Божин Божинов – кмет на община Тополовград за трети пореден мандат

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 8, 2019 15:30

Божин Божинов – кмет на община  Тополовград за трети пореден мандат

Божин Божинов от партия „Възраждане“ е отново избран за кмет на община Тополовград. И този път това стана на балотаж, спечелен с убедителна преднина пред другия кандидат – Васил Сяров от ГЕРБ. От гласувалите, отбелязани в списъците общо 5 728 избиратели, 3 397 от тях са дали предпочитанията си за Божинов, което е 60.83%. Това е с 447 гласа повече от тези, които са гласували за него на първи тур.
За господин Сяров гласувалите са 2 090 гласоподаватели, което е 37.43%. Тук разликата е с 329 гласа повече от първи тур. Разликата между двамата в гласове е 1307, което спрямо първия тур е увеличение с 118 гласа в полза на Божинов.
Бюлетините с отразен вот „Не подкрепям никого“ са 97, което прави 1.74% от общия вот. Броят на недействителните бюлетини е 144.
Божин Божинов печели подкрепата на избирателите във всичките 7 избирателни секции в Тополовград, както в тази с подвижна избирателна кутия. В останалите населени места той печели в Българска поляна, Хлябово, Орлов дол, Светлина, Каменна Река, Доброселец, Чукарово, Капитан Петко войвода, Срем, Радовец и Синапово.
Повече гласове за опонента му Сяров има подадени в двете секции в Устрем и още в Мрамор, Орешник и Княжево. Така Божин Божинов е първият кмет на общината, след промените през 1989 г., който печели трети и то пореден мандат на управление. Община Тополовград е единствена в област Хасково, в която бе нарушена хегемонията на ГЕРБ и ДПС в тези местни избори. Избирателната активност на втория тур бе по слаба в сравнение с тази на предшестващия го преди седмица. Тогава тя бе 66.40%, като гласувалите избиратели бяха 6 209, а на втория тур пред урните са се явили 981 по-малко от тях. Сега на втори тур активността бе в рамките на 61.28% или с малко повече от 5% по слаба. Вечерта в деня на балотажа, веднага след като се разбра, че разликата между Божинов и Сяров е необратима, на площада пред сградата на общината се събраха много хора. Всички те заедно със щаба на „Възраждане“ изразиха радостта си от победата на Божинов.
Самият – нов стар кмет поведе хорото с националното знаме в ръка, същия флаг, който е използвал и при другите си две победи досега. Той благодари на всички за подкрепата и доверието и заяви, че няма да предаде своите обични съграждани и жителите на общината, които не са се подали на лъжите и на помията, която се е изляла върху него.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 8, 2019 15:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама