Божин Божинов: „Грижа ме е за хората в общината и имам недовършена работа. Ще се кандидатирам за кмет“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 13, 2019 07:30

Божин Божинов: „Грижа ме е за хората в общината и имам недовършена работа. Ще се кандидатирам за кмет“

Божин Божинов е кмет на община Тополовград 2011 – 2019 г

Господин Божинов, в навечерието сме на изборите за органи на местната власт. Какви са Вашите намерения, защото за тях до скоро се тиражираха основно три версии. Едната, че няма да се кандидатирате за трети пореден мандат, другата, че се колебаете и третата, че ще се кандидатирате. Коя е вярната?
Още през 2015 г., за предстоящия мандат 2015-2019 г., също бях казал, че няма да се кандидатирам, ако се намери една обща обединителна кандидатура за кмет, за да можем всички да съединим усилията си в полза на жителите на общината. Тогава това не стана и се кандидатирах. Сега очевидно пак не става. Аз действително не исках да бъда кандидат за трети пореден мандат. Исках, разговарях и настоявах да издигнем една обединяваща поне по-голямата част от местното политическо пространство кандидатура. Затова бе обявено и името на Хари Мочев и направих опити за по-широко обединение. Не се получи за съжаление и благодаря на господин Мочев за разбирането и го виждам като водеща фигура в бъдещата администрация, ако спечеля изборите. Реших да се кандидатирам. В известна степен влияние за мотивацията ми оказах и постоянните заплахи, че ще ме вкарат в затвора, безкрайните доноси и доклади до различни институции, предимно от няколко човека, за които това се превърна в основно занимание през настоящия мандат. Да Ви дам един пример. Един млад човек от града постоянно пишеше до какви ли не институции за чистотата в общината, за нерегламентираните сметищата, за това, че не се правят актове на нарушителите. Поканих го на разговор, предложих му да оглави Службата по чистотата /екологията/, за да се справим заедно с проблема. Ето вече минаха 4-5 месеца, не се е появил да започне работа.
Аз още в началото на кметуването си казах, че актове няма да се пишат, ще се опитваме да убеждаваме хората, че така не е добре да се прави, че чистотата е от полза за всички. Явно обаче е по-лесно да се пише, понякога и не съвсем обективно за проблема, отколкото заедно да се заемем с решаването му.
Имам и някои започнати и недовършени проекти и задачи, които се надявам, че ще подобрят живота в общината. Такъв е случаят с разработването на находища на полезни изкопаеми. Използвам случая да благодаря на Димитър Деков за всеотдайното му отношение към проблемите на общината. Заедно с него се срещаме с фирми, инвеститори и предприемачи и разговаряме за разработване на находища от злато, молибден, сребро, кварц, мед, антимон и др.

Има индикации, че това ще се случи, което е добре за осигуряване на работни места, инвестиции, задържане на младите хора и спиране на демографската катастрофа, обзела общината.
Имам и други намерения, но за тях ще имаме достатъчно време за разговори по-нататък Така че отговорът е да, ще бъда кандидат за кмет от Обществено движение „За Възраждане на община Тополовград“. Няма обаче да се откажа от търсене на максимално широко съгласие за решаване на проблемите в нашата община. Така че разговорите с други партии, обществени движения и личности ще продължават непрекъснато, за да довършим започнатото и предприемем нови инициативи за доброто на нашите жители. Естествено с тези, които желаят и ги е грижа за общината, а не само за личното им или партийното им благополучие. Битката ще бъде яростна и жестока, с всякакви удари.
Още когато обявих през юни, че ще се кандидатирам, се появиха индикации, че ще се води много мръсна и кална, очерняща кампания спрямо мен и коалицията. Тези, които ще я правят, следва да знаят, че това не е битка срещу Божин Божинов, а срещу населението на община Тополовград. Именно заради такива като тях доста добри неща не се случиха в общината през последните години. Защото те го правят само в свой собствен или партиен интерес. Те не мислят за тополовградчани. Надявам се обаче, разумните хора да са много повече и да разберат за какво става въпрос – не за съдбата на Божин Божинов или някой друг, а за бъдещето на общината.

През втория Ви мандат направи впечатление, а и много се коментира, че кметът Божин Божинов по-често отсъства, отколкото е тук в общината и като че ли работата бе оставена на самотек. Какви бяха причините за това?
Не е тайна за никого и много пъти съм го казвал, че от лятото на 2015 г. непрекъснато бях участник в някакви постоянни, ще ги нарека „приключения“. Постоянно се пишеха доноси срещу мен, което ме принуждаваше да обикалям по институциите, да давам обяснения и да опровергавам доносите. От 2015 г. насам няма институция в държавата с контролиращи, проверяващи, съблюдаващи законността функции, която да не е проверявала общината и то по няколко пъти. Прокуратура, следствие, НАП, АДФИ, ДАНС, Сметна палата и каквото Ви дойде на ума. Служителите от администрацията бяха непрекъснато привиквани на разпити и по разследвания. Целта бе да бъда изкаран виновен, оплют и опозорен, да ме вкарат в затвора, незнайно защо за мен, но както виждате продължавам да съм кмет. Целият този натиск и бъркане в работата нямаше как да не окаже влияние върху качеството и да не рефлектира върху нормалната обстановка в общината.
Това е една от причините да отсъствам често, да ходя да защитавам не толкова себе си, а общината, нейните интереси и хората, работещи в администрацията.
Аз не крия, че в много случаи управленските решения, които взимам, крият риск, но всеки един риск е претеглен и премислен дали си заслужава или не. Аз нося своята отговорност за последните осем години, като човек управлявал общината и не бягам от нея.

Но и със сигурност нещата можеха да бъдат много по-добре, ако не беше това силно противопоставяне и опитите да се пречи на всяко начинание и въобще на цялостната работа. Това съм заявявал нееднократно на заседания на Общинския съвет, но нищо не се промени.
Обединени, дори и само по най-важните въпроси, можем да бъдем много по-добре като община и население.
Другата причина за отсъствията ми бе, че в следствие на това напрежение се появиха здравословни проблеми през този мандат /2015 – 2019 г./, с които трябваше да се справям. Слава Богу, че здравето ми е вече сравнително добре, щастлив съм и че в неговия край станах баща на близнаци – момиче и момче. Това ми дава нови сили и силен мотив да работя и да помагам на общината.

Какво можа или не можа да направи кметът Божинов през настоящия мандат?
Много се направи, но и много не се направи. По разбираеми причини. Всички знаем как се формира бюджетът на общината, какви средства се отпускат за Тополовград от държавния бюджет. А знаем, че от това зависи и инфраструктурата на общината, разкриването на работни места и всичко свързано с цялостния ѝ живот. Съжалявам единствено, че през тези вече близо осем години, говоря за двата мандата като кмет – от 2011 г. досега, в стремежа си да създам малки предприятия и открия работни места, не успях да го сторя. Не че нямаше кандидати, но виждайки лошата ни инфраструктура, хората се отказваха. Нямаме добри пътища, било към Стара Загора, Хасково или Ямбол, а тяхното състояние от държавата, защото те са от републиканската пътна мрежа. Ето историческият вече път за Стара Загора. Тази година докато начело на АПИ беше инж. Глосов се споразумяхме да се започне най-после този път и наистина ремонтът се задвижи – бе включван в програмата на Агенцията. Обяви се обществена по-ръчка. Но след неговата смяна нищо повече не се е придвижило. Опасявам се, че пак ще изтече годината и пак нищо няма да се направи с инфраструктурата и в следствие несигурността и постоянните промени в държавата.
Все пак има доста свършени дейности. Хората в населените места почти нямаха улици, нямаха асфалт, нямаха тротоари, газеха кал и трудно се придвижваха. Сега това в много от населените места е променено.
Открихме много нови работни места – предимно в администрацията и звената към нея, където работят и получават заплати 600 човека. Повечето хора живеят в центъра на общината, по-малко има в кметствата, но важното е, че останаха да живеят тук в общината.

Лошото е, че в малките населени места програмите и проектите не са приоритет за настоящите управляващи в страната, а това можеше да бъде голям резерв за развитието им. Това е накратко, защото имам намерение да направя пълен отчет пред населението на общината преди да започнат изборите за всичко сторено и несторено през мандата и причините за това. Надявам се хората да разберат и да се проведат все пак едни нормални избори, в които разумът, а не силата или политиканстването да надделеят.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 13, 2019 07:30
Напиши коментар

4 Коментара

 1. Желязков август 15, 09:25

  Дреме ми на к…. дали ще гласуваш за него.

  Отговори на този коментар
 2. Elena Zhelyazkova август 13, 18:37

  az sam zeko tozi kmet ve4e 5 godihi se podigrava s meh za edhi kokoski hikoga hiama da glasuvam za hego

  Отговори на този коментар
 3. Мария август 13, 15:11

  Невероятен човек с голямо сърце! Винаги гледа да помогне, дори и на хора, които не заслужават! Респект и много успехи г-н Божинов!

  Отговори на този коментар
 4. Мария август 13, 14:52

  Невероятен човек с голямо сърце! Винаги гледа да помогне, дори и на хора, които не заслужават! Респект и много успехи г-н Божинов!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама