Божин Божинов: „Общината е на жителите си и аз винаги ще работя за тях“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 17, 2019 15:08

Божин Божинов: „Общината е на жителите си и аз винаги ще работя за тях“

Кандидат за кмет на община Тополовград от „Възраждане“

Господин Божинов, като кандидат за кмет предизвикахте част от своите опоненти на диспут. Какво наложи това, какво Ви ядоса или възмути от изявленията, които правят срещу Вас? Мислите ли, че ще се отзоват на предизвикателството Ви?
Нищо не ме е ядосало. Просто се възмутих, че за пореден път не мога да се позная в техните приказки – чудя се за мен ли става дума или за някой друг. Моралът се гради в семейството, от хората, около които си израснал и възпитан, и те явно така са възпитани – да оплюват и очернят опонентите си, пък и другите хора изобщо.
По отношение на изборите и местната власт мога да кажа, че от четири години и половина насам тези хора доста са „помогнали“ с доноси по мой и на общината адрес, пречейки за реализацията на проекти и други инициативи за подобряване живота на местните хора. Така че на този диспут, на който ги каня, искам пред медиите и пред гражданството да кажат какво и къде съм сгрешил, престъпил законите или направил срещу хората на общината, против самите тях, ако щете. И какво поражда у тях злобата и яростта за това, което правят в момента срещу мен и „Възраждане“. А те най-малко говорят неверни неща. Единият, че те били направили или издействали всички проекти за общината, другият, че ако не е той, щял да спре транспортът в общината и т. н.
Хората трябва да знаят, че това, което се е случило или направено в общината, е благодарение на самите тях. На техните желания, на техните искания, защото без тях нито аз, нито някой друг би направил нещо.
За съжаление на тези двама мои опоненти, те не могат да изтъкнат нищо конкретно, в което да ме обвинят – просто злословене какъв крадец, мошеник, лъжец, боклук и престъпник съм бил. Че четири години ме нямало никакъв в общината и т.н. Наистина отсъствах доста често от общината – къде по здравословни или лични причини, отпуски съм вземал, но това е само част от истината. Останалото бе да ходя непре-къснато да опровергавам техните доноси и клевети и непрекъснатите им опити да пречат да се случва каквото и да е положително в общината. А и един кмет, ако си седи само на стола в кабинета, а не ходи и тича, не иска и не настоява по министерства, централни ведомства, Народно събрание и др. в София, защото всичко се решава там, то той не може и не трябва да бъде кмет.
На самия диспут ще изтъкна фактите, ще кажа кой какво е направил или с какво е пречил през тези четири и половина години на живота в общината. Дълбоко обаче се съмнявам, че те ще имат смелостта, куража и доблестта да се явят на публичен диспут с мен.

Какви въпроси поставят хората на срещите си с Вас, какво ги боли, какво ги интересува, за какво питат, какво искат, от какво се оплакват или страхуват? Идват ли на събранията, активни ли са?
Благодаря на хората, които идват на срещите и събранията. Те виждат и разбират, че не всичко зависи от кмета на общината. Кметът е лице на общината и той я представлява пред институциите, които ходи и посещава. Питат за работни места, но, за съжаление, без помощ от държавата общината няма възможност да създаде кой знае колко работни места. През 2015 г. бях направо излъган от един от сегашните кандидати за кмет, който беше такъв и тогава, а после бе заместник – кмет до скоро. Той ме заведе при един господин, неговият ментор, който щедро обещаваше да създаде предприятие в общината с много работни места и после съвсем забрави. Добре е да се попита сега този вечен кандидат, какво направи и с транспортната схема в общината и защо хората са толкова недоволни от автобусните превози. Сега пак вървят и казват – това ще построим, това ще направим.
Разберете, никой нищо няма да построи, може да го направи единствено държавата или с нейна подкрепа да се създават работни места. Управлението на държавата, правителството може да изпрати или насочи инвеститори към дадена община.
Както знаете, аз съм ходил и в Русия, и в Турция, за да търся помощ за създаване на работни места, откриване на предприятия, цехове и други производствени структури, но не се получи. Няма ли заинтересованост на държавата към общини като нашата, нищо не може да стане.
От две години има напредък по развитието на добива на злато и други природни залежи на територията на общината, нещата се развиват добре на този етап, но пак всичко опира до държавата за концесията, договорите, разрешителните режими.
Иначе хората идват на срещите, активни са, приемат ме радушно, защото в края на краищата познават и кмета си, който винаги е бил и заставал до тях. Дали за работа, дали за болести, дали за помощи. Грозно е това, което опонентите говорят за мен – колко съм лош и т.н., но хората ме познават, приемат това с усмивка и заедно с тях се забавляваме, когато разберат, че аз няма за какво да се притеснявам.
Няма институция в държавата, включително и по линията на ЕС, която да не е минала и да не е правила проверки на общината. За неудоволствие на доносниците всичко е наред, както се казва: „На Шипка всичко е спокойно“.
Щеше да е смешно, ако не беше жалко и тъжно, как опонентите ми работят сега. До изборите не са се сещали за хората, а сега ходят по пазара, по главната улица, дърпат хората, ще им изтъркат ръцете от здрависване, прегръщат ги, целуват ги, пускат едни дежурни изкуствени усмивки.
Другият подход са заплахите – за освобождаване от работа, ако не гласуват за тях, хората казват, че има някакъв списък на служители и работници за гонене от работа, на фирмите, на които трябва да се въздейства, за да не гласуват за мен. Това не е нормален начин да се общува и „агитират“ хората. Това може да прави само дълбоко неморален човек, без душа и без сърце.

Какви цели и приоритети си поставяте, ако спечелите трети подред, исторически за общината мандат? Имате ли идея как да се спре демографската катастрофа тук?
Мисля, че историята на общината не я правя аз, а хората, които живеят в нея, които ми вярват и виждат, че работя за тях и се стремя да подобрявам положението в общината. Остават ми още няколко населени места в общината – 3 или 4, в които да се довърши цикъла – улици, тротоари, водопроводи.
От две години работим усилено в сферата на социалните услуги, разширихме обхвата на Социалния патронаж, създадохме Социалното предприятие и смятам, че тези услуги още трябва да се разширят. Имаме и идея за изграждането на Дом за стари хора, но това без европейско финансиране няма как да стане. В момента, в който се отвори програмен прозорец, ще задействаме проекта, като за това имаме и подходяща сграда – тази на бившето Помощно училище.
Другото е да осигурим топла храна за учениците и децата, да се готви на място, а не по ресторанти и да се разнася, за да се държи сметка и упражнява контрол.
Продължавам и с усилията си за създаване на работни места, за привличане на инвестиции и въобще не се отказвам да опитвам дори и при най-малката възможност. Дори и за минута не ми излиза от ума, че общината е в дълбока демографска криза, граничеща вече и с катастрофа, както казахте и Вие. Единственият начин това да се преодолее е да се обединим всички, да тръгнем заедно да търсим инвестиции, да създаваме работни места, да задържаме младите хора тук. Задържат ли се те тук, ще се създават семейства, ще се раждат деца. За това трябва икономика, трябва добра инфраструктура, а това не е по силите на един човек, пък бил той и кмет. Само така може да живне общината. За това трябва разбирателство, още повече, че сме една шепа община, а кандидатите и мераклиите за управници са много. Ако не постигнем съгласие, бъдещето на общината е без всякаква надежда и перспективи.
Нееднократно съм апелирал към партиите, всички да се съберем, разберем и работим заедно за хората от общината и самата нея като местна общност, но все не срещам разбиране. Дано следващият кмет да успее да свърши това, ако съм аз със сигурност ще продължа да опитвам и настоявам.

Остава малко време до провеждането на изборите на 27 октомври. Ако не се състои този дебат, за който приканвате, за какво ще призовете своите опоненти?
Ще ги призова към почтеност, към честност. Както ние не оплюваме никого, нека не го правят и те. Да излагат идеи, намерения, инициативи за по-доброто бъдеще на общината. Имам предвид двама от опонентите, които и каня на диспута – господин Васил Сяров от ГЕРБ и Наско Стоянов от Български демократичен център.
Към представителите на „БСП за България“ нямам претенции, защото те се държат толерантно, така както и трябва да се води пред изборна кампания. Това е нормалният начин и път да се води както кампанията, така и да се ръководи цялостният живот в общината.
Явявайки се на избори, ти си само един кандидат за доверието на хората от общината. Ако бъдеш избран, няма значение колко от избирателите са гласували за теб, от този момент нататък ти ставаш кмет на всички жители на общината. Това е моето основно кредо и съм го доказал с това, че никога не съм делил хората на партии, общности, по произход или някакъв друг признак. Общината е на всичките си жители и винаги ще работя за хората от нея, независимо в какво качество ще правя това.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 17, 2019 15:08
Напиши коментар

5 Коментара

 1. Malkiq44 октомври 25, 08:57

  Достоен кмет!Направил най-много за града.

  Отговори на този коментар
 2. Живко октомври 24, 13:31

  Жалко, че не може да се коментира статията.
  Макар, че ме увериха в противното, явно се плаща от някой може би или нещо подобно.

  Отговори на този коментар
 3. Живко октомври 21, 13:42

  Кмет мечта, как да не гласуваш за него 🙂

  Отговори на този коментар
 4. Guest1 октомври 21, 13:04

  Браво 👏

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

 • 9 905 467 преглеждания