка сме за Радовец – канализационна мрежа с последващо асфалтиране, в Хлябово асфалтиране на пътя до гробищата и още две улици, както и в други села. С оскъдните средства, с които разполагаме, това няма как да се случи, затова ще бъдем принудени да предприемем и други мерки, които са непопулярни – като продажба на земи. Да, ще продаваме земи, защото сме в 21 век и хората не трябва да газят кал, да нямат питейна вода и отходни канали.

Какво става с външните инвестиции?
Към момента за голямо съжаление са нулеви. Има шанс, надявам се, през следващата година голям инвеститор да направи предприятие за добив от маслодайни растения като мащерка, лавандула и други подобни. През следващата или по-следващата седмица ще пътувам до Москва, където ще водя разговори с институции, с които съм разговарял преди това, за подновяване на интереса им и идване да инвестират в нашата община. Имаше огромно желание в предходните години да инвестират, но по знайни и незнайни причини от всякакво естество тези инвестиции бяха отказани.

Ще се обърнете ли за нещо към жителите на общината?
Искам да направя един призив към населението на общината. Много ви моля, уважаеми съграждани, да се постараете да си платите данъците, тъй като по този начин помагаме сами на себе си. Тогава ще има средства за асфалтиране, за тротоари, за инфраструктура и всичко, което можем да постигнем заедно и в общ интерес. Ще ми бъде много неприятно да предприема крайни мерки за принудително събиране. Искрено се надявам, че жителите на общината ще разберат затрудненията на администрацията и до такива мерки няма да се стигне.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев декември 7, 2016 07:13
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Обективен декември 7, 14:54

    Иване задаи същите въпроси и на Харманлииската кметица !

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама