Божин Божинов: „Без помощ от държавата няма да се оправим“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 12, 2020 09:28

Божин Божинов: „Без помощ от  държавата няма  да се оправим“

Акценти

  • Регионален вестник, # 18/902 година XVII, 8 - 14 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Господин Божинов, близо два месеца вече сме в извънредно положение, в което са наложени редица мерки, за да се ограничи разпространението на заразяване с коронавирус. Как се отразява това на община Тополовград – икономически, финансово, социално и здравословно?
Цялостно погледнато, нещата не са никак добре. Икономиката, доколкото изобщо я имаме, не работи, с изключение на магазините за хранителни стоки, някои и други и аптеките.
Няма приходи в общината, а знаете, че местните дейности се издържат единствено с приходите от местните данъци и такси (МДТ). В пъти намаляха постъпленията и това няма как да не рефлектира върху дейността на администрацията и на цялата община. Колкото и минимално да бе поисканото и негласувано от ОбС вдигане на МДТ, то също ще окаже своето неблагоприятно въздействие към средата и края на лятото. Това например най-много важи за почистването на населените места от общината.
За малките населени места това увеличение щеше да бъде до 3 лв. в годишен размер на домакинство, а в общинския център от 5 до 7 лв. на имот. Даже предложението ни беше този местен данък да бъде разделен на зони в населените места – по-малко в крайните, повече в централните части. Това увеличение щеше да ни даде възможност да си заплатим таксите по депонирането на отпадъците в депото в Харманли. Що се отнася до социалния живот в общината, то от 13 март насам почти го няма. Няма да има фестивал на театрите, събор край манастира „Света троица“, събори по селата и всички по-масови събития и прояви. За самото проявление на коронавируса в общината, радостен е фактът, че досега нямаме хора, диагностицирани с това опасно заболяване. Има поставени под карантина, най-вече такива, завърнали се от чужбина, но няма заболели.

Регулярно ли вървят постъпленията от републиканския бюджет. Има ли допълнително финансиране, или има проблеми в това отношение?
Регулярно идват средствата, но те са целеви, делегирани за държавните дейности, които се извършват в общината. Няма отпуснати допълнителни или извън планираното финансиране. Засега харчим от нашия бюджет, от МДТ за закупуване на препарати и дезинфектанти, с които пръскаме редовно, и сме снабдили всички населени места в общината. Това се оказа едно доста сериозно, непредвидено перо в разходите, което покриваме от местните приходи. Ако се събират и се плащат редовно задълженията към Общината местните данъци такси, това нямаше да бъде такъв проблем. Но въпреки всичко трябва да го правим, защото е важно и за опазване на здравето на хората, а и такива са изискванията.

А някой търсил ли Ви е от Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), защото от там казаха, че около двеста общини се нуждаят, и то много спешно, от допълнителна финансова помощ от държавата, включително и Тополовград. Какви мерки вземате да облекчите финансовото състояние на общината?
Абсолютно вярно е, поддържаме връзка с колеги от нашата черга и положението навсякъде е такова. Може би София, Пловдив, Варна, Бургас и други големи общини нямат нужда, но при нас става все по-необходимо и належащо. Вече изнемогваме. Без помощ от държавата няма да се оправим. Както вероятно сте чули по медиите, много Общини започнаха да съкращават служители. Ние засега не правим това, но голяма част от служителите преминаха на 4-часов работен ден. Дано да са разбрали, че това е крайно необходима мярка, за да можем все пак да запазим работните места, да запазим тези хора, защото пълното съкращаване ще доведе до още по-голямо обезлюдяване на общината, а аз изобщо не искам да допуснем това. Затова искам да ги помоля за още малко търпение, знам, че е трудно за всички, но дано нещата да се оправят по-скоро. И ако както разправят, че през есента ще има втора вълна на Ковид 19, то трябва все пак да имаме някакъв резерв, за да изкараме годината.

Някакви големи нарушения от страна на населението – неспазване на мерките по време на извънредното положение? Други проблеми или предстоящи действия?
Не, нямаше, искам да благодаря на хората, че бяха дисциплинирани и мислеха, както за собственото си, така и за здравето на близките си и другите хора. Спазваха коректно разпоредбите и предписанията. Ние от своя страна раздадохме доста предпазни маски в общинския център и в останалите населени места. Имаме и още в запас, ако се наложи. Имаме и достатъчно дезинфектанти, пръскаме редовно – на обществени места, пред магазини аптеки, улици, включително и срещу кърлежи и други инсекти, смятаме след 24 май пак да пръскаме.
Както вече казах, няма данни за заразени с болестта. Имаше и има хора под карантина, поддържаме редовна връзка с местното управление на МВР и санитарните органи. Смятам, че се справяме добре, вече отворихме и пазара, като тази седмица ще го отворим и за промишлени и битови стоки. Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването допускаме посещения на търговски площи на открито – кафенета, ресторанти, питейни заведения, обучения на водачи на МПС, индивидуален спорт на открито с дистанция от 2,5 м и др. според изброеното в заповедта на министъра.
Пак искам да кажа, от настоящата лоша финансова ситуация няма как да излезем без помощта на държавата, за да запазим служители и персонал. От друга страна електроенергията се увеличи драстично, а макар и да падат цените на горивата, ние нямаме 20 000 лв. да закупим горива за предстоящия отоплителен сезон.
Отправям един апел към нашите съграждани: Спазвайте мерките и предписанията! Пазете се сами, пазете и другите около вас! Благодаря ви за разбирането!

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 12, 2020 09:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама