Божин Божинов – кмет на община Тополовград за трети пореден мандат

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 8, 2019 15:30

Божин Божинов – кмет на община  Тополовград за трети пореден мандат

Божин Божинов от партия „Възраждане“ е отново избран за кмет на община Тополовград. И този път това стана на балотаж, спечелен с убедителна преднина пред другия кандидат – Васил Сяров от ГЕРБ. От гласувалите, отбелязани в списъците общо 5 728 избиратели, 3 397 от тях са дали предпочитанията си за Божинов, което е 60.83%. Това е с 447 гласа повече от тези, които са гласували за него на първи тур.
За господин Сяров гласувалите са 2 090 гласоподаватели, което е 37.43%. Тук разликата е с 329 гласа повече от първи тур. Разликата между двамата в гласове е 1307, което спрямо първия тур е увеличение с 118 гласа в полза на Божинов.
Бюлетините с отразен вот „Не подкрепям никого“ са 97, което прави 1.74% от общия вот. Броят на недействителните бюлетини е 144.
Божин Божинов печели подкрепата на избирателите във всичките 7 избирателни секции в Тополовград, както в тази с подвижна избирателна кутия. В останалите населени места той печели в Българска поляна, Хлябово, Орлов дол, Светлина, Каменна Река, Доброселец, Чукарово, Капитан Петко войвода, Срем, Радовец и Синапово.
Повече гласове за опонента му Сяров има подадени в двете секции в Устрем и още в Мрамор, Орешник и Княжево. Така Божин Божинов е първият кмет на общината, след промените през 1989 г., който печели трети и то пореден мандат на управление. Община Тополовград е единствена в област Хасково, в която бе нарушена хегемонията на ГЕРБ и ДПС в тези местни избори. Избирателната активност на втория тур бе по слаба в сравнение с тази на предшестващия го преди седмица. Тогава тя бе 66.40%, като гласувалите избиратели бяха 6 209, а на втория тур пред урните са се явили 981 по-малко от тях. Сега на втори тур активността бе в рамките на 61.28% или с малко повече от 5% по слаба. Вечерта в деня на балотажа, веднага след като се разбра, че разликата между Божинов и Сяров е необратима, на площада пред сградата на общината се събраха много хора. Всички те заедно със щаба на „Възраждане“ изразиха радостта си от победата на Божинов.
Самият – нов стар кмет поведе хорото с националното знаме в ръка, същия флаг, който е използвал и при другите си две победи досега. Той благодари на всички за подкрепата и доверието и заяви, че няма да предаде своите обични съграждани и жителите на общината, които не са се подали на лъжите и на помията, която се е изляла върху него.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 8, 2019 15:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.