Божин Божинов: „Нашата обща идея е Община Тополовград!“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 24, 2016 10:10

Божин Божинов: „Нашата обща идея е Община Тополовград!“

Г-н Божинов, общината вече е с приет бюджет, редно е това да внесе малко повече спокойствие във Вашата и на администрацията работа. Така ли е в действителност или има и други неща, които да пречат това да се случи. 

Спокойствие няма, проблемите са много, най-вече неразбиране от страна на общински съветници, от техните изказвания по вашия вестник, че сесията била цирк, че вината била в двете страни. Вината е единствено от тяхна страна, защото те не познават законите, грубо ги нарушават, както и разпоредбите в тая държава. Ще посоча само един пример, от който се вижда, че те искаха да прехвърлят средства от параграфа в местните дейности в параграфа за държавни дейности, което е недопустимо и грубо нарушение на законите.

А бихте ли внесли малко повече яснота. Какво точно имате предвид?
Това, което ме накара да поискам тази среща с представител на вестник „Сакарско ехо” е, че в събота вечер, на 13 февруари, е имало среща в село Устрем на общински съветници с ИК „Родолюбие” от селото. Това по принцип е много хубаво, аз четири години работя с хората от този комитет – с г-н Попов, с г-н Бочков, с много други хора от селото и там решаваме най-неотложните неща по начина, по който те са го поискали. На тази среща обаче е имало присвояване на инициативите и действията за дела, които ги е свършила общинската администрация. Тези неща си ги е приписал като негова заслуга общинският съветник от селото Атанас Анастасов, като заявил, че той бил лобирал пред народния представител г-н Делян Добрев за улица „Демокрация”. Това е една долна лъжа и най-малко въпросният съветник не бива да споменава името на политик от такъв ранг, защото г-н Добрев едва ли знае какви ги говори той. Истината е, че улица „Демокрация” и общо 5 улици в Устрем бяха направени по проект по мярка 322, заедно с реконструкцията на центъра на Тополовград и улици и съоръжения в селата Устрем, Орлов дол и Капитан Петко войвода. В случая би било добре въпросният съветник да се определи той ли е направил целият проект, или това е направил екип на ОбА. И след като той грубо и грозно е излъгал, че е направил проекта, специално за ул.„Демокрация”, защо след като са пропаднали част от тротоарите на улицата не е сезирал фирмата-изпълнител? Не той, а аз направих това и в най-скоро време фирмата ще отиде там и ще види причината за пропадането и ще оправи проблема. На същия този господин искам да му припомня, че лично той ме помоли да включа в проекта и неговата улица, която излиза на „Демокрация” и ако е лобирал за нещо, той лобира за неговата улица лично пред мене. На него му дадохме един проект да направи – за Спортния комплекс в Тополовград и нека той да разясни на жителите на Устрем и общината какво се случи с този проект и какви проблеми имаше с него. В крайна сметка този проект го реализира Общината, защото направеното от него минаваше всякакви норми и граници, а това не е тайна както за устремци, така и за другите жители на общината.
Пак ще кажа, общинските съветници, мои и наши опоненти, грубо погазват и не познават законите. Те дори не си четат и материалите за сесиите. Сега имат депозирано искане да им се предостави салдото по бюджета на общината към 31 декември 2015 г. Явно те наистина не си четат докладните записки. А им бе предложен пълният отчет за изпълнението на бюджета на общината за 2015 г., което е абсолютно задължително и без което не може дори и да се започне разискването по бюджета за тази година, и без който не може да мине приемането на бюджета от МФ. Така че, наистина е добре да си четат докладните и материалите за заседанията на ОбС. Искам да попитам този господин Анастасов и другите с него защо намалиха парите за гробищните паркове в родното му село Устрем, в Орешник, в Мрамор и други. Защо не ги каже тези неща на хората, а обвинява и оплюва мен или е свикнал да се крие зад други хора на по-високо ниво, на които не им е нито на положението, нито на образованието, нито на възможностите. Но не само това, за тях няма ред, няма правилници. Същият този господин по-време на сесии става от място и отива да дава акъл на председателя на ОбС. И още нещо, нека г-н Анастасов каже каква е визията за развитието поне на Устрем. Той не я знае, но аз я знам, а тя е цялостното променяне на облика на селото. Той от това не се интересува, него го интересува само да вкарва прът в колелата на живота на общината и да обяснява колко е лош кметът й. Той не е наясно с намеренията и визията на Общинското управление, а е редно като общински съветник поне да се заинтересува, а не да мисли само за себе си.
Хората от общината, с които се срещам редовно, питат: „Какво стана, г-н кмете? Циркът от 2011 г. май продължава, само че с нови артисти?” Искам да попитам тези общински съветници, които не подкрепиха структурата и бюджета на общината: Как смятат да работят – за хората или за себе си? Доколкото си спомням в предизборните им обещания бе заложено, че ще намалят възнагражденията на съветниците, като се фиксираше сумата от 145 лв. на месец, а те направиха обратното, добавиха горе –долу толкова пари към досегашното възнаграждение от 300 лв. По време на същата тази кампания бе нанесен един много долен удар на общината като цяло от тяхна страна. Замисълът им беше да ударят мен, но на практика те удариха върху цялото население на общината. Защото тука говорим за проекти, за европейски проекти, за привличане на средства, инвестиции, а злепоставяйки общината пред управленските нива на по-високо равнище, това няма как да стане. Цялата тази история на мен ми коства минимум два дни през седмицата ходене до София и тичане от врата на врата и от среща на среща, за да се случат нещата. Да обяснявам, че не е така, както им е поставен въпросът, че е злепоставена общината и хората, живеещи в нея, за което те нямат никаква вина. Мисля, че хора, които не познават ежедневието, проблемите на хората и не са се сблъсквали с трудностите да осигурят работа и работна заплата, не би трябвало да участват в управлението й като общински съветници.

Все пак част от съветниците, които са Ви опоненти, подкрепиха бюджета. Това не е ли положителна промяна и не би ли могло да послужи като отправна точка за подобряване на работата в Общината като цяло по линията ОбС – Кмет – ОбА и обратно?
Да, може, наистина. Искам да благодаря на г-ца Силвия Георгиева и г-н Тодор Кьосев, че проявиха разум и отговорност и гласуваха да бъде приет бюджетът на общината и структурата на администрацията на повторната, извънредната сесия, която се проведе на 8 февруари. Но са нужни още много усилия и взаимно разбирателство, за да се случват добри неща за общината и нейното население. Ето например, днес /15.02. б.р./при мен пристига представител на Българо-Руското експортно дружество. В сряда ми предстои среща с г-н Игор Илингин, който е търговски представител на Русия за България. Ще говорим за инвестиции. Тук, в нашата община хората искат да инвестират 32 млн., като всяка година те ще нарастват до 2022 г. Искат да ставаме централна база за сирена, млека, брашно, зърно, вино, алкохол и тютюн за Русия. Как да им гарантираме спокойствието на тези хора, пък и на нашите жители, нали затова трябва да оправим инфраструктурата – улици, пътища, да създадем нормални условия за работа, но с лошотията това няма как да се случи. Затова всички трябва да се обединим около една идея и тя се нарича Община Тополовград, без значение на партии и политически цветове.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 24, 2016 10:10
Напиши коментар

16 Коментара

 1. Tatqna март 18, 13:42

  Тоз Божин много компетентен станал, законите разбира, проекти, заплати, централна база за сирене и млека ще прави за Русия, то няма лошо да направи, ама лъже си пак човека 😀 Четири години лъга и краде, и пак ще лъже и краде, като за последно! Сирене и кашкавал продаваше в общинската администрация, по списък, всеки да си купи, чак до там го беше докарал, комисионна да си взима от служителите, не купуваш сиренето, няма да си на работа! Купувайте сирене пак като овце, и като ви крадат, и продават, пак сирене купувайте и си го яжте, сложете си и снимка на кмета, та да преглъщате по-лесно! Че продаде земята, разграби и ограби общината, и накрая и за сиренето си платихте, и то по-скъпо, от колкото струва в магазина! И утре като избяга, щото който краде, накрая бяга, дълго ще помним как Община Тополовград стана мандра на кмета Божинов! Влачи, краде и пак ще краде, докато фалира общината!

