Божин Божинов: „Нужни са поне 2 млн. лв. за създаването на работни места в пограничните райони“

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 21, 2018 18:58

Божин Божинов: „Нужни са поне 2 млн. лв.  за създаването на работни  места в пограничните  райони“

Кметът на Тополовград Божин Божинов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на радио „Фокус“

Господин Божинов, малко преди началото на зимния сезон обикновено стои проблемът с готовността на снегопочистващите фирми, техниката. Актуален ли е той за общината?
Ние всяка година се подготвяме еднакво, гледаме да надграждаме. Подготвени сме с необходимите пясък и сол. Имаме желание да закупим една течност, смес, чиято функция е да подсушава пътя и да не позволява заледяване, но тя е доста скъпа и ще видим как ще се случи.

Как стои въпросът с отоплението, най-вече в детските градини и училищата? Има ли необходимост от подмяна и ремонт на някои от съоръженията в тях?
Разбира се, благодарение на министъра на образованието Красимир Вълчев, подменихме в едно от училищата – „Д-р Петър Берон“, парната инсталация. Сега предстои да направим това и в началното училище „Св. Св. Кирил и Методи“. Училищата, които са на твърдо гориво, са заредени с топливо. Проблемите са съвсем по-различни.

От какво естество са те? Нека набележим най-сериозните.
Най-наболелите са здравни, икономически, демографски. Не знам кое да сложа на първо място, тъй като и трите са толкова важни. Няма накъде повече, защото нашата община се простира на 720 км и е невъзможно един медицински екип да я обслужва цялата. При положение, че ние сме полупланински регион – това е невъзможно.

Говорейки за икономическите проблеми, актуална е темата, знаете е бюджетът за следващата година. Акцент там са повече пари за малките общини. Над 5 млн. лв. се предвиждат, достатъчни ли са те?
Напротив, ние получихме 700 лв. Аз не бих казал, че е достатъчно, при положение, че всяка година се увеличават минималната заплата и осигуровките. Разбира се, те трябва да растат нагоре, но не знам община като Тополовград как ще се справи с този бюджет.

Да разбираме ли, че добрите новини на национално ниво не се отразяват особено положително на малките общини?
На нас ни най-малко. Аз се чудя какви по-строги мерки да предприемем, за да намаляваме всякакъв вид разходите. Няма накъде повече да затягаме коланите. Защото съкращавайки всеки един служител, не дай си Боже, аз унищожавам община Тополовград, може би с четири човека. Защото в едно семейство, максимум работи един човек. Демографският срив, застаряващото население, обезлюдяване на пограничния район, каквато е цялата община, това също са много сериозни проблеми.

Говорейки за демографския срив, обезлюдяването, това е сериозен проблем не само за малки общини. Какви действия конкретно се стараете да предприемате с цел ограничаване щетите от него?
Неведнъж съм апелирал и към Министерски съвет, и към Народно събрание, и към други институции, че трябва да се отпускат на тези малки погранични райони, както и на Северозападна България, по 2 млн. лв. изключително за създаване на трайни работни места. Няма да имаме тогава и проблема с мръсния въздух в големите градове, с пренаселването, с изнервените шофьори, с изнервените хора, със стреса. Това е най-елементарното, което може да се направи, говоря не само за малките общини, говоря като цяло за цяла България.

Това ли ще са приоритетите Ви занапред? Справяне точно с тези конкретни проблеми – ниските доходи, обезлюдяването, задържане на младите в общината?
Да, аз седем години се стремя към това. Къде ли не ходих – в съседни държави ходих, в Русия ходих, с идеята някакъв бизнес да се стартира, да се задържат хората, защото на мен ми е милно и ми е жално. А тук, една шепа шайка с цветущи прякори като Клавдий, Каракала, Коконата, бай Луций …, някакви измислени и те не знаят какво означават техните имена, живеят си като римски сенатори, пречат поголовно на всяка една инстанция и противопоставят хората един срещи друг. Вместо да създаваме добри новини, вместо да създадем настроение на хората да видят, че се обновява нещо, че се правят улици, че се правят тротоари, предприятия, децата им остават да живеят при тях. Няма да го има този стрес, това притеснение, ако има промяна в тази посока.
Тук искам да благодаря на господин Пламен Минчев от Общински съвет, който на всяка сесия поправя председателя и го кара да си си върши работата по правилата.
Искам да благодаря на съветници от групата на „Възраждане“, които ме подкрепят във всяка инициатива.

Оптимист ли сте обаче, че тези желани суми, тези въпросни 2 млн. лв., ще бъдат постигнати в близко бъдеще?
Не, ни най-малко. Не съм оптимист, но се надявам, че някой наистина ще се заеме сериозно с тази държава и най-вече с малките погранични и не само погранични райони, а с малките общини като цяло. Да си задържим населението. Пак ви казвам, и въздухът ще бъде по-чист в големите градове и няма да има такива заболявания.

Оказва се проблемите са навързани.
Разбира се, че са навързани. Всичко е свързано с икономическата обстановка в държавата. Има ли икономика в едно населено място, там ще се задържат хора и няма да натоварват големите градове.

Нека да завършим конкретно с приоритетите, сферите на дейности за общината, които ще бъдат акцент през тези последни месеци на годината и началото на новата.
Имахме молба, макари устна, към Народно събрание, в Комисия по здравеопазване да се разгледа тя, за създаване на втори медицински екип, който ни е жизнено необходим. Губим хората заради отдалечеността ни. Градът ни е отдалечен от Свиленград, от Харманли, от Хасково, от Ямбол. Имаме нужда от втори медицински екип. Нека това като първа стъпка да го направят за една малка община, която е на границата между България и Турция.

Какво се случи с молбата Ви? Беше ли в крайна сметка разгледана?
Устно ми казаха, че няма как да се случи. Просто няма как да се случи. А не виждам какъв е проблемът това да стане?

Какви са доводите които Ви дадоха?
Не, не искам да коментирам, ни най-малко искам да засегна някой. Но трябва да се обърне внимание на тези хора – дори и една община да е от един човек, трябва да се обърне внимание на този човек. Не може да пренебрегваме хора, дори и да са роми, каквито и да са, няма значение. В община Тополовград нямаме проблем с ромските малцинства. Когато имам такъв, аз отивам при проблема, не той да дойде при мен. Отивам и го решавам веднага. Това е натрупано като практика през годините, затова се случва.

Проблемите действително са налице. Дано повече се вслушат във Вашия пример. Да се отива при проблема и да бъде решаван, а не да се чака да достигне едни по-сериозни мащаби.
Колкото повече бягаш от един проблем, той става по-голям. Хората може да се разсърдят, може да те обидят, да те нагрубят, ти си човекът, който трябва да го реши това нещо. Когато видят, че ти си ангажиран с техния проблем, те вече гледат с друго око на теб и на управление ти, и на всичко. Желая на цяла България успех и по-светли бъднини.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 21, 2018 18:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.