  Отговори на този коментар
 2. funtica февруари 26, 12:59

  какъв тютюн бре, кви 5 лева, че то в общината никой не отглежда вече тютюн, пак празни приказки като миналия мандат

  Отговори на този коментар
 3. Тео февруари 24, 20:23

  Не мога да повярвам че той кмета станал много интелигентен, бреее много думи много нещо, само да попитам знае ли поне на половината значението😂

  Отговори на този коментар
 4. избирател февруари 24, 19:10

  Кмета вместо да търси лични кусури на този или онзи за гледа на управлението по отгоре и да не го избива на лични отношения с доскорошния му приятел Наско . Заглавието е хубаво но текста отдолу не съотвества на него

  Отговори на този коментар
  • ....... февруари 24, 21:25

   да, да точно…най голямата му болка-търкулнала се тенджерата намерила си похлупака….хвърля пясък в очите на хората, които нищо незнаят за миналото му….безхаберник

   Отговори на този коментар
   • houp февруари 25, 19:41

    Даааа, хората са наивни – каквото им се каже, на него хващат вяра, но кмета да не забравя, че има и други хора, които четат закони, разсъждават, виждат… Точно тях няма как да убеди с речите си!!!

    Отговори на този коментар
 5. избирател февруари 24, 18:23

  Този Наско,защо не отиде да прави избори в Бургас?ой Не живее в тази община и най-малко има право да е съветник,ние не го познаваме.Искам да го попитам кой е той и за какво се бори? Ако знае да пише нека отговори.Разбрахме.че не може да чете!

  Отговори на този коментар
  • Георгиева февруари 25, 12:48

   Нали знаете приказката „По добре пръв на село отколкото последен в града“. Не знае както казвате да “ чете“ а тръгнал да управлява?Когато познаваш един ръководител не парадираш, а този Атанас говори за познанството с Делян Добрев!Много фурни хляб трябва да изяде за да стигне до него.Утре ще плюе и Добрев,както плюе сега Кмета.
   -На Вас г-н Кмете ще кажа продължавайте да управлявате общината,така както знаете и то е видимо постигнатото по време на Вашия мандат.
   Не обръщайте внимание на простия и силния вятър,защото те нямат спиране.

   Отговори на този коментар
 6. гербера февруари 24, 17:53

  Aтанас Анастасов заради такива като тебе, няма да гласуваме за ГЕРБ,да четат устремци и да видят за какво става въпрос,лошото е че има още трима,четирима които трябва да се махнат от общината.

  Отговори на този коментар
  • houp февруари 25, 19:45

   Конкретизирай се, „герберче“! Кои са тези „трима, четирима, които трябва да се махнат“? Стана ми любопитно!

   Отговори на този коментар
   • Yahoo февруари 25, 23:15

    Има впредвид селянчетата той герберчето е най големия гражданин от щеш- нещеш

    Отговори на този коментар
   • Зоя февруари 26, 09:05

    най вероятно хората от селата, които нарича- селяните, а той герберчето е на ГОЛЕМИЯ гражданин в Тополовград от „Щеш- нещеш“

    Отговори на този коментар
    • гербера февруари 26, 21:52

     Значи първо да стане ясно на Парнаров,Сяров и Анастасов,които четат всеки ден тук,всичките ви опити да направите сечено на кмета няма да минат,защото никои не ви иска вече освен семействата ви,второ никаде не е писано кой е селянин и кой гражданин,защото този град си е едно село кадето и да живееш,все тая,а и Парнаров след четири години може да пробваш и партия ДПС.

     Отговори на този коментар
     • Ivan март 17, 12:04

      Кмета Божинов става ясно, че май вече сънува г-н Анастасов, и има защо! Г-н Атанас Анастасов е сериозен човек и като каже нещо го прави! Истински човек е! За разлика от Божинов и неговите притурки, които явно не могат да спят, че някой им опонира! А на големите граждани ще кажа, всички сме от една община, и на всички идеята е една, да я има нашата община! И стига с тез платени писари на Божинов, че вече е смешен, където и да отиде, в устата му е Анастасов! Май нещо му завижда, почвам да си мисля вече, и как няма, като стана ясно, че Атанас е мъжкар, а Божин си е просто мишкар!!!

Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама